Američka tržišta beleže blagi pad pred skraćenu sesiju zbog 4. jula

Analitički tim TW24
Foto: Canva
03.07.2024

Američka tržišta beleže blagi pad pred skraćenu sesiju zbog praznika 4. jula


Tržišta se pripremaju za skraćenu sesiju danas uoči praznika 4. jula. Očekuje se da će američke akcije danas otvoriti blizu rekordnih nivoa postavljenih juče, vođene optimizmom oko mogućeg smanjenja kamatnih stopa. Evropska tržišta takođe beleže pozitivne reakcije, ohrabrena najnovijim rekordima sa Wall Street-a. Dodatni podsticaj dolazi iz političkih napora da se blokiraju desničarske snage na izborima u Francuskoj. Ovi potezi doprinose stabilnosti i optimizmu na evropskim berzama.

Američka tržišta beleže određene pomake u premarket trgovini danas, sa nekoliko istaknutih kompanija. Akcije Paramount Global (PARA) porasle su za 12% nakon što je Reuters izvestio da je kompanija National Amusements, koju vodi Shari Redstone, postigla preliminarni dogovor o prodaji kontrolnog udela u filmskom studiju Davidu Ellisonu iz Skydance Media. Sa druge strane, akcije Apple-a (AAPL) pale su za 0,5% nakon izveštaja da će proizvođač iPhone-a preuzeti ulogu posmatrača u odboru OpenAI, kompanije poznate po razvoju ChatGPT-a i napredne veštačke inteligencije. Akcije First Foundation-a (FFWM) doživele su dramatičan pad od preko 25% nakon što je banka neočekivano primila kapitalnu investiciju od 228 miliona dolara. Ovo je izazvalo zabrinutost zbog izloženosti teksaškog zajmodavca komercijalnim hipotekarnim kreditima. Tesla (TSLA) nastavlja sa rastom akcija, koje su porasle za 1,7%, nadovezujući se na prethodni rast od 10%, nakon što je kompanija prijavila manji pad isporuka vozila od očekivanih u drugom kvartalu. Dell (DELL) beleži rast akcija od 1,3% nakon što je Bank of America (BAC) dodala ovu tehnološku kompaniju na svoju zbirku najboljih investicionih ideja banke.

Poslovna aktivnost evrozone usporila rast

Poslovna aktivnost evrozone nastavila je da se širi u junu, iako sporijim tempom usled političkih zabrinutosti zbog rastuće popularnosti desničarskih stranaka u glavnim ekonomijama valutnog područja. Ukupan rast poslovanja u evrozoni je usporen prošlog meseca jer čvrsta ekspanzija dominantne uslužne industrije u bloku nije uspela da nadoknadi dalju deterioraciju u proizvodnji, pokazala je anketa objavljena danas.

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu HCOB-a, koji sastavlja S&P Global, pao je na 50,9 u junu sa 52,2 u maju, što je bio najviši nivo u poslednjih 12 meseci. PMI je bio nešto iznad preliminarnog procenjenog nivoa od 50,8 i četvrti uzastopni mesec iznad granice od 50 koja razdvaja rast od kontrakcije. PMI za uslužni sektor pao je na 52,8 prošlog meseca sa 53,2, ali je bio ispred preliminarnog procenjenog nivoa od 52,6.

Sektor usluga usporio je svoj rast i u Nemačkoj u junu, kako je PMI uslužnog sektora očitao 52,1, u odnosu na prošlomesečnih 54,2 i ispod očekivanih 53,5. U Velikoj Britaniji, i kompozitni PMI i PMI sektora usluga bili su ispod prošlomesečnih vrednosti, ali i iznad očekivanja analitičara. Kompozitni PMI Velike Britanije pao je sa 53,0 na 52,3, dok je PMI usluga pao sa majskih 52,9 na 52,1 u junu.

Kineski sektor usluga rastao sporijim tempom u junu

Privatni pokazatelj uslužnog sektora Kine signalizirao je najsporiji tempo rasta aktivnosti u osam meseci u junu, što odražava trend viđen u zvaničnim podacima. Indeks menadžera nabavke (PMI) uslužnog sektora, koji prati Caixin Media Co. i S&P Global, pao je na 51,2 u junu sa 54,0 u maju, što je najniži nivo od oktobra 2023. godine. Indeks je ostao u zoni ekspanzije 18. mesec zaredom, što ukazuje na to da je kineska uslužna ekonomija nastavila da raste do kraja drugog kvartala, iako sporijim tempom. Očitavanje iznad 50 sugeriše ekspanziju.

