Adyen skočio 33%, Kina opet “skliznula” u deflaciju

Analitički tim TW24
Foto: Canva
09.11.2023

Adyen skočio 33%, Kina opet “skliznula” u deflaciju

Fjučersi na globalne indekse akcija porasli su ovog jutra, a obveznice pale, nakon što su američke brojke o potraživanjima za naknadu za nezaposlene podržale tvrdnju da se tržište rada polako hladi. Dolar (DX) je blago oscilirao, dok je Bitkoin (MBT) dostigao 18-mesečni maksimum, premašivši prag od 36.000 $. Nafta se oporavila nakon pada na tromesečni minimum zbog zabrinutosti oko globalne potrošnje. Fjučersi Brenta (COIL) su se vratili iznad 80 $ po barelu. Trgovci fjučersa na tržištu kratkoročnih stopa (STIR) se trenutno pozicioniraju tako da je najstrmiji globalni ciklus pooštravanja u jednoj generaciji završen i da će monetarno popuštanje početi od sredine 2024. Swapovi signaliziraju da će prosečna stopa za razvijene ekonomije biti stabilna u narednih šest meseci, a da će smanjenje stope za 50 bp nastupiti u roku od godinu dana.

Akcije Adyen NV-a (ADYEN), holandske kompanije za plaćanje, porasle su za 33% nakon objave kvartalnih rezultata. AstraZeneca (AZN) ADR-ovi su porasli za 2,4% nakon što je proizvođač lekova povećao svoju godišnju prognozu zarade, potpomognut snažnom tražnjom za svojim lekovima protiv raka. Akcije ARM Holdings-a (ARM) pale su za 6,1% nakon što je kompanija objavila izglede za prodaju u trećem kvartalu ispod očekivanja. Akcije Twilio-a (TWLO) porasle su za 6% nakon što je pružalac cloud usluga prognozirao profit u četvrtom kvartalu iznad očekivanja. Akcije AMC Entertainmenta (AMC) pale su za 20% uprkos tome što je lanac bioskopa nadmašio procene prihoda u trećem kvartalu, podstaknute uspehom filmova „Barbi“ i „Openhajmer“.

Deflacija u Kini obnavlja strahove o slabom oporavku

Prema podacima Nacionalnog zavoda za statistiku, potrošačke cene u Kini pale su za 0,2% u oktobru na godišnjem nivou, dok je mesečna inflacija iznosila -0.1%. Pored toga proizvođačka inflacija za oktobar, zabeležila je pad od -2.6% na godišnjem nivou. Ovo je drugi put ove godine da se zemlja suočava sa deflacijom, što dodatno komplikuje napore zvaničnika da ožive potražnju u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji. Najnoviji podaci pokazuju da su cene hrane, duvana i alkohola najviše pale, a posebno je zabrinjavajuće smanjenje cena svinjskog mesa za čak 30,1%. Ovo je deo šireg problema sa prekomernim kapacitetom proizvodnje, dok se zapadne ekonomije sve više oslanjaju na druge izvore snabdevanja. 

Iako je Kina pretrpela ekonomski udarac zbog pandemije, nade su se polagale u oporavak nakon napuštanja politike nultog Covida. Međutim, izvoz je i dalje u padu, a aktivnosti u sektorima proizvodnje, usluga i građevine oslabile su dodatno tokom oktobra. Kineske vlasti su preduzele mere, uključujući smanjenje kamatnih stopa i olakšavanje uslova za kupovinu nekretnina, ali mnogi ekonomisti smatraju da su potrebne odlučnije mere kako bi se stabilizovala ekonomska situacija.

SoftBank izgubila 6,2 Milijarde Dolara nakon bankrota WeWork-a

SoftBank grupa (9984), japanski tehnološki investitor, suočava se sa sve dubljim gubicima u trećem kvartalu povezanim sa bankrotom kompanije za deljenje kancelarijskog prostora WeWork.

U kvartalu jul-septembar, SoftBank je zabeležio neto gubitak od 931,1 milijardu jena, što je ekvivalentno 6,2 milijarde dolara. U poređenju sa gubicima od 477,6 milijardi jena u prethodnom kvartalu (april-jun), ovo predstavlja značajan pad. Pre godinu dana, SoftBank je ostvario profit od 3,034 biliona jena, kada je prodao svoj udeo u Alibaba Group Holding (BABA). Jedinica za investicije Vision Funds takođe je zabeležila gubitak od 258,9 milijardi jena. Ovaj gubitak odražava slabost tehnoloških akcija tokom jula-septembra, kada je MSCI World Information Technology Index opao za oko 6%. WeWork je takođe doprineo gubicima, sa ukupno 234,4 milijarde jena. Ova kompanija je ranije ove nedelje podnela zahtev za bankrotstvo u Sjedinjenim Američkim Državama zbog slabosti na tržištu kancelarijskog prostora. SoftBank poseduje oko 50% udela u WeWork. Na godišnjem sastanku akcionara osnivač SoftBank Group-a, Masayoshi Son, izjavio je da se kompanija priprema za “kontraofanzivu”.

