Američki indeksi u minusu, Evropa i dalje optimistična

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
16.01.2023

AMERIČKI INDEKSI U MINUSU, EVROPA I DALJE OPTIMISTIČNA

Dok se čini da je inflacija u SAD dostigla vrhunac, agresivno pooštravanje politike od strane Federalnih rezervi i drugih centralnih banaka rizikuje da gurne globalnu ekonomiju u recesiju koja će naštetiti profitima kompanija. Svetska banka je prošle nedelje objavila pesimistične prognoze, upozoravajući na „jedno od najoštrijih usporavanja globalne ekonomije koje smo videli u poslednjih pet decenija“.

Zarade kompanija će biti ključni katalizator kretanja tržišta u narednom periodu. Ove nedelje objavljuju rezultate investicione banke Goldman Sachs i Morgan Stanley. Od ostalih kompanija među kojima su i najveći svetski brokeri, rezultate bi trebalo da objave Netflix, Procter&Gamble, Alcoa, Silvergate, Charles Schwab, Discover Financial, Interactive Brokers, Investor AB i drugi.

Od ostalih ekonomskih događaja koji bitno mogu uticati na tržište ove nedelje izdvajamo:

*  Svetski ekonomski forum u Davosu;
*  Maloprodaja, industrijska proizvodnja i BDP Kine- utorak;
*  Inflacija (CPI) evrozone- sreda;
*  Izveštaj ECB-a sa decembarskog sastanka- četvrtak;
*  Inflacija (CPI) u Japanu- petak;
*  Prodaja postojećih kuća u SAD- petak.

TENCENT - CENA AKCIJA SE UDVOSTRUČILA OD NAJNIŽEG NIVOA U OKTOBRU

Akcije Tencent Holdings-a (OTC:TCEHY) su se skoro udvostručile u odnosu na svoj nedavni pad zbog naznaka da se vlada Kine sprema da prekine sa udarima na velike tehnološke kompanije, kao i zbog optimizma u pogledu ponovnog otvaranja zemlje.

Internet gigant je porastao za oko 95% od 28. oktobra, pošto su odobrenja za finansiranje industrije počela da se nižu. Neki kreatori politike pozvali su na zaustavljanje najstrožih regulatornih ograničenja prema tehnološkim kompanijama.

Odobrenje Pekinga da Ant Group Co. (HK:6688), kompanija milijardera Džeka Ma, prikupi 1,5 milijardi dolara je najjasniji pokazatelj da vlada popušta u svojim strogim ograničenjima. Iznenadno otkazivanje inicijalne javne ponude kompanije 2020. označilo je početak kineskog regulatornog pritiska, koji je u jednom trenutku izbrisao više od 2 hiljade milijarde dolara vrednosti tehnološkog sektora. Dramatični skok Hang Seng indeksa u protekla tri meseca ukazuje na to da je ovaj sektor  ponovo dobio zamah a Tencent se ponovo pridružio klubu deset najvrednijih kompanija na svetu prvi put u šest meseci.

UBS NE PLANIRA DA KUPUJE CREDIT SUISSE I AMERIČKE FIRME KOJE SU BILE U PLANU

"UBS Group AG ne planira akvizicije u SAD "u doglednoj budućnosti" i nema nameru da kupi Credit Suisse Group AG", rekao je predsednik banke Kolm Keleher za švajcarski list Neue Zuercher Zeitung.

"UBS još nije realizovao svoj puni potencijal u SAD", rekao je Kelleher u intervjuu objavljenom u subotu. „Moramo da pokrenemo naš posao upravljanja imovinom i da tamo poboljšamo naše marže“, rekao je on.

Američka strategija švajcarskog zajmodavca se menja nakon što je dugogodišnji američki šef Tom Naratil otišao u penziju, ostavljajući Ikbala Kana da preuzme globalno vođstvo u poslovanju banke. UBS je takođe odustao od kupovine robo-savetnika Wealthfronta, posla koji je imao za cilj da proširi poslovanje banke na klijente sa manjom vrednošću imovine. Umesto toga, UBS je zaokrenuo svoju poslovnu politiku, rekavši da će se fokusirati na svoju osnovnu bazu klijenata sa veoma visokom neto vrednošću. Banka planira da ponudi tradicionalnije bankarske usluge svojim bogatim američkim klijentima, kao što su hipoteke i krediti. 

