Amerika dodala veći broj radnih mesta od očekivanja

Analitički tim TW24
Foto: Canva
05.07.2024

Amerika dodala veći broj radnih mesta od očekivanja, Laburisti odneli pobedu u Velikoj Britaniji

Globalni berzanski indeksi oscilirali su oko rekordnih nivoa pre objavljivanja podataka o američkom tržištu rada. Najnoviji podaci su pokazali da je SAD dodao 206.000 novih radnih mesta u junu, više od očekivanih 191.000 i ispod prošlomesečnih 218.000. Broj novih privatnih radnih mesta smanjio se više nego očekivano, sa 193.000 na 136.000. Stopa nezaposlenosti je porasla na 4,1%, iako se očekivala stagnacija na majskih 4,0%, dok je godišnji rast zarada pao na 3,9% sa majskih 4,1%, u skladu sa očekivanjima. Funta je zabeležila najduži niz pobeda u poslednje četiri godine nakon što je Laburistička partija odnela pobedu na opštim izborima u Velikoj Britaniji. 

U korporativnom svetu, akcije  Tesle (TSLA) su porasle za 1,8% nakon što je nekoliko državnih firmi u finansijskom centru Šangaja kupilo najprodavaniji model Model Y kao službena vozila. Akcije Coinbase-a (COIN) pale su za 4,6% nakon što je Bitcoin, najpopularnija digitalna valuta na svetu, pao na najniži nivo od februara. Američke depozitarne priznanice (ADRs) kompanije Nio (NIO) pale su za 2,3% nakon što je kineski proizvođač električnih vozila najavio da je glavni finansijski direktor Steven Feng podneo ostavku iz ličnih razloga. Na njegovo mesto dolazi Stanley Yu Qu, dugogodišnji insajder kompanije. ADR-ovi Shella (SHEL) porasli su za 1,1% uprkos najavi da će ova naftna kompanija pretrpeti gubitak do 2 milijarde $ zbog prodaje rafinerije u Singapuru i obustave izgradnje jednog od najvećih evropskih postrojenja za biogoriva.

Nemačka industrija i dalje u problemu

Nemačka industrijska proizvodnja opala je u maju jer je proizvodnja automobila usporila, nakon što je rast u ovom sektoru početkom godine izbledeo. Industrijska proizvodnja pala je za 2,5% na mesečnom nivou u maju, što je mnogo slabije od povećanja od 0,1% u aprilu, i dosta veći pad od očekivanih 0,2%.

Proizvodnja je porasla početkom 2024, pomažući najvećoj ekonomiji Evrope da poraste za 0,2% u prvom kvartalu nakon značajnog pada krajem prošle godine. Međutim, ona je sada stagnirala, što sugeriše da će oporavak verovatno trajati duže nego što se očekivalo, posebno nakon što su opali i novi industrijski nalozi. Proizvodnja je 6,7% ispod čitanja istog meseca prošle godine.

Nemačka automobilska industrija doživela je pad proizvodnje od 5,2% u maju, preokrenuvši rast od 4,5% u aprilu. Industrijski sektor je poslednjih godina patio zbog uticaja rata Rusija-Ukrajina, koji je okončao oslanjanje Nemačke na jeftin ruski gas i doveo do skoka troškova energije. Neki od tih efekata su počeli da se smanjuju, s rastom proizvodnje u energetski intenzivnim granama, poput hemijske i metalne proizvodnje, od 3,5% od marta do maja u poređenju sa prethodna tri meseca. Međutim, finansijski uslovi su takođe oslabili proizvodne firme, jer su visoke kamatne stope ECB ograničile investicije.

Pobeda laburista u Velikoj Britaniji

Laburistička partija Velike Britanije ostvarila je ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima, postavivši lidera Keira Starmera na mesto premijera sa jednom od najvećih većina u istoriji britanskog parlamenta. Ovo je prvi put posle 14 godina da će centristička levica upravljati zemljom iz Dauning strita. Laburisti su osvojili 34% glasova, što je najubedljivija većina od pobede Tonija Blera 1997.

Sa prebrojanim glasovima iz gotovo svih okruga, Laburisti su osvojili 410 od 650 mesta u Parlamentu. Ovi izbori su predstavljali težak udarac za Konzervativnu partiju premijera Rišija Sunaka, koja je upravljala zemljom tokom turbulentne decenije koja je uključivala izlazak Britanije iz Evropske unije, političke sukobe, skandale i smenu četiri premijera u pet godina. Sunak je priznao poraz i izvinio se svojoj partiji. Izbori su takođe pokazali rastuće nezadovoljstvo birača glavnim partijama, što se vidi u snažnom rezultatu manjih partija. 

Ovi izbori dolaze u trenutku kada je Britanija suočena sa ekonomskim izazovima nakon Bregzita i pandemije COVID-19. Starmer je obećao da će doneti period pragmatične smirenosti britanskoj politici i da će voditi efikasniju i pošteniju vladu. Tokom svoje četiri godine na čelu Laburista, Starmer je preobrazio partiju, povukavši je ka centru i “očistivši” je od radikalnijih politika i članova.