Poslovna aktivnost i ukupne nove narudžbine rasle su 18. mesec zaredom, ali obe su se u junu usporile, dok je pokazatelj novih narudžbina dostigao četvoromesečni minimum, prema podacima Caixin-a. U međuvremenu, nove izvozne narudžbine rasle su deseti mesec zaredom zahvaljujući snažnoj spoljnoj tražnji. Privatno istraživanje ukazalo je i na pogoršanje situacije sa zapošljavanjem u uslužnom sektoru, pri čemu su preduzeća nastavila da izražavaju snažnu motivaciju za smanjenje broja zaposlenih i nevoljnost da popune pozicije. Subindeks za zapošljavanje ostao je u zoni kontrakcije četvrti put u pet meseci, prema podacima Caixin-a.

Evercore: Bajdenova kandidatura pod velikim znakom pitanja

Evercore, osnovana 1995. godine, je vodeća globalna investiciona firma koja pruža savetodavne usluge u vezi sa finansijskim strategijama, restrukturiranjem i tržišnim analizama. Njihove procene i analize često utiču na odluke investitora i kompanija širom sveta, čineći njihove uvide posebno vrednim u  turbulentnim političkim vremenima.

Nakon prve ovogodišnje debate firma je pratila reakcije političkih komentatora, medija i članova tima Džoa Bajdena, kao i odgovore visokih demokrata lojalnih Bajdenu. Osim toga, Evercore je analizirala trendove finansijske podrške i rezultate anketa i prema njihovoj detaljnoj analizi u poslednja dva dana, firma procenjuje da postoji više od 60% šansi da predsednik Džo Bajden uskoro povuče svoju kandidaturu. Ova procena dolazi nakon što su ključni saveznici, poput predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi i kongresmena Džima Klajburna, javno priznali da postoje ozbiljna pitanja nakon debate. Neki članovi stranke su još direktniji, izjavljujući da je vreme da stranka krene napred. Dok prikupljanje sredstava od običnih građana ostaje snažno, stav među glavnim donatorima se primetno pogoršao napisao je tim Evercore-a u svojoj analizi. Predsednik Bajden planira da kasnije ove nedelje da intervju za ABC, ali analitičari Evercore-a veruju da to verovatno neće biti dovoljno da preokrene negativne trendove.

SoftBank akcije dostigle rekordnu vrednost 

Akcije SoftBank-a (9984) dostigle su svoju najvišu vrednost ikada u sredu, podstaknute sve većim interesovanjem tržišta za kompanije povezane s veštačkom inteligencijom. Globalni tehnološki investitor, SoftBank, sada beleži vrednost akcija koja je viša od onih zabeleženih tokom post-krona manije 2021. i dotkom balona 2000. godine. Ovaj uspeh predstavlja veliki povratak za izvršnog direktora Masayoshi Sona, poznatog po svojim rizičnim ulaganjima u nove tehnološke trendove. Son je u prošlosti bio suočen sa značajnim gubicima, posebno pre dve godine kada je SoftBank zabeležio rekordne gubitke nakon velikih ulaganja u startape koji su pretrpeli velike gubitke kada su kamatne stope porasle.

U sredu, akcije SoftBank-a zatvorene su u Tokiju sa rastom od 1,5% na 10,705 japanskih jena, što je približno 66,30 dolara. U proteklih godinu dana, vrednost akcija SoftBank-a porasla je za 56%, pretežno zahvaljujući njihovom 90% udelu u dizajneru čipova Arm (ARM). Uprkos novim rekordnim vrednostima akcija, tržišna kapitalizacija SoftBank-a od 97 milijardi dolara i dalje je daleko od svog vrhunca u dolarima. Razlozi za ovu razliku leže u činjenici da je jen oslabljen u odnosu na dolar poslednjih godina, kao i u tome da je SoftBank otkupio desetine milijardi dolara svojih akcija.

Grafik dana: Rekordna “težina” tehnološkog sektora u sastavu S&P 500 indeksa

Tehnološki sektor u sastavu S&P 500 indeksa dostigao je nivoe koji nisu viđeni od dot-kom balona početkom 2000-ih godina. Prema najnovijim podacima Bloomberg-a, težina tehnoloških akcija u S&P 500 indeksu približava se rekordnim vrednostima od 35% iz dot-kom ere.

Upoređujući trenutne vrednosti sa dot-kom erom, vidimo sličan obrazac rasta. Međutim, današnje tržište je zrelije, a kompanije u tehnološkom sektoru imaju stabilnije poslovne modele i ostvaruju značajne prihode. Za razliku od mnogih dot-kom kompanija koje su bile precenjene bez održivih poslovnih planova, sadašnje tehnološke kompanije imaju čvrste osnove i realne izvore prihoda.

Investiraj odmah