AMD lansirao nove AI čipove

Analitički tim TW24
Foto: Canva
03.06.2024


AMD lansirao nove AI čipove, akcije Gamestopa skočile 80%

Indeksi na Vol Stritu završili su prethodnu nedelju skokom nakon što su podaci o indeksu cena lične potrošnje (PCE), koji je preferirani pokazatelj inflacije Feda, odgovarali očekivanjima za april. PCE pokazatelji su pokazali blago usporavanje inflacije, iako je ona ostala  iznad cilja Feda od 2%. Ovi podaci, zajedno s drugim nedavnim pokazateljima usporavanja američke ekonomije, podstakli su neke uloge da će centralna banka početi da smanjuje kamatne stope u septembru.

Posmatrači tržišta sada svoju pažnju usmeravaju ka sastanku Evropske centralne banke o kamatnim stopama u četvrtak, kao i ka predstojećim podacima o tržištu rada SAD-a za maj - izveštaj o zapošljavanju, rastu zarada i nezaposlenosti u petak, kao i JOLTs izveštaj o novootvorenim radnim mestima u utorak. Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) treba da se sastane sledeće nedelje, a skoro je sigurno da će zadržati kamatne stope nepromenjene. Međutim, svaka izjava o budućim odlukama o kamatnim stopama biće pažljivo praćena i verovatno će izazvati reakciju na berzi. Govornici FOMC-a nalaze se u periodu zabrane komentara pred naredni sastanak.

Claudia Sheinbaum je postala prva žena lider Meksika nakon što je osvojila ubedljivu izbornu pobedu. Iako je njena pobeda istorijska, investitori su zabrinuti zbog mogućih radikalnih ustavnih promena, što je dovelo do pada vrednosti pesoa za 3% u odnosu na dolar.

Kineski privatni PMI na 2-godišnjem maksimumu

Privatni pokazatelj fabričke aktivnosti (PMI) u Kini porastao je po najbržoj stopi u skoro dve godine u maju, suprotno neočekivanom padu zvaničnog državnog indeksa. Prema podacima objavljenim od strane Caixin Media Co. i S&P Global, Caixin PMI u proizvodnom sektoru porastao je na 51,7 u maju sa 51,4 u aprilu. To je najviši nivo od juna 2022. godine. Čitanje je ostalo iznad oznake 50 koja deli ekspanziju od kontrakcije već sedmi mesec zaredom, što ukazuje na drugačiji trend u odnosu na zvanični indeks objavljen prošle nedelje, koji je pao na 49,5 u maju sa 50,4 u aprilu. Razlika u čitanjima može odražavati razlike u sastavu indeksa. Za razliku od zvaničnog indeksa, Caixin PMI prati mala preduzeća i usmeren je ka privatnom sektoru i firmama orijentisanim ka izvozu.

Prošlonedeljni razočaravajući podaci o PMI-u umanjili su nedavno podgrejane nade da se oporavak Kine čvrsto konsoliduje, kako su ukazivali snažniji od očekivanih podaci o rastu u prvom kvartalu. Iako su ekonomisti primetili kontinuirane izazove sa kojima se suočava ekonomija i potrebu za više stimulansa, mnogi su poboljšali projekcije rasta. Pored investicionih banaka i berzi, institucije poput MMF-a nedavno su povećale svoje procene rasta kineske ekonomije ove godine.

Indijska tržišta akcija dostigla rekordne vrednosti nakon izlaznih anketa

Indijska tržišta akcija dostigla su rekordne vrednosti u ponedeljak nakon što su izlazne ankete predvidele ubedljivu pobedu premijera Narendre Modija. Investitori očekuju da će Modijev treći mandat doneti nastavak infrastrukturnih projekata i tržišno orijentisanih reformi.

Ankete pokazuju da Modijeva partija Bharatiya Janata (BJP) značajno povećava svoje prisustvo u donjem domu parlamenta, a potencijalna dvotrećinska većina omogućila bi izmene ustava. Indeks Nifty 50 porastao je za 3,6%, dok je BSE Sensex skočio za 3,8% na otvaranju. Rupija je ojačala za 0,6% u odnosu na dolar, a prinos na desetogodišnje obveznice pao je na 6,95%. Akcije kompanija u vlasništvu Gautama Adanija, bliskog saradnika Modija, takođe su zabeležile rast, a njegov glavni biznis sa lukama porastao je za čak 12,8%. Analitičari takođe očekuju da će Modijeva pobeda podstaći rast akcija iz sektora industrije i infrastrukture.

