Apple kažnjen sa enormnih 1,8 milijardi evra

Analitički tim TW24
Foto: Canva
04.03.2024

Berza usporila nakon relija, Počinje Nacionalni narodni kongres kine

Fjučersi na američke indekse akcija zabeležili su male promene nakon što su i S&P 500 (CME:MES) i Nasdaq 100 (CME:MNQ) završili prošlu nedelju na rekordno visokim nivoima. S&P 500 je zabeležio rast u 16 od poslednjih 18 nedelja, serija koja nije viđena od 1971. godine. Državne obveznice su oslabile, dok su cene nafte ostale stabilne blizu najvišeg nivoa ove godine nakon što je OPEC+ produžio rezove proizvodnje. Bank of America (NYSE:BAC) podigla je svoju prognoziranu cenu za S&P 500 na 5,400 sa 5,000 za kraj godine, što implicira potencijalni rast od 5% u odnosu na trenutne nivoe. Bitcoin (CME:MBT) je u ponedeljak dostigao dvogodišnji maksimum, jer je priliv novca u fondove gurnuo njegovu vrednost iznad 65,000 dolara, približavajući ga novim rekordnim nivoima. Akcije izložene kriptovalutama, koje su imale koristi od nedavnog rasta Bitcoina, porasle su u trgovanju pre otvaranja na Wall Streetu. Vodeća američka kripto berza Coinbase Global (NASDAQ:COIN), kao i rudari kriptovaluta Marathon Digital (NASDAQ:MARA), Riot Platforms (NASDAQ:RIOT) i CleanSpark (NASDAQ:CLSK), su zabeležili rast pre zvona za otvaranje u Njujorku. Nikki Haley je u nedelju pobedila na republikanskim međustranačkim izborima u Okrugu Kolumbija, obezbedivši prvu pobedu, čime je usporen “marš” Donalda Trumpa ka republikanskoj nominaciji. U petak, S&P Dow Jones Indices objavio je promene u svojim kvartalnim prilagođavanjima indeksa, pri čemu su Super Micro (NASDAQ:SMCI) i Deckers Outdoor (NYSE:DECK) dodati u indeks, zamenjujući Whirlpool (NYSE:WHR) i Zions Bancorporation (NASDAQ:ZION). Ove izmene stupaju na snagu u ponedeljak, 18. marta, pre početka trgovanja.

Počinje NPC, Nacionalni narodni kongres Kine

Počinje Nacionalni narodni kongres Kine, evo šta treba da znate: 

*  Ekonomski ciljevi i mere za 2024. godinu:
*  Očekuje se da će rast BDP-a zemlje biti oko 5%, što je slično cilju postavljenom za 2023. godinu.
*  Ciljani odnos fiskalnog deficita i BDP-a je 3,28%, blago povećanje u odnosu na prvobitnih 3% za 2023. godinu, koji je kasnije prilagođen na 3,8%.
*  Planirana emisija posebnih obveznica lokalnih vlada iznosi 4 triliona juana, što je porast u odnosu na 3,8 triliona juana.
*  Inflacija bi trebalo da se održi na 3%, što je konzistentno sa prethodnom godinom.
*  Procenjena stopa nezaposlenosti u urbanim područjima je 5,5%, što je blagi porast u odnosu na 5%.
*  Akcenat će biti stavljen na nove pokretače rasta, sa fokusom na visoku tehnologiju i industrije poput električnih vozila, baterija i obnovljive energije.
*  Postoje naznake državne podrške sektoru nekretnina, sa merama kao što su smanjenje hipotekarnih kamatnih stopa za stimulaciju potražnje.
*  Da bi oživela potrošnju, vlada planira da uvede mere za stimulisanje kupovine vozila, kućnih aparata i podsticanje renoviranja starih kuća.

Apple kažnjen sa enormnih 1,8 milijardi evra

Apple Inc. (NASDAQ:AAPL) je kažnjen od Evropske Unije sa enormnih 1,8 milijardi evra, što iznosi oko 2 milijarde dolara, zbog optužbi da je na svojim platformama ograničavao konkurenciju u oblasti strimovanja muzike, posebno ciljajući Spotify (NYSE:SPOT). 

