Apple uvodi novi AI sistem u saradnji sa OpenAI

Analitički tim TW24
Foto: Canva
11.06.2024

Apple uvodi novi AI sistem u saradnji sa OpenAI, Eli Lilly blizu odobrenja leka za Alchajmera

Tražnja investitora za sigurnim sredstvima porasla je kako su se pojačale strepnje zbog političkih previranja u Evropi. Američki trezorski zapisi su dobili na vrednosti pre sutrašnjeg objavljivanja podataka o inflaciji i odluke FED-a o stopama. Investitori su se fokusirali na spekulacije da predsednik Francuske Emanuel Makron razmatra ostavku ukoliko njegova stranka loše prođe na predstojećim parlamentarnim izborima. Osoba bliska Makronu je negirala ovaj izveštaj.

Akcije kripto berze Coinbase (COIN) pale su za više od 3% pre otvaranja tržišta, prateći pad cene bitcoina nakon vesti da su ETF-ovi kojima se trguje na berzi povezani s bitcoinom zabeležili značajne odlive. Softverska kompanija Oracle (ORCL) će objaviti finansijske rezultate nakon zatvaranja tržišta danas. General Motors (GM) je odobrio novi plan otkupa akcija vredan 6 milijardi $. Nakon ove najave, akcije su porasle za preko 1%. Ranije, u novembru 2023, GM je pokrenuo ubrzani program otkupa akcija vredan 10 milijardi $ i povećao dividendu na obične akcije za 33% u prvom kvartalu 2024. godine. Novi plan otkupa predstavlja 11% trenutne tržišne vrednosti GM-a. Cena akcija GameStop-a (GME) nastavila je da pada jutros nakon što je juče pala više od 12%, što je bio drugi uzastopni dan pada. Keith Gill, poznat kao "Roaring Kitty", nije uspeo da podigne cenu akcija uprkos live prenosu koji je održao na YouTube-u u petak. Akcije kompanije Rocket Lab USA (RKLB) porasle su za 0,5% nakon što je kompanija potpisala ugovor za dobijanje 24 miliona $ u okviru američkog zakona CHIPS za proširenje proizvodnje poluprovodnika koji se nalaze u svemirskim letelicama.

Apple uvodi novi AI sistem “Apple Intelligence" u saradnji sa OpenAI-om

Apple (AAPL) je objavio da se udružio sa OpenAI kako bi integrisao ChatGPT u svoje uređaje, predstavljajući novi operativni sistem  pod nazivom "Apple Intelligence". Izvršni direktor Applea, Tim Kuk, je nazvao ovo "sledećim velikim korakom" za kompaniju.

Na godišnjoj konferenciji za developere, Kuk i njegov tim su predstavili nadogradnje Appleovog softvera koje će koristiti veštačku inteligenciju za “pametniju” Siri i personalizovanije funkcije na uređajima kako bi se povećala produktivnost. Partnerstvo sa OpenAI će omogućiti Siri da postavlja pitanja ChatGPT-u, a Appleovi korisnici neće morati da imaju pretplatu za pristup ovoj funkciji. Apple je naglasio da će njegov pristup veštačkoj inteligenciji biti fokusiran na zaštitu privatnosti korisnika, sa modelima koji se pokreću lokalno na uređajima i na njegovim cloud serverima. 

Pored poboljšanja Siri, Apple je najavio i druge generativne AI funkcije koje će biti dostupne na iOS 18, kao i na iPad-u i Mac-u kasnije ove godine, uključujući generisanje slika i prilagođene emodžije.

Raspberry Pi: Uspešan debi na Londonskoj berzi

Akcije kompanije Raspberry Pi (RPI), proizvođača računara, skočile su za više od 37% u utorak na Londonskoj berzi, čime je kompanija dostigla tržišnu vrednost od oko 745 miliona funti (948,5 miliona $).

Raspberry Pi, čiji najnoviji model računara košta 60 $, postavio je cenu ponude na 2,80 funti po akciji, što je gornji kraj ciljanog raspona. Prodaja je uključivala kombinaciju novih akcija i onih koje su prodali postojeći akcionari, čime je prikupljeno 166 miliona funti.

