Američka inflacija u maju ispod očekivanja

Analitički tim TW24
Foto: Canva
12.06.2024

Američka inflacija u maju ispod očekivanja, sve oči uprte u Fedov večerašnji sastanak

Najnoviji podaci o inflaciji u SAD-u pokazali su veće “hlađenje” u maju nego što je očekivano, lansiravši američke indekse akcija nagore. Majski indeks potrošačkih cena (CPI) bio je 0% na mesečnom i 3,3% na godišnjem nivou, nakon aprilskih 0,3% i 3,4%, redom. Očekivane vrednosti bile su 0,1% i 3,4%. Bazni CPI iznosio je 0,2% na mesečnom i 3,4% na godišnjem nivou u maju, u odnosu na očekivanih 0,3% i 3,5%, redom. Današnji sastanak Federalnih rezervi unosi neizvesnost među investitorima koji očekuju odgovor na pitanje da li će ove godine doći do jednog ili dva smanjenja stopa. Ovaj put nema jasnih nagoveštaja o velikim promenama, što stavlja kvartalne projekcije FOMC-a u centar pažnje. Informacije će biti objavljene u 20h po našem vremenu, a konferencija za novinare predsednika FED-a Jerome Powella zakazana je za 20:30.  Nakon ovog sastanka, FED ima još četiri planirana sastanka do kraja godine.

Na tržištu akcija Oracle (ORCL) je najavio nove ugovore na polju veštačke inteligencije sa Google-om (GOOGL), Microsoft-om (MSFT) i OpenAI-em, što je dovelo do rasta akcija kompanije za skoro 9% pre otvaranja berze. Paramount Global (PARA) je zabeležio pad akcija  nakon što je Shari Redstone prekinula pregovore o prodaji svog kontrolnog udela Skydance Media i spajanju dve kompanije. GameStop (GME) je saopštio da je prikupio više od 2,1 milijardu $ kroz "at-the-market" ponudu akcija. EU je najavila planove za uvođenje tarifa na kineska električna vozila, što je dovelo do pada ADR-ova NIO (NIO), Xpeng-a (XPEV) i akcija BYD (1211). Danas se očekuju izveštaji o zaradama Broadcom-a (AVGO) i Dave & Buster's-a (PLAY).

Britanska ekonomija stagnirala u aprilu

Ekonomski oporavak Britanije zaustavio se uoči opštih izbora, udarac za premijera Rishija Sunaka, koji je kampanju zasnovao na dokazima da se ekonomija oporavlja. BDP je ostao nepromenjen u aprilu u poređenju s martom, usporavajući sa rasta od 0,4%, dok su ekonomisti očekivali pad od 0,1%. 

Oporavak od prošlogodišnje recesije gubi zamah, jer su najviše kamatne stope u poslednjih 16 godina nastavile da opterećuju finansije, preduzeća i potrošača. Banka Engleske (BoE) se nada da će sporija tražnja obuzdati inflaciju, omogućavajući smanjenje stopa kasnije ove godine. Ipak, investitori predviđaju da se to neće desiti pre avgusta. Privatni sektor ekonomista predviđa skromnu ekspanziju od 0,6% za celu 2024, što je više od samo 0,1% prošle godine, ali znatno ispod trendova koje je Velika Britanija imala prethodnih decenija. 

Stopa nezaposlenosti u Britaniji neočekivano je porasla u tri meseca do aprila na 4,4%, što je najviše u poslednje 2,5 godine. Broj novih radnih mesta je opao, ali je rast plata ostao čvrst iznad nivoa koji BoE smatra dobrim za ciljanu inflaciju od 2%. Trgovinski deficit Britanije blago se povećao 0,3 milijarde na 10,1 milijardu funti, nakon što je ostao relativno stabilan tokom prošle godine.

Inflacija u Kini stabilna u maju, blago ispod očekivanja

Inflacija potrošačkih cena Kine ostala je stabilna u maju, dok je pad proizvođačkih cena usporio. Ipak, osnovni trend sugeriše da će Peking morati da učini više kako bi podržao slabu domaću tražnju i neujednačen ekonomski oporavak. Slaba potrošnja u Kini od 2023. zadržava potrošačke cene pod kontrolom, uprkos mnogim rundama mera podrške. Poverenje je i dalje nisko usled dugotrajne krize u sektoru nekretnina, a ekonomisti smatraju da su potrebni dodatni stimulansi kako bi se održivo povećala tražnja.

