Američka privreda usporila u prvom kvartalu

Analitički tim TW24
Foto: Canva
25.04.2024

Američka privreda usporila u prvom kvartalu, Meta i IBM pali nakon objavljivanja rezultata

Privredni rast SAD-a usporio je u prvom delu godine. BDP je porastao po sezonski prilagođenoj stopi od 1,6% u prvom kvartalu, što predstavlja pad u odnosu na prethodni period. Rast u prvom kvartalu zaostao je za 2,4% u odnosu na projekcije ekonomista.

Na tržištu akcija, rudarski gigant BHP (BHP) ponudio je da kupi dugogodišnjeg rivala Anglo American (AAL), u potencijalnom megadealu koji bi mogao da preoblikuje industriju. BHP-ove akcije pale su na Londonskoj berzi, dok su akcije Angloa skočile. Lanac restorana burrita, Chipotle Mexican Grill (CMG), saopštio je da je brža usluga, zajedno sa obnavljanjem privremenih ponuda poput Chicken al Pastor u martu, pomogla da se povećaju prihodi i marže u prošlom kvartalu. Akcije su porasle tokom trgovanja ovog jutra. Kvartalni prihodi Forda (F) nadmašili su očekivanja, jer je prodaja velikih kamiona komercijalnim flotama nadoknadila poteškoće u segmentu električnih vozila. Akcije su porasle pre otvaranja berze. Kvartalni prihodi britanske banke Barclays PLC (BCS) bili su bolji od očekivanja. Akcije Barclaysa listirane na američkoj berzi su porasle pre otvaranja tržišta, prateći rast u Londonu. Kasnije danas, Microsoft (MSFT) i matična kompanija Google, Alphabet (GOOGL), trebalo bi da objave izveštaje nakon zvona, zajedno sa Intelom (INTC) i T-Mobileom (TMUS).

Meta prognozira veće troškove i niže prihode

U sinoćnom objavljivanju rezultata, Meta Platforms (META) iznenadio je investitore prognozama o povećanju troškova i nižim prihodima od očekivanih, što je rezultiralo naglim padom vrednosti akcija od oko 15% i gubitkom tržišne vrednosti od gotovo 200 milijardi $ na oko 1 bilion $. Ovaj pad skoro je dostigao rekordni gubitak od 232 milijarde dolara, zabeležen 3. februara 2022, što je bilo najveće jednodnevno smanjenje tržišne vrednosti za bilo koju američku kompaniju. Osim Mete, i druge tehnološke kompanije su pretrpele pad vrednosti, sa zabrinutostima da je ulaganje u trku za veštačkom inteligencijom možda preterano na Volstritu. 

Meta je iznela prognoze za prihode u narednom kvartalu u rasponu od 36,5 milijardi do 39 milijardi $, što je ispod očekivanja analitičara. Takođe, kompanija je najavila povećanje planiranih troškova za podršku investicijama u nove AI proizvode i potrebnu računarsku infrastrukturu. Očekuje se da će ukupni troškovi za 2024. iznositi između 96 i 99 milijardi $, a kapitalni izdaci u rasponu od 30 do 40 milijardi $. CEO Mete Mark Zuckerberg izrazio je uverenje da će fokus na AI doneti značajne troškove pre nego što se ostvari prihod od novih proizvoda. Ovi komentari su umanjili očekivanja od ulaganja Mete u AI, nakon serije uspešnih kvartala za ovu platformu.

Deutsche banka nadmašila očekivanja

Deutsche Banka je objavila iznenadjujuće dobre rezultate u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja analitičara. Njen neto profit porastao je za 10%, dosegnuvši 1,275 milijardi evra, što je iznad procena od oko 1,2 milijarde. Ovi rezultati su pokazatelj uspešne transformacije banke, koja je uspela povratiti svoju poziciju lidera u investicionom bankarstvu. 

Investiciono bankarstvo Deutschea ostvarilo je rast prihoda od 13%, nadmašivši očekivanja, dok je trgovina obveznicama i valutama beležila rast od 7%. Ovi podaci signaliziraju da je banka uspela diversifikovati svoje poslovanje i smanjiti zavisnost od volatilnih sektora.

