Američka inflacija “hadnija” u aprilu

Analitički tim TW24
Foto: Canva
15.05.2024

Američka inflacija “hadnija” u aprilu, da li će lokalne vlasti Kine otkupiti neprodate stanove?

Ova nedelja je započela veoma dinamično na tržištu akcija, sa značajnim oscilacijama u vrednostima pojedinih kompanija. GameStop (GME) i AMC Entertainment (AMC), dve kompanije koje su postale poznate kao meme akcije, iskusile su visoku volatilnost na tržištu, nakon što su početkom nedelje zabeležile značajne skokove. New York Community Bancorp (NYCB) je objavio prodaju kredita u vrednosti od 5 milijardi dolara kompaniji JPMorgan Chase (JPM), što je izazvalo rast njegovih akcija pre otvaranja tržišta. Ovaj potez je deo šire strategije za poboljšanje finansijske stabilnosti NYCB. U Velikoj Britaniji, akcije Burberry (BRBY) su pale nakon što je kompanija objavila pad godišnje dobiti i izrazila zabrinutost za prihode u tekućoj fiskalnoj godini. Cisco Systems (CSCO), lider u proizvodnji opreme za mrežne sisteme, će objaviti svoje kvartalne rezultate nakon zatvaranja tržišta. Fokus investitora je na rezultatima, posebno nakon nedavne velike akvizicije kompanije Splunk u vrednosti od 28 milijardi dolara. Boeing (BA) se suočava sa pravnim izazovima, jer je Ministarstvo pravde SAD navelo da kompanija nije ispoštovala uslove dogovora postignutog pre tri godine, nakon dve fatalne nesreće. Ovo bi moglo dovesti do krivičnog gonjenja, što je uticalo na pad vrednosti akcija ovog jutra. Nemački proizvođač čelika Thyssenkrupp (TKA) je takođe bio među slabijim performerima jutros, nakon što je snizio svoje finansijske prognoze drugi put ove godine. 

Inflacija SAD-a pokazala znake hlađenja u aprilu, FED u fokusu

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama pokazala je znake usporavanja u aprilu, prema najnovijem izveštaju Ministarstva rada. Indeks potrošačkih cena, koji meri troškove dobara i usluga, porastao je za 3,4% u odnosu na isti mesec prošle godine, što je najniži nivo od proleća 2021. Osnovne cene, koje ne uključuju volatilne kategorije hrane i energije, zabeležile su povećanje od 3,6% na godišnjem nivou. Ovi podaci su bili u skladu s očekivanjima ekonomista. 

Dodatno, mesečni porast cena u aprilu je bio umereniji od očekivanja, što dodatno ukazuje na stabilizaciju inflacionih pritisaka. Ovo usporavanje mesečne inflacije može biti ključni faktor u proceni budućih koraka centralne banke u pogledu monetarne politike. Posle više mesečnih izveštaja koji su ukazivali na upornost inflacije, ekonomisti i investitori sada usmeravaju pažnju na sledeći sastanak FED-a. Jerome Powell, predsednik Federalnih rezervi, istakao je potrebu za strpljenjem, naglašavajući da će vreme pokazati efekte trenutne restriktivne politike. 

Dodatno, sentiment potrošača u SAD se pogoršao, što ukazuje na zabrinutost zbog kamatnih stopa koje direktno utiču na budžete domaćinstava.

Kina razmatra predlog da lokalne vlade kupe neprodate stanove

Prema najnovijim saznanjima, Kina razmatra predlog da lokalne vlade širom zemlje kupe milione neprodatih stanova u naporu da spasu ugroženo tržište nekretnina. Ovaj plan bi bio jedan od najambicioznijih pokušaja te zemlje da reši probleme sa nekretninama.