Okončan štrajk u holivudu nakon 148 dana

Holivudski glumci postigli su u preliminarni dogovor sa velikim studijima o privođenju kraju štrajka zbog niskih plata koji je potresao industriju zabave. Mnogi filmski i TV setovi su se zatvorili kada je Udruženje američkih pisaca (WGA) raspisalo štrajk u proleće. Dok su se članovi WGA vratili pisanju scenarija krajem septembra, kontinuirana obustava rada glumaca koštala je Kaliforniju više od 6 milijardi $ izgubljene proizvodnje.

Glumci su imali slične brige kao i filmski i televizijski pisci, koji su tvrdili da je kompenzacija za glumce opala kako je pružanje striming usluga počelo, što je otežavalo zaradu za život. TV serije na strimingu nisu ponudile iste isplate koje su glumci imali tokom procvata TV emitovanja. Pregovarački komitet jednoglasno je podržao sporazum sa Walt Disney-jem (DIS), Netflix-om (NFLX) i drugim kompanijama. Procenjen na više od milijardu dolara, novi trogodišnji ugovor uključuje povećanje minimalnih plata i nove bonuse koji plaćaju servisi za striming.

Sporazum takođe pruža zaštitu od neovlašćenog korišćenja slika koje generiše veštačka inteligencija (AI), što se pojavilo kao glavna briga glumaca koji su se plašili da će ih zameniti „digitalni dvojnici“.

Disney skočio 3% zbog dobrih rezultata

Walt Disney (DIS) premašio je očekivanja zarade Wall Street-a pošto je veća posećenost tematskih parkova u Šangaju i Hong Kongu nadoknadila pad prihoda od oglašavanja na televizijskoj mreži ABC.

Za prethodni kvartal, Disney je prijavio zaradu po akciji od 82 centa, dok su analitičari očekivali 70 centi po akciji. Kvartalni prihod kompanije bio je na 21,2 milijarde dolara, u skladu sa očekivanjima tržišta.

Kompanija je saopštila da je dobila skoro 7 miliona novih pretplatnika na Disney+ striming servisu u ovom kvartalu. Disney+ i Disney+ Hotstar sada zajedno imaju 150,2 miliona pretplatnika, dok su analitičari očekivali 147,4 miliona. Diznijeva novoimenovana Experiences grupa, koja uključuje tematske parkove, odmarališta, krstarenje i potrošačke proizvode, prijavila je skoro 1,8 milijardi $ operativnog prihoda u kvartalu, što je 31% više u odnosu na pre godinu dana. 

Akcije kompanije porasle su za 3% u trgovanju nakon zatvaranja berze na 87,14 dolara, što ukazuje na poverenje investitora u agresivno smanjenje troškova od strane izvršnog direktora Boba Ajgera i povećan broj striming pretplatnika.

Grafik dana: Značajan porast cena nafte izostao, Signal recesije?

Godine 1861. barel nafte koštao je 49 centi, što je najniži nivo svih vremena. 1960. godine osnovan je “naftni kartel” OPEC, sa ciljem da stabilizuje cene nafte. Od tada pa nadalje politički poremećaji na Bliskom istoku su povremeno izazivali nestabilnost u svetu tržišta nafte. Tokom arapskog embarga 1973-1974 cena nafte je učetvorostručena, a tokom iranske naftne krize 1979. godine, cena nafte se više nego udvostručila. Najviša cena nafte ikada bila je 145 dolara za jedan barel i to 3. jula 2008, nakon čega je cena pala ispod 40 dolara za jedan barel tokom globalne finansijske krize. Kineski fiskalni stimulans krajem 2008. poklopio se sa padom cena nafte, a u naredne 2 godine cene su ponovo porasle iznad 100 USD/bbl.

“Revolucija” u proizvodnji nafte iz uljanih škriljaca u SAD, koja se poklapa sa događajima u Rusija, arapskim zemljama i odlukama OPEC-a uzrokovala je da cene nafte padnu sa 115 dolara po barelu u junu 2014. na najniži nivo od 28 dolara po barelu u januar 2016. Cena nafte je porasla na 86 dolara/bbl u 2018. pošto je svetska ekonomija uživala 18-meseci sinhronizovanog rasta, da bi u 2020. godini cena nafte pala na 20 dolara/bbl (u momentu zatvaranja aprilskog fjučersa cena je bila -40 $/bbl)  zbog pada potražnje usled globalnog zatvaranja ekonomija. Cene nafte su skočile 2022. na najviši nivo od 2008. na 130 dolara po barelu usled tenzija zvog rusko-ukrajinskog sukobai i sve veća zabrinutost za globalne zalihe. Trenutno, cene sirove nafte iznose 75 USD/bbl za laku američku naftu i to uprkos smanjenju proizvodnje OPEC+ i sukobima globalnih sila u dva ključna regiona za proizvodnju ovog energenta. Uzimajući u obzir prethodne događaje u 160 godina dugoj istoriji cene nafte i trenutnu situaciju na tržištu energenata postavlja se pitanje: Da li su ove cene odraz recesionih očekivanja u narednom period?

Investiraj odmah