Američko tržište rada usporilo, Block skočio 17%

Analitički tim TW24
Foto: Canva
03.11.2023

Američko tržište rada usporilo, Block skočio 17%

Ovu radnu nedelju završavamo oktobarskim podacima sa američkog tržišta rada. Stopa nezaposlenosti u SAD-u neočekivano je porasla na 3,9%, nakon što su analitičari očekivali da ostane na istom nivou kao prethodna dva meseca - 3,8%. U oktobru je u SAD-u dodato još 150.000 novih radnih mesta, skoro duplo niže od prošlomesečnih 297.000 i ispod očekivanih 180.000. Plate Amerikanaca porasle su 0,2% u odnosu na prethodni mesec. Ovo čitanje je isto kao prethodna dva meseca i ispod očekivanih 0,3%.

Fjučersi na indekse akcija pozitivno su reagovali na prve znake usporavanja tržišta rada, koje je ojačalo stavove da će FED zadržati kamatne stope nepromenjene do kraja godine.  Kamatne stope na dvogodišnje zapise pale su osam baznih poena na 4,9%, dok je dolar je značajno oslabio. 

U Kini, indeks menadžera nabavke (PMI) u sektoru usluga povećao se u oktobru, ostajući na ekspanzivnoj teritoriji 10 meseci zaredom, dok Peking pojačava napore da podrži ekonomski rast. PMI usluga popeo se na 50,4 u oktobru sa septembarskih 50, saopštili su Caixin Media Co. i S&P Global. Prag od 50 razdvaja ekspanziju aktivnosti od kontrakcije.

Block povećao Procene Profita za 2023. godinu; Akcije Skočile za 17%

Akcije kompanije Block Inc (SQ) zabeležile su skok od 17% u ranoj trgovini u petak nakon što je kompanija povećala svoju prognozu prilagođenog EBITDA za celu godinu. U trećem kvartalu, Block je objavio prilagođenu zaradu po akciji od 55 centi, što je značajno bolje u odnosu na 42 centa po akciji iz istog perioda prethodne godine, nadmašujući konsenzusnu procenu od 47 centi. Prihod je iznosio 5,62 milijarde dolara, što je rast od 24% u odnosu na prethodnu godinu, i iznad procene od 5,47 milijardi dolara. Prilagođeni EBITDA dostigao je 477,5 miliona dolara, lako nadmašujući procenu od 373,8 miliona. Ukupan obim plaćanja iznosio je 60,08 milijardi dolara, što odražava godišnji rast od 10%, iako je to nešto ispod procenjenih 61,04 milijardi dolara. Cash App je pokazao snažne rezultate sa 55 miliona aktivnih mesečnih računa, što je rast od 1,9% u odnosu na prethodni kvartal, lagano premašujući procenu od 54,7 miliona. Kompanija sada predviđa prilagođeni EBITDA za celu godinu od 1,67 milijardi dolara, što je više od prethodne prognoze od 1,5 milijardi dolara. Block očekuje da će njen prilagođeni EBITDA za 2024. godinu porasti na 2,4 milijarde dolara.

Apple nadmašio očekivanja, ali prodaja u Kini opala

Kvartalni rezultati Apple-a (AAPL) nadmašili su procene WallStreet-a, vođeni rastom prihoda od usluga. Akcije kompanije su bile u padu od 1,2% u trgovanju nakon zatvaranja berze, pre svega zbog pada prodaje u Kini, njenom najvećem tržištu.

Nadmašena su očekivanja i za prihod i za profit: kompanija je prijavila zaradu po akciji od 1,46 $ uz prihod od 89,5 milijardi $. Analitičari su predviđali zaradu po akciji od 1,39 $ i prihod od 89,31 milijarde $. Rast prodaje u Americi i Evropi pomogao je da se ublaži pad prihoda zbog smanjene prodaje u Kini.

Prihod od prodaje iPhone-a je porastao za 3% na 43,81 milijardi $ u odnosu na isti period prethodne godine, u skladu sa očekivanjima od 43,81 milijardi $. Prihod od iPada je opao za 10%, a od Mac računara za 34% u odnosu na prethodnu godinu.