Zvanični rezultati izbora biće objavljeni u utorak. Iako su neki sumnjali u ponavljanje uspeha iz 2019, izlazne ankete sada sugerišu ubedljivu pobedu.

AMD lansirao nove AI čipove

Advanced Micro Devices (AMD) predstavio je svoje najnovije AI procesore i izneo svoj plan za razvoj AI čipova u naredne dve godine u nameri da izazove vodećeg igrača u industriji, kompaniju Nvidia (NVDA).

Na sajmu tehnologije Computex u Tajpeju, CEO AMD-a Lisa Su predstavila je akcelerator MI325X, koji će biti dostupan u četvrtom kvartalu ove godine. Akcije AMD-a su porasle za 1,4%, dok je Nvidia skočila za oko 3% pre otvaranja tržišta.

Trka za razvoj generativnih programa veštačke inteligencije dovela je do enormne tražnje za naprednim čipovima koji se koriste u AI data centrima sposobnim da podrže ove kompleksne aplikacije. AMD pokušava da se suprotstavi Nvidiji, koja trenutno dominira profitabilnim tržištem AI poluprovodnika i drži oko 80% tržišnog udela. AMD je takođe predstavio nadolazeću seriju čipova pod nazivom MI350, koja će biti dostupna 2025. godine i bazirana je na novoj arhitekturi čipa. U poređenju sa trenutno dostupnom serijom AI čipova MI300, AMD očekuje da će MI350 pružiti 35 puta bolje performanse. Takođe, AMD je otkrio seriju MI400, koja će stići 2026. godine.

Akcije GameStopa skočile za 80%

Akcije kompanije GameStop (GME) zabeležile su rast od preko 80% u premarket trgovanju u ponedeljak, nakon što je poznati investitor Keith Gill, poznat kao DeepF na Redditu, objavio screenshot koji implicira na investiciju od 116 miliona dolara u ovu kompaniju.

Gillov post od 2. juna prikazuje kupovinu pet miliona akcija GameStopa po ceni od 21,27 dolara po akciji. Ovo je bio njegov prvi post u tri godine, a takođe je uključivao i 120.000 call opcija vrednih 65,7 miliona dolara, omogućavajući mu da kupi akcije po ceni od 20 dolara po akciji. Iako Bloomberg News nije mogao da verifikuje autentičnost screenshota, vest je izazvala veliko interesovanje na tržištu. Akcije GameStopa su skočile za čak 103% u premarket trgovanju pre nego što su blago pale. Ako se ovi premarket dobici zadrže, tržišna vrednost kompanije mogla bi porasti za oko 6 milijardi dolara. Gill, poznat i kao "Roaring Kitty" na društvenoj mreži X, postavio je sliku UNO reverse kartice, simbolizujući promenu smera. Ovaj post je prikupio preko 5,3 miliona pregleda u roku od osam sati od objave. Gill je bio “tih” na društvenim mrežama još od 2021. godine, a sredinom maja ove godine, ponovo se pojavio sa slikom, što je izazvalo spekulacije o njegovom povratku na tržište. Od tada, akcije GameStopa su pale za više od 50% nakon kratkog skoka. 

Grafik dana:  Da li je Tržište nekretnina vodeći pokazatelj stope nezaposlenosti i recesije?

Grafikon koji smo izdvojili za danas prikazuje odnos između stope nezaposlenosti i prodaje nekretnina u periodu od 1970. do maja 2024. godine.

Crna linija na grafikonu predstavlja stopu nezaposlenosti, dok zelena linija prikazuje mesečnu promenu u prodaji postojećih kuća (dvogodišnji pokretni prosek). Sive trake označavaju periode recesije.

U prošlosti, tržište nekretnina se pokazalo kao pouzdan vodeći indikator stope nezaposlenosti. Pad u prodaji postojećih kuća često prethodi porastu stope nezaposlenosti i recesiji. 

Prema trenutnim podacima, prodaja kuća je u padu, što ukazuje na moguće pogoršanje situacije na tržištu rada i potencijalni dolazak recesije.

Investiraj odmah