Američki indeksi u plusu, indeks proizvođačkih cena niži

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
15.11.2022

FJUČERSI U PLUSU NAKON PODATAKA O INDEKSU PROIZVOOĐAČKIH CENA

Američke akcije će se danas otvoriti na višem nivou ukoliko je suditi po trenutnoj ceni američkih fjučersa. Dow fjučers ugovor je porastao za 367 poena, ili 1%, S&P 500 se trgovao za 68 poena, ili 1,7% više, a Nasdaq 100 fjučers je porastao za 309 poena, ili 2.65%. Indeks proizvođačkih cena Ministarstva rada porastao je za 8% tokom 12 meseci do oktobra, manje od procenjenog rasta od 8,3%. Proizvođačke cene su u septembru porasle za 8,5%.
Walmart (NYSE:WMT) je objavio zaradu u trećem kvartalu koja je nadmašila prognoze analitičara i prihod koji je nadmašio očekivanja. Walmart je objavio zaradu po akciji od 1,50 dolara uz prihod od 152,8 milijardi dolara. Analitičari su očekivali zaradu po akciji od 1,32 dolara uz prihod od 147,55 milijardi dolara. Kompanija je saopštila da očekuje da će prilagođena zarada po akciji za fiskalnu 2023. pasti za 6% do 7%, u poređenju sa prethodnom prognozom o padu od 9% do 11%. Walmart je rekao da očekuje i povećanje neto prodaje u fiskalnoj 2023. za 5,5%, u poređenju sa prethodnom prognozom rasta od 4,5%. Akcije kompanije skočile su 6.45% pre otvaranja berze a kompanija trenutno vredi 375.62 milijarde dolara.

Akcije Netflix-a (NASDAQ:NFLX) su na najvišem nivou u poslednjih 7 meseci nakon tri uzastopne sesije rasta, podstaknute pozitivnim raspoloženjem investitora prema striming platformi koja podržava oglase. Akcije medijskog giganta, koje su pale za otprilike 50% od početka godine, porasle su za skoro 60% u poslednjih šest meseci. Paket pod nazivom „Osnovni sa oglasima“, predstavljen je 3. novembra sa cenom od 6,99 dolara mesečno u SAD — nešto ispod Diznijeve cene zasnovane na oglasima od 7,99 dolara (koja će biti objavljena 8. decembra). Netflix je dodao 2,41 milion neto pretplatnika u trećem kvartalu. Akcije su danas porasle za oko 3% pre otvaranja berze a kompanija trenutno vredi 133.18 milijardi dolara.

Indeks Hang Seng (MHI) porastao je za 25% od početka novembra, nadmašivši prepreku od 20% koju mnogi analitičari vide kao definiciju "bikovskog tržišta". Jedno važno upozorenje: indeks je i dalje u padu od 22% od početka godine. Rast je nastavljen u utorak, kada je Hang Seng zatvorio dan sa rastom većim od 4%. Akcije tehniloškog sektora Kine predvodile su ovaj rast, pošto su Alibaba (BABA) i Tencent (0700) skočili za više od 10%, dok su Baidu (BIDU) i JD.com (JD) zatvorili sa rastom većim od 8%. Nedavni skok podstaknut je potezima kineske vlade da ublaži pritisak na tržište nekretnina i olabavi striktna pravila zemlje po pitanju nulte politike Covida-19.

CREDIT SUISSE ĆE PRODATI "ZNAČAJAN" DEO SEKJURITIZOVANIH PROIZVODA APOLLO-U

Credit Suisse Group AG (NYSE:CS) objavio je danas da se složio da proda „značajan“ deo svog poslovanja sa sekjuritizovanim proizvodima i drugim povezanim finansijskim odeljenjima privatnom Apollo Global Management-u (NYSE:APO). Ovaj potez dolazi pošto švajcarski zajmodavac nastoji da krene dalje nakon niza skandala i strmog gubitka u trećem kvartalu tako što će krenuti u široki program restrukturiranja u kojem će smanjiti broj radnih mesta, „radikalno“ revidirati svoju investicionu banku i povećati svež kapital.