Evropska komisija je navela da Apple već deset godina zloupotrebljava svoju dominantnu poziciju na tržištu distribucije aplikacija za strimovanje muzike preko svoje App Store platforme. Apple je to činio tako što je sprečavao developere aplikacija da informišu korisnike o alternativnim i jeftinijim opcijama muzičkih servisa van Apple ekosistema. Apple se nije složio sa odlukom EU, tvrdeći da istraga nije pronašla nikakve dokaze o šteti za potrošače i da ignoriše činjenicu da je tržište u kojem posluju veoma konkurentno i brzo rastuće.

Inicijativa za istragu protiv Apple-a počela je skoro pre pet godina nakon žalbe Spotify-a, koji je tvrdio da je zbog Apple-ovih pravila bio primoran da poveća cenu svoje pretplate, prenoseći tako dodatne troškove na korisnike. Akcije Applea pale su za 1% u premarketu. 

TSMC dostigao rekordnu vrednost

Akcije Taiwan Semiconductor Manufacturing (NYSE:TSMC), vodećeg svetskog proizvođača čipova, skočile su na najviši nivo ikada, prateći globalni rast akcija u sektoru čipova, koji je podstaknut optimizmom u vezi sa veštačkom inteligencijom.

Kompanija je na tržištu u Tajpeju (TWSE:2330) ovog jutra zabeležila rast od 5,2% i zatvorila trgovanje po ceni od 725 tajvanskih dolara po akciji, što je rekord od kada su njene akcije prvi put kotirane na berzi 1994. godine. Ovaj skok povećao je tržišnu kapitalizaciju kompanije na 597 milijardi dolara, približavajući je ponovnom ulasku u grupu 10 najvrednijih kompanija na svetu. TSMC je od početka godine zabeležio rast od preko 22%, doprinoseći i rekordnom nivou lokalnog indeksa Taiex. 

Kao glavni dobavljač za Apple Inc. (NASDAQ:AAPL) i Nvidia (NASDAQ:NVDA) smatra se da je TSMC ključni korisnik trenutnog buma u veštačkoj inteligenciji, a njegovi izvršni direktori očekuju povratak snažnom rastu u ovom kvartalu usled znakova oporavka potražnje.

Arkhouse i brigade izneli novu ponudu za preuzimanje Macy’s-a

Arkhouse Management saopštio je u nedelju da je zajedno sa Brigade Capital Management povećao svoju ponudu za Macy's (NYSE:M) nakon što je lanac robnih kuća odbio njihov prethodni predlog kao suviše nizak. Kompanije sada nude da kupe akcije Macy's-a po ceni od 24 $ po akciji, što je oko 14% više nego njihova prethodna ponuda od 21 $ po akciji. Nova ponuda za kompaniju predstavlja premiju od oko 33% u odnosu na poslednje zatvaranje od 18.01 $ i procenjuje vrednost kompanije na 6.6 milijardi $. 

Dve investicione firme su podnele predlog u decembru prošle godine da kupe akcije Macy's ali je ponuda odbijena zbog zabrinutosti oko finansiranja i procene vrednosti posla. 

Kao i drugi tradicionalni operatori robnih kuća, Macy's se borio  sa online konkurentima. Macy's se takođe suočava sa drugim izazovom nakon što je investiciona firma Arkhouse nominovala svojih devet kandidata za direktore, uključujući izvršne direktore sa iskustvom u maloprodaji, nekretninama i tržištima kapitala. 

Grafik dana: Prikaz istorijskih prinosa S&P 500 indeksa u periodima recesije od 1871. godine

Na grafikonu je predstavljen detaljan prikaz istorijskih prinosa S&P 500 indeksa (MES) u periodima recesija od 1871. godine do danas. Slika ilustruje kako su ekonomski događaji, poput monetarne politike i kretanja tržišta rada, uticali na tržišne performanse indeksa.

U ciklusu koji prosečno traje 3 godine predstavljeni su kljućni događaji kao katalizatori tokom procesa, a to su: poskupljenje kredita, prvo smanjenje kamatne stope od strane FED-a, najniže vrednosti zarade po akciji (EPS), proboj cene indeksa iznad desetomesečnog proseka i pik stope nezaposlenosti kao signal početka oporavka. Na grafikonu je obeleženo i gde bismo mogli da se nalazimo trenutno. 

Investiraj odmah