Američki BDP u Q4 rastao neverovatnih +3,3%

Analitički tim TW24
Foto: Canva
25.01.2024

Američki BDP u Q4 rastao neverovatnih +3,3%, ECB zadržala ključnu kamatnu stopu na 4%

Kvartalna stopa rasta BDP SAD-a je iznosila +3,3% što je drastično iznad očekivanja analtičara (+2%) ali ipak niže od Q3 kada je iznosila +4,9%. Dakle, ekonomija usporava ali ipak dosta blaže nego što se očekuje što bi moglo smiriti velika očekivanja tržišta da će FED tako brzo spuštati kamatne stope. Glavni motor ekonomije, lična potrošnja, rasla je po stopi od 2,8% u Q4 što je više od projekcija sa Wall Street-a (+2,5%). Važan faktor inflacije, PCE indeks, je bio na nivou očekivanja od 2%. Takođe, danas su izašli nedeljni podaci sa tržišta rada koji su pokazali da je prošle sedmice bilo 214 hiljada naknada za nazaposlene što je više od procene investicione javnosti (200 hiljada). Decembarska stopa rasta narudžbina osnovnih trajnih dobara imala je nultu stopu rasta u decembru (očekivano +1,1%).

Evropska centralna banka (ECB) je na današnjem sastanku donela odluku da zadrži na istom nivou sve tri ključne kamatne stope. Čelnica ECB, Lagard, je izjavila da  očekuje nastavak pada inflacije i da će sve buduće odluke pažljivo odmeravati u zavisnosti od pristiglih makro podataka.
Poverenje nemačkih privrednika neočekivano se pogoršalo u januaru, opadajući drugi mesec zaredom dok najveća evropska ekonomija pokušava da se izbori sa recesijom. Ifo institut je saopštio jutros da je njihov indeks poslovnog okruženja pao na 85,2 sa blago revidirane vrednosti od 86,3 u decembru. Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su da će se indikator poboljšati u januaru na 86,7. "Nemačka ekonomija je zaglavljena u recesiji," rekao je predsednik Ifo-a Clemens Fuest.

Tesla Q4: Pod jakim pritiskom kineske konkurencije 

Akcije kompanije Tesla Inc. (TSLA) su se jutros strmoglavile za 8% na 192,34$ nakon što je kompanija sinoć izvestila o nešto slabijim kvartalnim rezultatima ali i predviđanju sporijeg rasta prodaje.
Tesla je izvestila o zaradi od 71 cent po akciji za četvrti kvartal, što je ispod prosečne procene analitičara od 73 centa po akciji. Kompanija je ostvarila prihod od 25.2 milijarde dolara, što je manje od 25.9 milijardi dolara koliko su predviđali na Wall Streetu.
Efikasnost trenutne strategije slabi, a izvršni direktori upozoravaju da se približavaju granicama mogućnosti daljeg smanjenja troškova na trenutnoj liniji vozila.
"Drugim rečima, Tesla signalizira da dani rasta od 50% ili čak 30% do 40% godišnje neće biti mogući u 2024. godini", rekao je Seth Goldstein, analitičar u Morningstar Research. 
Musk je nagovestio da će sve ovo biti privremeno. Tesla planira da izgradi svoje jeftinije vozilo nove generacije već u drugoj polovini sledeće godine u svojoj fabrici u Ostinu, a zatim i u Meksiku. Takođe, Musk je istakao da će kineski proizvođači automobila "uništiti" globalne konkurente bez trgovinskih barijera, naglašavajući pritisak kojim su izloženi svi drugi svetski proizvođači.

IBM vidi snažnu prodaju u 2024, akcije skočile

International Business Machines Corp.(IBM) je objavila optimističann pogled na prihode i slobodan novčani tok u 2024. godini, što je dobar signal za tempo potrošnje na korporativnu tehnologiju, čak iako očekuje smanjenje broja radnih mesta za 3900.
Slobodan novčani tok će biti oko 12 milijardi dolara u godini koja se završava u decembru, kompanija je navela u sinoćnjem saopštenju. Analitičari su u proseku procenili 10,9 milijardi dolara, prema podacima koje je sakupio Bloomberg. Prihod će rasti u "srednjem jednocifrenom dijapazonu", rekla je kompanija. Analitičari su predvideli oko 3% rasta prodaje.
Prodaja u četvrtom kvartalu je porasla za 4.1% na 17.4 milijarde dolara dok je profit  iznosio 3.87 dolara po akciji. Analitičari su u proseku procenili prihod od 17.3 milijarde dolara i prilagođenu zaradu od 3.76 dolara po akciji. Prihod od konsaltinga je porastao za 6% na 5 milijardi dolara, što je nešto manje od procena analitičara od 5.1 milijarde dolara. I sektor softvera je takođe bio nešto ispod očekivanja — 7.5 milijardi dolara naspram očekvanih 7.7 milijardi dolara. Pogled na novčani tok "sugeriše veću operativnu efikasnost i stabilan organski rast," napisao je Anurag Rana iz Bloomberg Intelligence-a. Akcije su jutros u fazi predotvaranja berze porasle čak +7,5% na 187$.

