Američke proizvođačke cene rasle brže od prognoza

Analitički tim TW24
Foto: Canva
14.05.2024

Američke proizvođačke cene rasle brže od prognoza, Alibaba nadmašila očekivanja za prihod

Indeks proizvođačkih cena (PPI) u Americi porastao je u aprilu za 0,5% nakon pada od 0,1% zabeleženog u martu, i iznad očekivanih 0,3%. Bazni PPI, koji isključuje volatilne cene hrane i energije, takođe je porastao 0,5%, dok su analitičari prognozirali nešto slabijh 0,2%. Investitori će sutra dobiti još jedan pogled na inflaciju, kada bude objavljen indeks potrošačkih cena (CPI).

U ranim satima trgovanja, akcije kompanija Gamestop (GME) i AMC (AMC) zabeležile su značajan rast, podstaknute novim aktivnostima Keitha Gilla, poznatog na društvenim mrežama kao RoaringKitty i DeepF***ingvalue. Gamestop i AMC su se istakli kao lideri među meme akcijama sa rastom od 40%, nastavljajući s impresivnim skokom od prethodnog dana kada su zabeležili rast od 74%, odnosno 80%. Među ostalim kompanijama koje su zabeležile rast ovog jutra su BlackBerry Ltd (BB) i Koss Corporation (KOSS), čije su akcije porasle za preko 10%. Platforme kao što su Reddit (RDDT) i Robinhood Markets (HOOD) takođe su zabeležile blagi rast od 2%, zahvaljujući njihovoj ulozi u prethodnim događajima tokom meme groznice 2021. godine. Digitalni medijski gigant BuzzFeed (BZFD) objavio je kasno juče izvestio o gubitku i padu prihoda od 18%, što je izazvalo pad akcija od preko 7%. Tencent Holdings (0700), kineski tehnološki gigant i najveći svetski proizvođač video igara, objavio je rast prihoda od 6% za prvi kvartal. Prihod, koji je iznosio 159,5 milijardi juana (22,04 milijarde dolara) nadmašo je prosečna očekivanja koja su iznosila 158,44 milijarde juana.

Alibaba u ostvarila veći kvartalni prihod, ali i pad profita

Prema najnovijem izveštaju, Alibaba Group Holding (9988, BABA) nadmašio je procene analitičara za prihod u četvrtom kvartalu, dok je fokus na jeftine proizvode zbog oprezne potrošnje potrošača pomogao povećanju prodaje domaćeg e-trgovinskog poslovanja u prethodna tri meseca. Međutim, akcije Alibabe listirane u SAD-u pale su oko 3%, jer je profit kompanije u prethodnom kvartalu pao čak 86%.

Potrošači u Kini pažljivo troše nakon pandemije usred ekonomske stagnacije i pada u sektoru nekretnina. Analitičari su očekivali snažan rast međunarodnog digitalnog poslovanja Alibabe, s obzirom na njene investicije u izgradnju globalnog tržišnog udela i apetit globalnih potrošača za jeftine proizvode iz Kine. Njihove najnovije prognoze sada ukazuju na rast prihoda segmenta od 39%.

Kompanija je prijavila prihod od 221,87 milijardi juana (30,66 milijardi $) u tri meseca zaključno sa 31. martom, u poređenju sa konsenzusom od 219,66 milijardi juana. Neto dobit u prethodnom kvartalu iznosila je 3,27 milijardi juana (451,94 miliona $), u poređenju sa 23,52 milijarde juana  zabeleženih pre godinu dana.

Home Depot objavio veći pad prodaje i jaču zaradu od očekivanja

Home Depot (HD) je objavio veći nego što se očekivalo pad prodaje u prodavnicama u prošlom kvartalu, dok su oprezni Amerikanci trošili manje na skupocene stavke, fokusirajući se na manje popravke u kući. S druge strane, zarada kompanije od 3,63 $ po akciji iznad je očekivanih 3,60 $ po akciji.

Kupci su suzdržali se od diskrecionog trošenja i odložili skupe troškove renoviranja dok se prilagođavaju višim kamatnim stopama i povećanoj inflaciji. Broj poseta Home Depotu opao je u prvom kvartalu, isključujući rast potrošnje za Uskrs. Posete prodavnicama su pale za 0,3% u februaru i 2,4% u aprilu. Broj transakcija kupaca opao je za 1%, što je manji pad nego prošlogodišnjih 4,8%.