U saopštenju, Credit Suisse nije precizirao koliko će ti poslovi biti vredni, ali je rekao da će smanjiti vrednost sekjuritizovanih proizvoda na oko 20 milijardi dolara sa 75 milijardi dolara. Očekuje se da će transakcije biti završene do sredine 2023. godine. Kada se završi, prodaja će takođe smanjiti rizičnu imovinu Credit Suisse za približno 10 milijardi dolara. Njegov CET1 koeficijent kapitala, koji je pokazatelj finansijskog zdravlja, takođe će biti ojačan.

Credit Suisse je rekao da ova najava označava "važan korak" ka izlasku iz poslovanja sa sekjuritizovanim proizvodima, koji predstavljaju spajanje stambenih hipoteka i njihovu preprodaju kao hartije od vrednosti.

Banka je dodala da ima za cilj da smanji rizik svoje investicione banke i oslobodi kapital za ulaganje u druge "osnovne poslove". Akcije Credit Suisse-a su pale 2.81% na početku trgovanja.

AMAZON OTPUŠTA HILJADE ZAPOSLENIH

Amazon Inc (NASDAQ: AMZN) planira da otpusti oko 10.000 zaposlenih kako u korporativnim tako i tehnološkim poslovima počevši od ove nedelje što bi predstavljalo najveće smanjenje do sada, rekla je osoba upoznata sa ovim pitanjem. Smanjenja radnih mesta predstavljala bi oko 3% korporativnog osoblja Amazona. Međutim, tačan broj može da varira.

Internet prodavac planira da eliminiše poslove u svojoj proizvodnji uređaja, konkretno „Alexa“ uređaje i kamere za kućnu bezbednost sa glasovnom kontrolom, kao i u svojim odeljenjima za ljudske resurse i maloprodaju. Amazonov vremenski okvir za informisanje osoblja o ovom pitanju ostao je nejasan. Izvor je smanjenje pripisao neizvesnom makroekonomskom okruženju sa kojim se suočavaju Amazon i druge kompanije.

Ova vest prati talas otpuštanja širom tehnološkog sektora, koji je oprezan od recesije nakon godina brzog zapošljavanja. Samo prošle nedelje, kompanija Facebook (NASDAQ:META) Meta Platforms Inc rekla je da će otpustiti više od 11.000 radnih mesta, ili 13% svoje radne snage, kako bi obuzdala troškove. Amazon sa sedištem u Sijetlu predviđa usporavanje rasta prodaje za tipično unosnu prazničnu sezonu.

BAFET KUPIO UDEO OD OKO 5 MILIJARDI DOLARA U TSMC-U

Berkshire Hathaway Inc. Warrena Buffetta  kupio je udeo od oko 5 milijardi dolara u Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSM) što je znak da legendarni investitor misli da je vodeći svetski proizvođač čipova dostigao dno nakon snažne preprodaje koju je akcija pretrpela ove godine.

Konglomerat sa sedištem u Omahi stekao je oko 60 miliona američkih depozitnih priznanica (ADR-ova) u TSMC-u u trećem kvartalu, navodi se u podnesku. Tajvanska kompanija proizvodi poluprovodnike za klijente kao što su Nvidia Corp. (NVDA) i Qualcomm Inc. (QCOM) i ekskluzivni je dobavljač Apple Inc. (AAPL). Apple ostaje najvredniji pojedinačni holding u Berkshireovom portfelju. Pod pretpostavkom da je Bafet kupio TSMC-ove ADR-ove po prosečnoj ceni za treći kvartal, udeo bi ga koštao oko 5,1 milijardu dolara. 92-godišnji Bafet se dugo klonio tehnološke industrije, tvrdeći da ne želi da ulaže u poslove koje nije u potpunosti razumeo. Međutim, taj stav se promenio poslednjih godina i on je sve veći deo investicija svoje kompanije posvetio tehnološkom sektoru.  