Indeks potrošačkih cena (CPI) porastao je za 0,3% u maju u odnosu na prethodnu godinu, što je jednako povećanju u aprilu, prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku (NBS). Ovo povećanje je ispod prognoziranih 0,4%. Proizvođačke cene, koje su u deflaciji od septembra 2022, pale su sporije, po stopi (PPI) od 1,4% u maju, nakon pada od 2,5% u aprilu, i u poređenju sa prognoziranih 1,5%. Podaci od srede o osnovnom indeksu inflacije, koji isključuje volatilne cene hrane i energije, istakli su izazov s kojim se Peking suočava u naporima da podstakne domaću tražnju. Ovaj indeks iznosio je 0,6% u maju na godišnjem nivou, usporavajući sa 0,7% u aprilu.

Elon Musk povukao tužbu protiv OpenAI i Sama Altmana

Elon Musk je iznenada povukao svoju tužbu protiv OpenAI i njenog izvršnog direktora Sama Altmana, samo tri meseca nakon što ih je optužio za odstupanje od prvobitne misije start-upa da koristi čovečanstvu. Musk, glavni izvršni direktor Tesle, podneo je zahtev za povlačenje tužbe na sudu u San Francisku, bez navođenja razloga.

U martu, Musk je tvrdio da je OpenAI, vredan 86 milijardi $, prekršio dogovor o besplatnom deljenju AI napredaka javnosti, favorizujući profit kroz saradnju sa Microsoftom. OpenAI je njegove optužbe nazvao "neosnovanim", objavljujući Muskove emailove koji su pokazivali da je on bio svestan potrebe za prikupljanjem značajnih sredstava za razvoj AI. Musk, koji je 2015. godine pomogao u osnivanju OpenAI-a i donirao 44 miliona $, napustio je odbor 2018. godine zbog neslaganja sa Altmanom. Godinu dana kasnije, OpenAI je osnovao profitnu diviziju u koju je Microsoft investirao. Prošle godine, Musk je pokrenuo svoj AI start-up, xAI, i prikupio 6 milijardi $ za njegov razvoj. Uprkos tome, često je upozoravao na opasnosti veštačke inteligencije, nazivajući je "egzistencijalnom pretnjom" za čovečanstvo. Nedavno je Musk kritikovao partnerstvo između OpenAI i Apple-a, najavljujući zabranu Apple uređaja u svojim kompanijama ako OpenAI tehnologija bude integrisana u iPhone. 

Akcije Apple-a zatvorene na rekordnom nivou

Akcije Apple-a (AAPL) skočile su u utorak za više od 7% do rekordnog nivoa, gotovo povrativši od Microsofta (MSFT) svoju krunu najvrednije kompanije na svetu, dan nakon što je kompanija predstavila nove AI funkcije koje bi trebalo podstaći tražnju za iPhone-ima.

Ovaj rast je došao u trenutku kada Apple zaostaje za S&P 500 (MES) indeksom u 2024. godini zbog opadanja prodaje iPhone-a i zabrinutosti na Wall Street-u da kompanija zaostaje za drugim tehnološkim gigantima u trci za dominaciju u razvoju veštačke inteligencije. Apple-ove akcije su porasle za 7,3% i završile dan na vrednosti od 207,15 $. Sa tržišnom kapitalizacijom od 3,18 triliona $, Apple je bio odmah iza Microsofta sa 3,22 triliona $, i ispred Nvidia-e (NVDA) sa 2,97 triliona $. Sve tri kompanije vode tesnu trku za titulu najvrednije kompanije na svetu.

Na godišnjem događaju za programere u ponedeljak, Apple je predstavio poboljšanog virtuelnog asistenta Siri koji može odgovarati na širi spektar pitanja i obavljati složenije zadatke nego ranije verzije, kao i nekoliko AI funkcija u svojim aplikacijama koje će biti uključene u najnovije operativne sisteme za iPhone, iPad i Mac računare. Najmanje 13 analitičara je povećalo svoje ciljne cene za Apple-ove akcije nakon jučerašnjeg događaja.

Grafik Dana: Investicija od $100 kroz različite klase imovine od 1970. do 2023. godine

Od 1970. godine, investicija od $100 u različite klase imovine pokazala je značajne razlike u prinosima do 2023. godine.

S&P 500 (SPY) je zabeležio najveći rast, dostigavši vrednost od $22,419, premašivši skoro tri puta drugoplasirane korporativne obveznice (LQD) koje su zabeležile rast od $7,775.

Zlato (GLD) je na trećem mestu sa rastom vrednosti od $5,545, dok su U.S. 10-godišnje državne obveznice (US-T) dostigle rast od $2,286.

Nekretnine (IYR) su ostvarile vrednost od $1,542, što predstavlja rast od 5,5% godišnje tokom ovog perioda, dok je keš (USD) na poslednjem mestu sa rastom od $956.

Investiraj odmah