Akcije Netflix-a skočile preko 5% nakon Q4 rezultata

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
20.01.2023

GLOBALNI INDEKSI U OPREZNOM PLUSU NAKON JULERAŠNJEG PLANA

Maloprodaja u Velikoj Britaniji je ponovo pala u decembru uz pad poverenja potrošača na novi minimum. Kancelarija za nacionalnu statistiku saopštila je da je maloprodaja smanjena za 1,0% u odnosu na novembar, što je njen četvrti pad u pet meseci a koji je znatno ispod očekivanja analitičara od +0,5%. Maloprodaja je na godišnjem nivou u decembru pala 5,8% što je lošije od očekivanog pada od 4,1%.
Nemački indeks proizvođačkih cena (PPI) na godišnjem nivou u decembru iznosi 21.6% što je iznad očekivanja analitičara od 20.8%. Međutim, na mesečnom nivou proizvođačke cene su pale u decembru 0,4% što je prilično niže od očekivanog pada od 1,2%.

Očekuje se i pad prodaje kuća u SAD od 5.4% što je manje od 7.7% u novembru koje je ujedno i najveće smanjenje u poslednjih 6 meseci. Tržište nekretnina u SAD je evidentno krenulo da se "hladi" od februara 2022., a u kom pravcu će se ovaj trend nastaviti pokazaće najsvežiji podaci koji će biti objavljeni danas u 16h po našem vremenu. Kompanija Alphabet(GOOGL) je danas objavila da će otpustiti 12.000 radnika ili 6% ukupne radne snage. Na vest o seči troškova, akcije kompanije su  skočile 3,3% na 96,16$

AKCIJE NETFLIX-A SKOČILE PREKO 5% NAKON Q4 REZULTATA

Netflix (NASDAQ:NFLX) je objavio zaradu po akciji (EPS) u Q4 od 0,12 dolara, što je niže od konsenzusne procene od 0,59 dolara, dok je prihod bio 7,85 milijardi dolara (porast od 2% u odnosu na prethodnu godinu), nešto bolji od konsenzusne procene od 7,84 milijarde dolara. Kompanija je takođe objavila da je Rid Hejstings napustio mesto ko-predsednika  kako bi preuzeo ulogu izvršnog direktora. 

Netflix očekuje prihod u prvom kvartalu 2023. od 8,17 milijardi dolara u poređenju sa konsenzusnom procenom od 8,15 milijardi dolara. Očekuje se da će EPS iznositi 2,82 dolara, u poređenju sa konsenzusnom procenom od 2,97 dolara. Kompanija je u Q4 postojeću bazu korisnika uvećala za 7,66 miliona, što je znatno iznad procene od 4,5 miliona korisnika. Jači rast  usledio je kako zbog snažne akvizicije, tako i zbog uspešnog zadržavanja korisnika. Cena akcija porasla je 5.60% u trgovanju pre otvaranja berze na 333.50 dolara. Trenutna tržišna vrednost kompanije iznosi 140.53 milijardi dolara.

SCHLUMBERG POTUKAO OČEKIVANJA Q4

Schlumberger (SLB), vodeći svetski dobavljač tehnologije za klijente koji posluju u industriji nafte i gasa širom sveta, objavio je kvartalnu zaradu od 0,71 dolara po akciji, nadmašivši procenu analitičara od 0,68 dolara. U poređenju sa zaradom po akciji od 0,41 dolara za isti kvartal prošle godine, ove brojke deluju ohrabrujuće. U poslednja četiri kvartala, kompanija je četiri puta premašila konsenzusne procene EPS-a.

Schlumberger je ostvario i kvartalni prihod od 7,9 milijardi dolara, nadmašivši  konsenzusnu procenu analitičara od 7.78 milijardi dolara i prošlogodišnje prihode od  6,23 milijarde dolara. Kompanija je takođe četiri puta nadmašila konsenzusne procene prihoda u poslednja četiri kvartala. Održivost trenutnog kretanja cene akcija na osnovu nedavno objavljenih podataka i očekivanja budućih zarada uglavnom će zavisiti od komentara i budućih očekivanja menadžmenta. Akcije kompanije su skočile oko 7.3% od početka godine i 1.29% na 58.12 dolara u trgovanju pre otvaranja američkih berzi.

 

RUSIJA PODIŽE NOVO ODBRANE MOSKVE, FRANCUSKA ULAŽE U VOJSKU

Ruske vlasti su danas instalirale vazdušne odbrambene sisteme Pancir u okolini Moskve zbog bojazni od mogućih napada dronovima. Na socijalnim mrežama su se jutros pojavile slike lokalnih stanovnika na kojima se vide delovi sistema protiv-vazdušne odbrane u predgrađima Moskve ali i u okolini rezidencije predsednika Putina. 

Evropski i američki saveznici danas se nisu dogovorili oko slanja vojne pomoći Ukrajini. Naime, Nemačka je privremeno zaustavila slanje svojih najnovijih tenkova marke Leopard nakon što su naišli na odbijanje SAD-a da pošalje svoj kontigent teških borbenih vozila.  Amerikanci tvrde da njihovi tenkovi nisu potrebni u ovom trenutku pored  nemačkih jer bi slanje i održavanje na bojnom polju bilo "vrlo skupo i teško". 

