Akcije Plug-a pale za 35%; Pauel: Pobeda FED-a još nije zagarantovana

Analitički tim TW24
Foto: Canva
10.11.2023

Akcije Plug Power-a pale za preko 35%; Pauel: Pobeda FED-a još nije zagarantovana

Pad vrednosti akcija tokom jutra zabeležen je na berzama širom sveta usled jačanja 'jastrebovske' retorike predsednika centralne banke Amerike. Evropski indeks Stoxx 600 (DJ600)  zabeležio je pad za 1%, pod dodatnim pritiskom loših izveštaja o zaradama na starom kontinentu. Obveznice su takođe oslabile. Prinos na dvogodišnje američke državne obveznice ostao je iznad 5% (ZT), a kamatna stopa na desetogodišnje nemačke obveznice porasla je za devet baznih poena (GBL). Tržišni akteri sada čekaju izjavu predsednice Evropske centralne banke, Kristin Lagard, koja će govoriti kasnije danas. Očekuju se i komentari predsednice FED Dallasa, Lori Logan, njenog kolege iz Atlante Rafaela Bostica i Meri Dejli iz Federalnih rezerve San Franciska. Na tržištu roba, zlato je palo za 1%, dok je nafta porasla za 1%, sa cenom lake američke nafte WTI (MCL) od 76.5 dolara po barelu.

Akcije kompanije Illumina (ILMN) pale su za preko 11% nakon što je kompanija za testiranje gena smanjila svoju godišnju prognozu profita, drugi kvartal zaredom, predvođenu slabom potražnjom za njenim instrumentima, potrošnim materijalom i uslugama. Akcije Plug Power-a (PLUG) pale su za preko 35% nakon što su prihodi kompanije za proizvodnju vodoničnih gorivnih ćelija u trećem kvartalu promašili procene, zbog čega je kompanija povukla svoje smernice za 2023. godinu. Akcije Uniti Softvare-a (U) pale su za preko 14% dok su akcije Trade Desk-a (TTD) pale za preko 24%.

Pauel: Pobeda nad inflacijom nije još uvek zagarantovana

Predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel ublažio je optimizam investitora po pitanju zaokreta u monetarnoj politici centralne banke, sugerišući da kreatori politike ostaju budni pod upornim inflatornim pritiscima.

U opreznom govoru na konferenciji Međunarodnog monetarnog fonda (IMF), Pauel je istakao potrebu za dodatnim dokazima o održivom hlađenju inflacije pre nego što FED razmotri zaustavljanje povećanja kamatnih stopa. "Iako smo videli neko olakšanje u pritiscima na cene i zarade, istorija nas uči da budemo oprezni" rekao je Pauel. FED, koji je započeo sa povećanjem kamatnih stopa u martu 2022, zadržao je stope nepromenjene prošle nedelje, što ujedno nije pokazatelj promene politike, navodi Pauel. On dodaje da nastavak napretka nije zagarantovan, te da je put ka cilju inflacije od 2% prepun izazova.

Investitori su se nadali jasnim znacima da će FED možda ublažiti svoj agresivan stav politike, ali Pauelova posvećenost "restriktivnoj politici" održava oprezan ton za buduće ekonomske izglede.

Loš ishod aukcije 30-godišnjih obveznica “potopio” berzu juče?

Aukcija 30-godišnjih državnih obveznica koju je u četvrtak organizovalo američko Ministarstvo finansija prošla je prilično loše. Naime, investitorima je ponuđen prinos na 30-godišnje obveznice od 4.769%, što je bilo za 0.051 procentnih poena više u odnosu na prinos pre aukcije. Razlika između dve kamatne stope, poznata je kao 'tail', ukazuje na slabu tražnju investitora. Berzi se to očigledno nije svidelo, što je u kombinaciji sa govorom Džeroma Pauela dovelo do prekida niza od osam sesija rasta berzanskih indeksa. 

Učesnici na tržištu obično ne prate aukcije Trezora, s obzirom na to da vlada rutinski stavlja milijarde dolara duga na prodaju. Međutim, investitori su počeli da se fokusiraju u poslednje vreme, kako su se pojavila pitanja o potražnji za trezorskim obveznicama. Slaba prodaja je delom posledica oklevanja investitora da kupuju dugoročni dug kada su kratkoročne kamate privlačnije. U četvrtak prinos na 2-godišnje note je iznosio 5.022%. Sa druge strane, nacionalni budžetski deficit porastao je na 1,7 biliona dolara u fiskalnoj 2023. godini, što je za oko 300 milijardi dolara više nego prethodne godine. Takođe, kampanja kvantitativnog zatezanja FEDa rezultat je tome da je tržište izgubilo jednog velikog kupca, dok ponuda idalje raste, čime se postavlja pitanje vezano za buduće kupce.