RIVALSTVA VELIKIH SILA PONOVO ISCRTAVAJU MAPU SVETSKE EKONOMIJE

Svetski ekonomski forum (WEF) koji se održava u švajcarskom gradu Davosu počinje danas i trajaće do 20. januara. Pored ruske invazije i ekonomskih posledica rata fokus je usmeren i na moguću globoalnu recesiju u 2023. godini. Stiče se utisak da rivalstva velikih sila ponovo iscrtavaju mapu svetske ekonomije. Sa ratnim žarištem koje besni u srcu Evrope i hladnim ratom koji eskalira između SAD i Kine ostatak sveta je prisiljen da se jasno opredeli i odabere stranu. Za svetske lidere, koji su se ove nedelje okupili u Davosu, ovo označava pomak od ere bližih globalnih veza, ka eri novih ekonomskih prioriteta u borbi za vitalne resurse.

Evo pregleda nekih od svetski žarišta i potencijalnih problema u 2023. godini

Energetska bezbednost- Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Rusija neće prodavati naftu nijednoj državi koja učestvuje u ograničenjima cena koje SAD i njeni saveznici iz Grupe sedam pokušavaju da nametnu. Za sada, ograničenje od 60 dolara po barelu, uspelo je da obori izvoz ruske sirove nafte znatno ispod propisanog praga, potencijalno smanjujući Putinovu sposobnost da finansira rat. Rusija i dalje ima kupce, posebno Indiju, Kinu i Tursku. Takođe ima opciju potpunog zatvaranja snabdevanja, što bi izazvalo pustoš na naftnim tržištima, preteći ponavljanje prošlogodišnjeg skoka cena sirove nafte i rast infacije širom sveta. Sličan scenario je moguć i za ruski prirodni gas i rafinisane ruske proizvode.

Bitka za čipove- Poluprovodnici, ključna komponente svega, od električnih automobila do balističkih projektila i novih tehnologija veštačke inteligencije, pojavljuju se kao jedno od najvažnijih bojnih polja globalne ekonomije. Tokom prošle godine, Bajdenova administracija je koristila različite alate, uključujući kontrolu izvoza, kako bi sprečila Kinu da kupuje ili proizvodi najnaprednije čipove, usporavajući njenu ekonomiju ali i vojne kapacitete. Ova ograničenja podrazumevaju i usklađenost američkih saveznika Holandije, Japana, Južne Koreje i Tajvana, koji će verovatno izgubiti solidan profit na ogromnom kineskom tržištu. Takođe, Bajden je pokrenuo program subvencija od 52 milijarde dolara za domaću industriju čipova. U međuvremenu, Peking je povećao ulaganja u sopstvenu industriju poluprovodnika. 

Rat oko Tajvana? Pored očiglednih rizika od direktnog sukoba između dveju supersila, kada je reč o Tajvanu, prisutna je i ekonomska dimenzija. Kao dom najvećeg svetskog proizvođača čipova, TSMC-a, Tajvan je ključan za sve vrste globalnih lanaca snabdevanja. Čak i eskalacija bez rata, poput kineske blokade, mogla bi pokrenuti kolosalan domino efekat. Pentagon je nedavno saopštio da ne vidi znake neposrednog napada ali očekuje više agresivnog ponašanja Kine, uz povećanje vojnih vežbi i akcija iz vazduha i mora.

Vladavina dolara- Sve više država traži način da vodi svoje poslove van američkog dolara iz razloga što SAD koristi svoju valutu kao oruđe za unapređenje spoljnopolitičkih ciljeva. Status "sigurnog utočišta" dolara bio je očigledan prošle godine kada je dolar naglo ojačao u turbulentnim ranim mesecima rata u Ukrajini. Ipak, među zemljama poput Kine, Rusije, Irana, kao i Indije i zalivskih energetskih giganata, koji imaju prijateljskije odnose sa Vašingtonom,  traga se za načinima za izgradnju trgovinskih veza koje izbegavaju dolar. Ovo bi mogao da bude potencijalni rizik za SAD i njene saveznike koji se mogu suočiti sa slabljenjem dolara, a potom i višom inflacijom.

GRAFIK DANA: PREFORMANSE INDEKSA S&P 500 TOKOM JANUARA NAKON DVOCIFRENOG GODIŠNJEG PADA U PRETHODNOJ GODINI

U tri od četiri navrata kada su tržišta zabeležila dvocifren godišnji pad u godini, od 2000-tih do danas, akcije su u prvom mesecu naredne godine zabeležile pad. Za sada, čini se da investitori ne očekuju nove velike šokove. Dva glavna ekonomska izveštaja u mesecu, brojke o nezaposlenosti i indeks potrošačkih cena, već su objavljena.  CBOE VIX indeks završio je prošlu nedelju na oko 18, najniže od prošlog januara, što može biti signal da volatilnost "leži" ispred nas. Institucionalni investitori povećali su svoje neto long pozicije na najviši nivo od maja 2022. godine, pokazuje najnoviji podaci Refinitiv-a.

 

Investiraj odmah