Kako se navodi, Savet države Kine trenutno traži povratne informacije od nekoliko provincija i državnih entiteta o preliminarnom planu. Očekuje se da će plan biti mnogo veći u obimu od prethodnih pilot programa koji su već eksperimentisali sa sličnim strategijama. Lokalna državna preduzeća bi bila angažovana kako bi pomogla u kupovini neprodatih stanova od ugroženih developera po vrlo niskim cenama, koristeći kredite koje obezbeđuju državne banke. Očekuje se da bi mnogi od tih stanova bili pretvoreni u pristupačne stambene jedinice. Međutim, detalji plana još uvek se razmatraju, a njegova izvodljivost je podložna daljim debatama. 

Analitičari ističu da bi ovaj plan mogao direktno da ubrizga likvidnost u građevinski sektor i poboljša njihovu finansijsku situaciju, dok istovremeno doprinosi smanjenju viška nekretnina na tržištu. Međutim, procenjuje se da će za sprovođenje ovakvog plana biti potrebna značajna finansijska sredstva.

Bivši izvršni direktor BlackRocka Salim Ramji postaje CEO Vanguarda

Vanguard Group je u sinoćnom saopštenju objavio da je Salim Ramji, bivši izvršni direktor BlackRock-a (BLK), imenovan za novog izvršnog direktora i člana odbora, sa efektom od 8. jula. Ramji će zameniti Tima Buckleyja, čiji je odlazak sa pozicije predsednika i izvršnog direktora najavljen u februaru.

Buckley je proveo više od tri decenije u kompaniji. Tokom njegovog mandata, Vanguard je proširio svoja sredstva pod upravom za 80% na 9 biliona dolara.

Ramji se pridružio BlackRock-u kao globalni direktor korporativne strategije 2014. godine, napustivši poziciju Senior Partnera u McKinsey & Company u januaru. U BlackRock-u, postao je član Globalnog Izvršnog Komiteta kompanije i globalni direktor iShares i Index Investments, gde je bio odgovoran za dve trećine imovine i rast firme. Ramji je napustio BlackRock u januaru.

Vanguard, sa sedištem u Pensilvaniji, drugi je najveći upravljač novcem na svetu po imovini, odmah nakon BlackRock-a. Vanguard upravlja sa 423 fonda širom sveta i zapošljava oko 20.000 ljudi.

Zašto je svet “poludeo” za bakrom?

Bidenova administracija u SAD-u aktivno radi na angažovanju investitora kako bi preuzela udela u rudnicima bakra u Zambiji, čija vrednost dostiže do 3 milijarde $ nakon finansijske krize jednog od vodećih svetskih proizvođača ove rude. Napori administracije nisu ograničeni samo na američke kompanije, već su zainteresovani i entiteti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Japana i Saudijske Arabije, koji su prijateljski nastrojeni prema američkim interesima. Cilj ove akcije je jasan: sprečiti kineski uticaj i osigurati da azijska supersila ne stegne svoj stisak nad globalnim snabdevanjem ključnim metalima.

Očekuje se da će proces licitacije kasnije ove godine biti deo globalne trke za akvizicijom bakra. Bakar je ključna komponenta u proizvodnji električnih automobila, prenosnih linija i centara za obradu podataka koji pokreću revoluciju veštačke inteligencije. SAD prepoznaje važnost osiguravanja snabdevanja metalima i mineralima ključnim za tranziciju ka zelenoj energiji. Očekuje se da će tražnja za bakrom rasti, a SAD se suočava s izazovom nedostatka resursa i ograničenja u sopstvenom rudarskom sektoru. Fjučersi na bakar su ove godine porasli za oko 20%, što dodatno naglašava značaj ovog metala u svetskoj privredi i tržištima kapitala.

Grafik dana: Cene polovnih Tesli padaju, dostižu rekordno niske vrednosti

Kupovina Teslinih automobila postaje sve pristupačnija iz meseca u mesec. Prema najnovijim podacima, prosečna cena polovnih vozila ovog proizvođača električnih automobila sada je pala na rekordno niskih 31,173 dolara.

Ovo predstavlja pad od 54% u odnosu na prosečne cene zabeležene pre samo dve godine. Analitičari predviđaju da bi trend smanjenja cena mogao nastaviti i u narednim mesecima.

Investiraj odmah