Napad na ICBC omeo rad tržišta američkih trezora

Napad ransomware virusa na finansijsku uslugu najveće kineske banke poremetio je tržište američkih državnih obveznica tako što je primorao klijente Industrial and Commercial Bank of China - ICBC (1398) da preusmere svoje trgovine.

Napad je sprečio ICBC FS da poravna trgovine državnim obveznicama u ime drugih učesnika na tržištu, pri čemu je i deo trgovine akcijama takođe bio pogođen. Učesnici na tržištu, uključujući i hedž fondove, preusmeravali su trgovine zbog poremećaja, a napad je imao određeni uticaj i na likvidnost na tržištu državnih obveznica, ali nije narušavao ukupno funkcionisanje tržišta.

ICBC je izjavio da je incident kontrolisao prekidom i izolacijom pogođenih sistema, dodajući da sprovodi temeljnu istragu i nastavlja napore za oporavak uz pomoć stručnjaka za informacionu bezbednost. U obaveštenju kompanije se navodi da su incidenti prijavili organima gonjenja. Napadi ransomware virusima su se proširili od početka pandemije koronavirusa, delom jer je rad na daljinu ostavio preduzeća ranjivijim, a i zato što su kriminalne sajber grupe postale organizovanije.

Akcije Illumine u padu nakon smanjenja prognoze kompanije

Akcije kompanije Illumina Inc. (ILMN), proizvođača tehnologije za sekvenciranje DNK, pale su kasno juče nakon što je kompanija smanjila svoju prognozu godišnje prodaje i profita. 

Illumina sada očekuje pad godišnje prodaje za 2% do 3%, u poređenju sa prognozom iz avgusta o rastu od oko 1%, i prilagođeni profit po akciji od 60 do 70 centi, što je niže od prethodno očekivanih 75 do 90 centi po akciji. Akcije su pale za 9.5% nakon radnog vremena. 

Za treći kvartal, kompanija je prijavila prilagođeni profit po akciji od 33 centa, uz prihod od 1.12 milijardi dolara, što je na istom nivou u poređenju sa Q3 prošle godine. Analitičari koje je anketirao FactSet očekivali su prilagođeni profit po akciji od 13 centi, na prihodu od 1.13 milijardi dolara. 

Novi izvršni direktor Jakob Tajsen rekao je da ekonomska pozadina "ostaje izazovna".

Grafik dana:  Da li  je Skok Put-call skew-a Signal porast defanzivnih strategija?

Bloomberg-ova nedavna istraživanja upućuju na značajne promene u percepciji ulagača prema tehnološkim liderima. Nagli rast put-call skew-a naglašava rastuću sklonost investitora ka oprezu, s potencijalno “medveđim” pogledom na budućnost.

Potražnja za put opcijama, koje štite portfolio od padova cena akcija, drastično je porasla, prevazilazeći interesovanje za call opcije vodećih firmi kao što su: Microsoft (MSFT), Meta (META), Google (GOOGL), Apple (AAPL) i Amazon (AMZN). Razliku u volatilnosti (unutrašnjoj) između put i call opcija istog roka dospeća ukazuje na tržišnu anticipaciju većeg rizika od pad pomenutih akcija. Kada tržišni učesnici očekuju veću volatilnost ili rizik na downside, put opcije će imati veću “unutrašnju” (ugrađena u trenutnu cenu tj. premiju opcija) volatilnost u odnosu na call opcije, što dovodi do rasta premije put opcija tj. "skew"-a ili krivljenja. Trenutno, put i call skew je na najvišem nivou u poslednjih dvanaest meseci, što ukazuje na povećanu potrebu za defanzivnim strategijama među trgovcima.

Bloomberg navodi da bi razlozi za ovakav razvoj situacije mogli biti mnogobrojni, uključujući rastuće kamatne stope i geopolitičku nestabilnost, kao i oprez zbog predviđanja usporavanja potrošnje stanovništva i recesije.

 

Investiraj odmah