Proizvodnja čipova je segment koji obećava održivi rast u narednim godinama a TSMC se pojavio kao strateški vitalan igrač u vreme sukoba Amerike i Kine oko liderstva u globalnoj tehnološkoj industriji. Najvrednija kompanija na Tajvanu ima proizvodnu snagu da napravi najnaprednije čipove na svetu, što je ključno za unapređenje budućih komercijalnih industrija svake nacije, poput električnih vozila i veštačke inteligencije, ali i h vojnih i sajber odbrambenih ambicija. Akcije TSMC pale su za 28% ove godine do zatvaranja u ponedeljak, pošto je potražnja za čipovima usporila. Kompanija je u oktobru saopštila da je smanjila kapitalna ulaganja na oko 36 milijardi dolara ove godine, u odnosu na najmanje 40 milijardi dolara planiranih ranije. Trenutna cena ADR-a TSMC-a na Njujorškoj berzi iznosi 80 dolara, a akcije su sokocile 10% u premarket sesiji. 

ECB ĆE VEROVATNO NASTAVITI DA POVEĆAVA STOPE IZNAD NIVOA OD 2 ODSTO, KAŽE ŠEF FRANCUSKE CENTRALNE BANKE

Evropska centralna banka (ECB) će verovatno nastaviti da podiže kamatne stope iznad 2 odsto, ali „džambo“ povećanja stopa neće postati nova navika, rekao je šef francuske centralne banke u Tokiju, istovremeno pozivajući na međunarodnu regulaciju kripto imovine.

ECB je povećala stope najbržim tempom u istoriji, povećavši ih za kombinovanih 200 baznih poena na 1,5 odsto za samo tri meseca. Uprkos brzom tempu, tržišta i dalje očekuju da će banka dalje povećati stope kako bi ukrotila oštru inflaciju.

"Jasno se približavamo onome što bih nazvao 'opsegom normalizacije' koji se može proceniti na oko 2%. Trebalo bi da dostignemo ovaj nivo do decembra", rekao je guverner francuske centralne banke Fransoa Viljeroa de Galhau u govoru na finansijskoj konferenciji u utorak u glavnom gradu Japana. Verovatno ćemo nastaviti da povećavamo stope iznad ovog nivoa, ali to možemo učiniti na fleksibilniji i možda manje brz način. 

OČEKUJE SE DA ĆE RUSIJA PRISTATI DA PRODUŽI UGOVOR O IZVOZU ŽITARICA

Očekuje se da će Rusija pristati da produži sporazum uz posredovanje Ujedinjenih nacija kojim se dozvoljava izvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Crnog mora, osiguravajući vitalni protok prehrambenih proizvoda na svetsko tržište.
Očekuje se da će Rusija pristati da produži sporazum uz posredovanje Ujedinjenih nacija kojim se dozvoljava izvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Crnog mora, osiguravajući vitalni protok prehrambenih proizvoda na svetsko tržište. Rusija će verovatno dozvoliti da se sporazum obnovi nakon njegovog isteka 19. novembra, prema izjavama četiri osobe upoznate sa situacijom, od kojih sve četiri  želele da ostanu anonimne. Nije precizirano da li će Rusija tražiti da doda nove uslove u zamenu za produženje ili bilo koje druge detalje.