Francuska će u narednih 6 godina povećati svoj vojni budžet sa 295 na 400 milijardi evra kako bi se uskladila sa novim ratnim rizicima usled rata u Ukrajini i tehnološkim napadima. Predsednik Makron želi ovim predlogom da podigne borbenu gotovost vojske na najviši nivo jer opasnost od visoko intenzivnih konflikata drastično raste.

GLOBALNO TRŽIŠTE NEKRETNINA U VELIKOJ KRIZI

Lom na globalnom tržištu nekretnina se sa tržišta kuća širi na komercijalne nekretnine preteći da talas kreditnih gubitaka prenese širom ekonomije, piše Bloomberg u svojoj najnovijoj analizi.

Gotovo 175 milijardi evra hipotekarnih kredita je već nenaplativo što je gotovo 4 puta više nego u drugoj najvećoj industriji. Nagli rast kamatnih stopa i nedostatak "lakog novca" je rezultirao potpunim smrzavanjem tržišta nekretnina širom sveta pa su mnoge banke sugerisale građevinskim preduzimačima da prodaju svoje nekretnine kako bi naplatile kredite. Nivo nenaplativih hipotekarnih kredita u Evropi je najveći u zadnjih 10 godina, navodi se u studiji  kompanije Weil, Gotshal & Manges. Vrednost komecijalnih nekretnina u Velikoj Britaniji je pala za čak 20% u drugoj polovini 2022 dok je u SAD-u pad iznosio oko 9 procenata.

Analitičari navode da će enorman pad transakcija i novih projekata drastično uticati na celu ekonomiju što će se manifestovati kroz jak pad zaposlenosti i slabljenje rasta. Adam Tooze, profesor sa Colombia Univerziteta koji je analizirao lom iz 2008 godine, smatra da trenutna situacija predstavlja veliki recesioni rizik koji će imati negativne posledice i na potrošnju.

GOLDMAN SACH I BANKA OF AMERICA SMATRAJU DA JE SKOK AKCIJA U EU UGLAVNOM ZAVRŠEN

Nakon najboljeg početka godine ikada, reperni evropski indeks Stoxx 600 će završiti 2023. godinu na 452 poena smatra 19 profesionalnih tržišnih prognostičara u poslednjem Bloombergovom istraživanju. Navedena prognoza implicira pad indeksa od 1,2% u odnosu na jučerašnji nivo zatvaranja. Podsećanja radi, evropske akcije su u januaru porasle čak 7% odnosno 19% sa septembarskog dna, nadmašujući tako američke akcije za 11% u lokalnoj valuti. Ciklični sektori poput maloprodaje, putovanja, banaka i tehnologije su predvodili skok na talasu optimizma usled  bržeg otvaranje Kine, manje energetske krize nego što se prvobitno očekivalo ali i znakova da inflacija usporava.

„Iako smo podigli naše ciljane cene, i dalje očekujemo samo slabe prinose u nastavku godine“, rekla je strateg Goldman Sachs Sharon Bell, koja je ovog meseca povećala svoju prognozu na 465 poena sa 450. S obzirom na to da su rizici za akcije i dalje visoki, a očekuje se da zarade kompanija slabe u narednom periodu, obveznice i gotovina su jasne alternative, rekla je ona.

Milla Savova, tržišni strateg Bank of America, smatra da ukoliko evropska ekonomija oslabi u skladu sa projekcijama ove banke, reperni indeks Stoxx 600 će pasti za oko 20% na 365 poena do sredine godine. Ipak, u drugoj polovini godine Savova očekuje oporavak i rast akcija koji bi mogao završiti na koti od 430 poena do kraja godine. Prema januarskom istraživanju potfolio menadžera koje sprovela BofA u Evropi, većina misli da tržište još nije dovoljno palo. Naime, 73% ispitanika očekuje novi minimum kao odgovor na monetarno zaoštravanje i usporavanje rasta ekonomije. Samo 5% ispitanika vidi mogući skok zbog ponovnog otvaranja Kine i slabljenja energetske krize. Slika je nešto optimističnija u dugoročnijem horizontu. Čak 70% ispitanika vidi mogući odskok evropskih akcija u narednih 12 meseci.

Strateg UBS banke Gerry Fowler vidi indeks Stoxx 600 na 410 poena do kraja godine što bi bio pad od 10% sa trenutnih nivoa. Kao glavni razlog za pesmizam Fowler navodi očekivani pad zarada kompanija.

GRAFIK DANA: PERFORMANS S&P 500 NAKON DOSTIZANJAINFLATORNOG VRHA

Na današnjem grafiku smo predstavili kretanje indeksa S&P 500 nakon što je inflacija dostigla svoj vrh. Crna linija prikazuje prosečan performans repernog indeksa nakon inflatornog vrha, počev od 1970 godine do danas. Crvena linija nam pokazuje prinos S&P 500 od septembra 2022 godine kada je inflacija počela da pada sa svok maksimuma. Primetno je da je sadašnji post-inflatrorni performans poprilično bolji od prosečnih vrednosti koje smo registrovali od 1970 do danas.  Statistički gledano, za očekivati je da se u dugom roku performans uskladi sa svojim dugoročnim prosekom što implicira popuštanje tempa indeksa S&P 500 do kraja godine. 

 

 

 

Investiraj odmah