U međuvremenu, Home Depot jača svoj segment Pro poslovanja koji se sastoji od profesionalnih graditelja i izvođača radova, dogovorivši se u martu o kupovini SRS Distribution za 18,25 milijardi $. Komparativne prodaje su pale već šesti kvartal zaredom, smanjivši se za 2,8%. Ipak, kompanija je potvrdila svoje ciljeve za 2024. godinu jer ima koristi od malih renoviranja koje Amerikanci obavljaju u svojim postojećim domovima. Očekuje se da će prodaja opasti oko 1% i rast prihoda po akciji od oko 1%.

Walmart najavio nova otpuštanja i premeštaj zaposlenih

Walmart (WMT), jedan od najvećih lanaca maloprodaje u SAD-u, smanjuje svoje korporativno osoblje i traži od većine radnika koji rade od kuće da se vrate u kancelarije. Pored toga, radnici koji su smešteni u manjim kancelarijama u Dalasu, Atlanti i Torontu dobijaju zahtev da se presele u veća sedišta. 

Sa 1,6 miliona zaposlenih u SAD-u, od kojih je većina u prodavnicama i skladištima, Walmart je najveći poslodavac u zemlji. Međutim, poput mnogih drugih kompanija, Walmart postepeno odustaje od rada na daljinu, uz smanjenje broja manjih kancelarija širom zemlje. Ova promena dolazi u kontekstu šireg napora Walmarta da smanji troškove. 

Podsetimo, Walmart je nedavno najavio zatvaranje svih 51 zdravstvenih klinika otvorenih u poslednjih pet godina, pokušavajući da prodre u sektor zdravstva. Ove klinike u neposrednoj blizini prodavnica pružale su usluge primarne zdravstvene zaštite i konsultacije. Prema rečima Walmarta, rastući operativni troškovi i izazovno okruženje za nadoknadu troškova čine održavanje poslovanja u oblasti zdravstvene zaštite neodrživim u ovom trenutku.

Sony: Profit skočio, akcije pale zbog slabih prognoza

Sony Group (6758) izvestio je o porastu neto profita u prethodnom kvartalu zahvaljujući jačim prihodima od svojih poslovanja u igrama i filmovima. Japanska kompanija saopštila je da je neto profit porastao za 34% u odnosu na prošlu godinu, dostigavši 189.005 milijardi jena (1,21 milijardu $) za kvartal. To je nadmašilo procenjenih 149,71 milijardi jena.

Kvartalni prihod Sony-ja porastao je za 14% na 3,481 biliona jena. Operativni profit za poslovanje u igrama više se nego udvostručio na 105,98 milijardi jena, dok je operativni profit za filmsko poslovanje skoro udvostručen na 30,67 milijardi jena. Za fiskalnu godinu koja je počela u aprilu, Sony je projektovao pad prihoda od 5,5% na 12,310 biliona jena i pad neto profita od 4,7% na 925,00 milijardi jena. 

Industrija video igara bori se da povrati svoj zamah nakon procvata koji je izazvala pandemija pre nekoliko godina. Ranije ove godine, Kompanija je najavila otpuštanje oko 900 zaposlenih iz svojeg poslovanja sa PlayStationom. Takođe, Sony je saopštio da će otkupiti do 250,0 milijardi jena svojih akcija tokom naredne godine i sprovesti podelu akcija u razmeri pet prema jedan, koja će stupiti na snagu 1. oktobra.

Grafik dana: Da li su kineske “rastuće” akcije na “rasprodaji”?

Grafikon prikazan u današnjim vestima otkriva značajne razlike u forward P/E odnosima između kineskih i američkih rastućih akcija, što ukazuje na različite percepcije tržišta. Dok forward P/E odnos američkih rastućih akcija pokazuje rast, kod kineskih akcija se beleži suprotan trend.

Iako ovo može biti odraz različitih ocena rizika i potencijala za rast među ovim tržištima, nizak forward P/E odnos kineskih akcija nedvosmisleno signalizira potcenjenost kineskih akcija u poređenju sa američkim. Ovo može predstavljati priliku za contrarian investitore da razmotre atraktivne mogućnosti za ulaganje.

Investiraj odmah