Portparol zajedničkog tela koje upravlja sporazumom iz Istanbula rekao je da u ovoj fazi nema šta da se potvrdi ili objavi. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Prvobitni pakt, sklopljen krajem jula sa Turskom i Ukrajinom, oživeo je prekomorski izvoz iz Ukrajine nakon što je Rusija blokirala luke te zemlje. Sporazum je potpisan na 120 dana, koji  ističu  u subotu. Sporazum takođe predviđa automatsko produženje za još 120 dana osim ako se  neka od strana ne odluči da ga povuče ili izmeni. U tandemu sa prvobitnim sporazumom, UN su se obavezale da će pomoći da se obezbedi nesmetan izvoz ruske hrane i đubriva. Prošlog meseca Rusija je nakratko suspendovala svoje učešće u sporazumu, ali nakon što su UN i Turska obećale da će ipak nastaviti, nastavile su da ga poštuju. U ponedeljak je Peskov, portparol Kremlja, rekao da su razgovori prošle nedelje u Ženevi sa UN o produženju bili „prilično konstruktivni“, ali je odbio da komentariše da li će se sporazum nastaviti. Ukrajina je ranije ovog meseca izjavila da je optimistična da će pakt biti produžen.

SAD I KINA ŠALJU POMIRUJUĆE SIGNALE, ANALITIČARI UPOZORAVAJU: DUG PUT JE PRED NAMA

Sastanak kineskog i američkog lidera na marginama samita Grupe 20, postavio je pozitivniji ton za odnose dveju najmoćnijih zemalja sveta. 

Predsednici Si i Bajden su se dogovorili da nastave bilateralne razgovore, a Bela kuća je u naknadnom saopštenju navela da će državni sekretar Antoni Blinken otputovati u Kinu da nastavi sa radom. Ostaje dosta neslaganja oko tema kao što su Tajvan, tehnologiju i ljudska prava, ali primetan je topliji ton. Peking je taj sastanak opisao kao „iskren i konstruktivan“ sa poslednjim izrazom koji Kina obično koristi da bi sugerisala pozitivan razvoj događaja. U saopštenju se koristio pomirljivi jezik da se kaže da odnosi SAD i Kine ne moraju biti „strateško takmičenje“. Naglasak je pao na prednosti koje bi uspon Kine mogla doneti SAD. Svet je dovoljno veliki da se dve zemlje razvijaju i napreduju zajedno“, rekao je Si, dodajući da „u sadašnjim okolnostima, Kina i Sjedinjene Države dele više, a ne manje, zajedničke interese“.

DA LI JE APPLE-OV NEUOBIČAJENO VELIK POPUST NAGOVEŠTAJ USPORAVANJA TOKOM PRAZNIČNOG TROMESEČJA

Apple Inc. (AAPL) pokušava da podstakne prodaju MacBook računara retkim promotivnim popustom za mala preduzeća koja kupuju na veliko, u pokušaju da se izbori sa usporavanjem tokom prazničnog tromesečja. 

Kompanija nudi popust od čak 10% na svoje 14-inčne i 16-inčne MacBook Pro računare sa M1-čipovima. Taktika je neuobičajena za Apple i sugeriše da kompanija pojačava napore da oživi prodaju. Takođe, kompanija je prošlog meseca upozorila da će praznično tromesečje imati sporiji rast nego u prethodnom periodu zbog „značajnog“ pada prihoda od prodaje Mac-a. Popusti tehnološki gigant iz Kupertina od 8% do 10% obično su rezervisani za najveće potrošače, dok je trenutna promocija dostupna svim poslovnim korisnicima, izvestio je Bloomberg News.

GRAFIK DANA: NAJVEĆI PORAST S&P500 U JEDNOM DANU OD 1950-2022

Prošli četvrtak, 10. novembra, na dan objave godišnjih podataka o inflaciji za mesec oktobar, reperni američki indeks S&P 500 zabeležio je dnevni rast od 5.5%. Ovo je bio 15. najveći dnevni rast indeksa od 1950. godine do danas. Šta sledi nakon ovakvih skokova? To niko ne može sa sigurnošću da kaže. Ali ono što možemo jeste da pogledamo šta se dešavalo nakon sličnih ili većih skokova u prošlosti.

Investiraj odmah