Sketor usluga, uključujući Apple Pay, Apple TV+ i iCloud, zabeležio je rast prihoda od 16% na 22,31 milijardu $ u odnosu na isti period prethodne godine, čime je nadmašio procene analitičara od 21,35 milijardi $.

Bivši mogul kripto valuta Sem Benkman-Frid proglašen krivim za prevaru

Sem Benkman-Frid, bivši kralj industrije kriptovaluta, proglašen je krivim po svih sedam tačaka optužnice za prevaru u slučaju koji proizilazi iz kolapsa FTX-a. Tužioci su izneli optužnicu protiv Sema tereteći ga za preusmeravanje sredstva klijenata sa FTX-a na “sestrinski” hedž fond kompanije Alameda Research, kupovine raskošnih nekretnina i “političke doprinose”. 

Odbrana Benkman-Frida, koju vodi advokat Mark Koen, prikazala je Sema kao vizionarskog preduzetnika koji je upao u haos usred kompleksnosti novonastale industrije. Naglasili su njegov neuspeli pokušaj uspostavljanja regulatornog okvira za kripto sektor i njegove žalosti zbog nedovoljnog upravljanja rizikom u FTX-u.

U brzoj odluci nakon suđenja koje je trajalo mesec dana, porota je proglasila Benkman-Frida krivim, zakazujući datum izricanja kazne za mart 2024. godine, a Sam se suočava sa mogućnošću doživotne zatvorske kazne. Uprkos presudi, dodatne optužbe čekaju Benkman-Frida, potencijalno dovodeći do još jednog suđenja zakazanog za mart.

Da li se razvijene zemlje nalaze u zamci duga?

Prošlog meseca, objavljeno je da je federalni budžetski deficit SAD-a za prošlu fiskalnuu godinu dostigao 1,7 biliona $, blizu 7% BDP-a. Međunarodni monetarni fond je prognozirao da će deficit ostati na istom nivou bar narednih pet godina. Paralelno, državni dug je dostigao oko 120% BDP-a. Nakon što je strmoglavo raslo tokom 2022, a zatim se stabilizovalo u prvoj polovini 2023, tržište američkih trezorskih obveznica ponovo je skočilo u poslednjem kvartalu, oštro povećavajući prinose. Ovo zahtevanje viših prinosa može biti racionalan odgovor na rastući deficit i dug. Ipak, nervozni investitori čine situaciju još gorom.

Kamatni troškovi SAD-a su skočili za trećinu u 2023. Za razliku od mnogih korporacija i domaćinstava, američka vlada nije zaključala niske kamatne stope poslednjih deset godina izdavanjem dugoročnih obveznica, već se  opredelila za finansiranje putem kratkoročnih obveznica i zapisa. Ova strategija je ostavila državu izloženu povećanim stopama, a legendarni investitor Stanley Druckenmiller je nazvao ovo "najvećom greškom u istoriji Trezora". Da li je SAD ušao u začarani krug u kojem viši dug zahteva veće kamate za njegovo servisiranje, a veće kamate dodatno povećavaju dug, tj. u zamku duga, ostaje da vidimo u narednim godinama.

Grafik dana: Da li analitičari ponavljaju iste greške iz 2008. godine?

Uprkos jasnim znacima oštre kontrakcije LEI indeksa, procene korporativnih zarada iznenađujuće su revidirane naviše od strane analitičara. Nedavni grafikon koji prikazuje indeks revizija neto zarada za S&P 500 u poređenju sa šestomesečnom promenom LEI indeksa jasno ukazuje na ovu anomaliju. Kroz istoriju, ovi indeksi su se obično kretali u skladu. Međutim, najnoviji podaci do septembra 2023. pokazuju da to više nije slučaj. Mnogi ekonomisti smatraju da ova razlika može biti znak preteranog optimizma među analitičarima, slično stanju koje je prethodilo krizi 2008. godine. Tada su mnogi ignorisali očigledne signale recesije, ostajući optimistični sve dok kriza nije bila neminovna.

Investiraj odmah