Međutim, uprkos impresivnim rezultatima, slaba ekonomska situacija u Nemačkoj, kao i predviđanja regulatora o slabijim profitima nemačkih banaka u narednom periodu, mogli bi postaviti prepreke daljem rastu Deutschea. Takođe, banka se suočava sa izazovima u maloprodaji, gde su nedavni problemi sa integracijom Postbank filijale izazvali kritike regulatora i nezadovoljstvo korisnika. S obzirom na očekivano smanjenje kamatnih stopa, Deutsche će morati prilagoditi svoju strategiju kako bi održala stabilnost prihoda u maloprodajnom sektoru.

IBM pao preko 8% nakon objavljivanja rezultata

Akcije kompanije IBM (IBM) su pale za preko 8% u produženom trgovanju sinoć, nakon što je kompanija potvrdila da će akvizirati proizvođača cloud softvera HashiCorp (HCP) za 6,4 milijarde $ i objavila kvartalne prihode ispod očekivanja Volstrita.

Kompanija je saopštila da planira da preuzme HashiCorp po ceni od 35 $ po akciji u gotovinskoj transakciji, čime se transakcija vrednuje na 6,4 milijarde $. IBM očekuje da će akvizicija, ukoliko bude finalizovana, biti završena do kraja 2024. godine i doprineti rastu EBITDA-e u prvih 12 meseci, kao i generisanju slobodnih tokova u drugoj godini nakon preuzimanja. 

Kada je reč o kvartalnim rezultatima IBM-a, kompanija je objavila zaradu za prvi kvartal od 1,68 $ po akciji, iznad prognoze analitičara od 1,60 $ po akciji. Iako je prihod od 14,46 milijardi $ 1,5% viši u odnosu na isti period prethodne godine, ostao je ispod očekivanih  14,55 milijardi $. Prihodi od softvera u periodu su porasli za 6% na 5,90 milijardi $, ali su propustili procene od 5,96 milijardi $. Prihodi od konsaltinga od 5,19 milijardi $ blago su opali u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok su prihodi od infrastrukture nadmašili procene analitičara. 

AstraZeneca skočila nakon objavljivanja sjajnih rezultata

AstraZeneca (AZN) objavila je povećane kvartalne osnovne zarade po akciji i prodaju koja je nadmašila prognoze u svom najnovijem kvartalnom izveštaju. Anglo-švedski farmaceutski div saopštio je u četvrtak da su osnovne zarade po akciji porasle na 2,06 $ sa 1,92 $ u istom periodu prethodne godine.

Ukupni prihodi su porasli za 19% na 12,68 milijardi $, podstaknuti prodajom proizvoda i kontinuiranim rastom prihoda od lekova, što može nadoknaditi opadanje tražnje za njihovim proizvodima za Covid-19. Njihov onkološki segment, najvažniji poslovni segment farmaceutske kompanije, porastao je za 26% na 5,11 milijardi $. Analitičari su očekivali osnovne zarade po akciji od 1,92 $ uz prodaju od 11,84 milijardi $, prema podacima kompanijskog konsenzusa.

AstraZeneca je potvrdila svoje godišnje prognoze i saopštila da povećava investicije u razvojni program, sa troškovima istraživanja i razvoja koji su porasli za 17% u Q1. Nakon objavljivanja rezultata, akcije AstraZenece skočile su preko 6%. Akcije kompanije su porasle 13% od početka godine.

Grafik dana: 30-godišnja hipotekarna stopa u SAD-u dostigla petomesečni maksimum od 7.24%

Udruženje hipotekarnih bankara (Mortgage Bankers Association - MBA) predstavlja glavnu organizaciju u Sjedinjenim Američkim Državama koja obuhvata sve segmente industrije finansiranja nekretnina. 

Ovo udruženje već 35 godina organizuje nedeljnu anketu o kamatnim stopama na hipoteke. U okviru ove ankete, kreditori dostavljaju informacije o kamatnim stopama koje primenjuju na hipoteke, a rezultati se objavljuju svake srede ujutro, pružajući ažurirane i relevantne informacije o trenutnim uslovima na tržištu nekretnina. 

Trenutno, prema podacima najnovije ankete 30-godišnja hipotekarna stopa u Sjedinjenim Američkim Državama dostigla je petomesečni maksimum od 7,24%.

Investiraj odmah