Odgovor Kine na uvođenje tarifa u EU

Kina je najavila sledeći korak u antidampinškoj istrazi uvoza evropskog brendija, čime je dodatno pojačala tenzije isti dan kad su stupile na snagu privremene tarife Evropske komisije na kineska EV. Portparol kineskog Ministarstva trgovine naglasio je juče da bi Brisel i Peking trebalo da ostanu za pregovaračkim stolom pre nego što EU potvrdi tarife do 37,6% na kineska EV. Međutim, mogućnost odmazde ostala je otvorena zbog pomena druge istrage o uvozu svinjskog mesa iz EU. Danas je Kina saopštila da će raspravljati o tvrdnji da evropski proizvođači brendija prodaju u Kini po cenama nižim od tržišnih, što je pokušaj Kine da se suprotstavi evropskim merama. Smatra se da je Kina izabrala brendi i svinjsko meso kao taktičke ciljeve kako bi ubedila Francusku i Španiju, koje su među najčvršćim zagovornicima ograničenja EU, da se pridruže Nemačkoj, čiji su proizvođači automobila ostvarili trećinu svojih prodaja iz 2023. u Kini i žele da lobiraju za obustavljanje tarifa.

Kina je više puta pozivala EU da ukine svoje tarife na električna vozila, izražavajući spremnost za pregovore. Istovremeno, Peking naglašava da ne želi još jedan tarifni rat, imajući u vidu bolne posledice američkih tarifa na kinesku robu, ali i jasno stavlja do znanja da će preduzeti sve neophodne korake kako bi zaštitio svoje firme.

Arkhouse i Brigade opet podigli ponudu za Macy’s

Grupa investitora koja pokušava da kupi Macy's (M) ponovo je povećala svoju ponudu nakon što prethodni pokušaji nisu rezultirali transakcijom za ovaj lanac robnih kuća. Arkhouse Management, investicijska firma fokusirana na nekretnine, i Brigade Capital Management, globalni menadžer imovine, u poslednjim danima su povećali svoju ponudu za oko 300 miliona $. Njihova nova ponuda iznosi 24,80 $ po akciji Macy's-a koju još ne poseduju, ili približno 6,9 milijardi $.

U martu, investitori su podigli svoju ponudu na 24 $ po akciji, ili oko 6,6 milijardi $, sa početne ponude od 21 $ po akciji koju su Arkhouse i Brigade podneli 1. decembra. Akcije Macy's-a zatvorene su u sredu na 17,93 $, dajući kompaniji tržišnu kapitalizaciju od skoro 5 milijardi $. Akcija je ove godine pala za oko 11%.

U aprilu, Macy's je imenovao dva nova nezavisna direktora, završivši bitku za punomoć sa Arkhouse-om, koji je pokušavao da smeni većinu od 15 članova odbora. Macy's je takođe u aprilu saopštio da njegov odbor razgovara sa Arkhouse-om i Brigade-om o njihovoj ponudi za otkup i da im je obezbedio poverljive informacije kako bi mogli da sprovedu dubinsku analizu.

Grafik dana: Polugodišnja rekapitulacija

Jučerašnji datum označava ne samo Dan nezavisnosti već i sredinu godine, što je prilika za retrospektivu iz prvih šest meseci. 

Analitičari često tvrde kako tržište raste samo zahvaljujući AI akcijama. Međutim, i unutar stagnirajućeg ne-AI tržišta, postoje veliki uspesi, naročito među velikim kompanijama u potrošačkom sektoru. Iako nisu sve ove kompanije nadmašile rast S&P 500 (MES) od 16%, njihov uspeh je značajan s obzirom na stagnaciju drugih sektora. Investitori cene sigurnost koju nude ove kompanije, uprkos činjenici da nisu sve ostvarile rast prihoda u skladu sa inflacijom.

Ključne teme prve polovine godine: 

* Uspon AI balona: AI i veliki jezički modeli postaju sve važniji, ali još uvek nije jasno kako će izgledati poslovni modeli izgrađeni oko njih i ko će biti pobednici, a ko gubitnici.
* Fiskalni deficiti i tokovi kapitala: Deficitna potrošnja i kapital koji želi ući u Ameriku možda su veći pokretači rasta profita i vrednosti akcija nego racionalna ulaganja i monetarna politika.
* Pomama za Amerikom: Kupovina i držanje američkih akcija bila je najbolja strategija poslednjih 15 godina. Pitanje je koliko dugo to može trajati.
* Zaposlenost kao najvažniji signal: Jedinstveni je američki luksuz patiti od previše, a ne premalo podataka o ekonomiji. Tržište rada je ključni pokazatelj za praćenje ekonomskih ciklusa i recesije.
* Ekonomska bol među siromašnijim domaćinstvima: Koliko god američka ekonomija dobro izdržala strože monetarne politike, visoke kamatne stope i loša pristupačnost stanovanja izazivaju teškoće za siromašnija domaćinstva.
* Privatni kredit: Visoki prinosi privatnog kredita nisu se dobro razumeli -  postavlja se pitanje da li su veći prinosi koji se očekuju od privatnih kreditnih fondova realni kada se uzmu u obzir visoke naknade koje fondovi naplaćuju za upravljanje i druge usluge.

Investiraj odmah