U Kini slabi PRodaja Iphona-a, Huawei raste

Isporuke pametnih telefona kompanije Apple (AAPL) u Kini smanjene su za 2,1% u poslednjem kvartalu 2023. godine u odnosu na isti period prethodne godine, pogođene pojačanom konkurencijom od lokalnih rivala predvođenih Huaweijem, pokazali su podaci istraživačke firme IDC u četvrtak. Pad naglašava izazove sa kojima se suočava američka firma u svom trećem najvećem tržištu, budući da neke kineske kompanije i državne agencije ograničavaju upotrebu Apple uređaja od strane svojih zaposlenih. Huawei, čije je poslovanje sa pametnim telefonima bilo desetkovano američkim sankcijama, takođe se prošle godine vratio sa novim lansiranjima, pojačavajući konkurenciju na najvećem svetskom tržištu pametnih telefona koje je u poslednjem kvartalu 2023. godine poraslo samo za 1,2%. Isporuke Huaweija su porasle za 36,2% u poslednjem kvartalu godine, pokazali su podaci IDC-a. Kompanija je postala četvrti najveći prodavac pametnih telefona u Kini u Q4 sa tržišnim udelom od 13,9%, što je porast sa 10,3% u odnosu na godinu pre. Za celu 2023. godinu, međutim, Apple je prestigao Vivo i postao najveći prodavac pametnih telefona sa tržišnim udelom od 17,3%, prema IDC-u. To je prvi put da je Apple postao vodeći prodavac u Kini, ali analitičari predviđaju da će njegove prodaje ponovo biti pod pritiskom ove godine.

Menadžment ADM-a nameštao bilanse radi povećanja bonusa?

Akcije jednog od najvećih svetskih trgovaca hranom Archer-Daniels-Midland Co. (ADM) oslabile su prekjuče za gotovo 30% nakon što je američka Komisija za hartije od vrednosti otvorila istragu o mogućem “nameštanju” bilansa u njihovom poslovnom segmentu za ishranu (“Nutrition”) koji čini tek 8% od ukupnih prihoda kompanije.  
Naime, odbor direktora ADM-a je u 2020. i 2021. godini vezao značajan deo isplata bonusa u akcijama izvršnih direktora za rast profitabilnosti njihove jedinice za ishranu umesto za dotadašnju uobičajenu poslovnu metriku poput neto profita ili operativne dobiti (EBITDA). Kompanija je daleko premašila ciljeve za prvi krug nagrada, pomažući izvršnim direktorima da prikupe akcije vredne više od 70 miliona dolara. Isplate za drugi krug nagrada trebale su biti određene početkom ove godine. 
ADM i njegovi rivali među takozvanom “ABCD” grupom glavnih trgovaca poljoprivrednim proizvodima - koja uključuje Bunge Global SA, Cargill Inc. i Louis Dreyfus Co.-svi su godinama tražili načine da se diverzifikuju izvan svojih glavnih sektora poslovanja. Iako je ADM sa sedištem u Čikagu star više od 100 godina, tek 2014. godine je sa ozbiljnom namerom počeo da se bavi ishranom kroz akviziciju kompanije Wild Flavors, evropskog proizvođača aromatizatora i boja za hranu, u iznosu od 3.1 milijardi dolara.

Grafik dana: Digitalna revolucija je tu. Pogledajte strukturu i projekcije za metavers industriju do 2030. godine

Od "Velikih Sedam" tehnoloških akcija, Meta Platforms (NASDAQ: META) je ostvarila drugi najbolji učinak u 2023. godini. Njene akcije su skočile za 194% prošle godine, što je samo iza performanska akcija Nvidia koje su porasle čak 239%. META je lider u novoj digitalnoj industriji nazvanoj metavers. 

Metavers je virtuelni svet koji kombinuje aspekte digitalne tehnologije, uključujući virtualnu stvarnost (VR), proširenu stvarnost (AR), 3D holografske avatare, video igre i druge načine socijalne interakcije. Ideja je stvoriti prostor u kojem korisnici mogu da interaguju, rade, igraju se i druže u potpuno digitalnom okruženju koje imitira stvarni svet. U metaversu, ljudi mogu imati avatare ili digitalne reprezentacije sebe kroz koje mogu komunicirati sa drugima, učestvovati u aktivnostima, kupovati virtualne proizvode i usluge, i čak prisustvovati događajima. Metavers se često smatra sledećom fazom u razvoju interneta, poznatim kao Web 3.0, gde je iskustvo korisnika više uronjeno, interaktivno i prostorno orijentisano.

Na današnjem grafiku smo predstavili projekciju strukture prihoda u digitalnoj metavers industriji. Ova indsutrija bi trebala skočiti sa sadašnjih 70 milijardi dolara na čak 490 milijardi do 2030 godine! 

Investiraj odmah