Ponudu Raspberry Pi-a podržali su postojeći investitori, uključujući dizajnera čipova Arm, koji su kupovali akcije na IPO-u kako bi povećali svoje pozicije, što je znak poverenja u buduće izglede kompanije. Mala veličina emisije takođe je pomogla da potražnja premaši ponudu, rekli su neki institucionalni akcionari. Ovo je druga najveća IPO ponuda u Velikoj Britaniji ove godine i prva značajna ponuda na Londonskoj berzi od februara, prema podacima Dealogic. Analitičari smatraju da bi ona mogla biti tračak nade za tržište novih emisija koje je praktično bilo uspavano od kraja decembra. Velika Britanija je obično među najaktivnijim tržištima IPO-a u Evropi, ali ove godine nije uspela da se plasira među prvih deset, prema podacima Dealogic.

Eli Lilly korak bliže do odobrenja leka za Alchajmerovu bolest

Spoljni savetnici američke Agencije za hranu i lekove (FDA) jednoglasno su glasali da prednosti eksperimentalnog lečenja Alchajmerove bolesti Eli Lilly-ja (LLY) nadmašuju njegove rizike, kao i da podaci pokazuju da je delotvoran kod pacijenata u ranoj fazi ove bolesti koja oduzima pamćenje. 

U svojoj diskusiji, FDA je zatražila od panela da razmotri neke aspekte Lilly-nog ispitivanja,  koje se značajno razlikovalo od dizajna ispitivanja leka Leqembi kompanija Eisai (4523) i Biogen (BIIB), koji je dobio odobrenje u SAD nakon sličnog sastanka. Oba leka su dizajnirana da uklone toksične beta amiloidne plakove iz mozga ljudi sa ranim Alchajmerom. Antitela koja su uspela da uspore napredovanje bolesti u kliničkim ispitivanjima prate tri decenije neuspešnih pokušaja pronalaženja lekova za borbu protiv ove bolesti koja uništava um.

Lilly je najavila da planira ispitivanja kako bi testirala lečenje kod pacijenata sa genetskom predispzicijom da razviju Alchajmerovu bolest, uključujući osobe sa Daunovim sindromom. Akcije Eli LIlly-ja zabeležile su rast od 1,9% pre otvaranja tržišta. Analitičari Jefferiesa rekli su da glasanje postavlja temelje za eventualno odobrenje FDA.

Da li će Nvidia biti uključena u Dow Jones indeks nakon splita?

10:1 podela akcija kompanije Nvidia (NVDA), usmerena na privlačenje malih investitora, stupila je na snagu, izazivajući spekulacije o šansama za uključivanje ove vodeće kompanije u oblasti veštačke inteligencije u blue-chip Dow Jones indeks (MYM).

"Sporedni efekat podele akcija Nvidie biće da se kompanija nađe u trci da sledi Amazon (AMZN) i Apple (AAPL) u Dow indeksu, potencijalno istiskujući Intel (INTC), koji trenutno ima najmanju težinu," rekao je Ben Laidler, strateg globalnih tržišta u eToro-u.

Akcije su u ponedeljak pale za 0,2%, nakon što su porasle za skoro 27% otkako je kompanija najavila podelu akcija i snažnu prognozu prošlog meseca. Analitičari tržišta rekli su da podele akcija obično privlače individualne investitore koji trguju u manjim lotovima i imaju manje kapitala u odnosu na institucionalne investitore. Akcije Nvidie su poslednji put trgovane po ceni od 120 $ po akciji nakon podele, u poređenju sa 1,200 $ u petak, što je čini potencijalnim kandidatom za 30-člani Dow indeks. Portparolka S&P Dow Jones Indices krajem maja je rekla da ne želi da komentariše ili spekuliše o dodavanju ili brisanju akcija iz indeksa.

Grafik dana: Fed će ove godine smanjiti kamatne stope samo jednom, predviđaju ekonomisti Chicago Booth-a

Prema anketi sprovedenoj od strane Financial Timesa i Chicago Booth-a, Federalne rezerve, centralna banka SAD-a, će ove godine smanjiti kamatne stope samo jednom. 

Ovo dolazi kao rezultat uporne inflacije koja prisiljava kreatore politike da prilagode svoj plan za smanjenje troškova zaduživanja. Više od polovine od 39 anketiranih ekonomista Chicago Bootha predviđa jedno smanjenje kamatnih stopa za četvrt procentnog poena, dok skoro četvrtina veruje da neće biti nikakvih smanjenja.

Ekonomisti su takođe povećali svoje prognoze za inflaciju potrošačkih izdataka (PCE) sa 2,5% u martu na 2,8% u junu. Pored toga, očekivanja ekonomista o blagom usporavanju američke ekonomije takođe su porasla, sa 52% ispitanika koji ne vide recesiju do 2026. godine ili kasnije.

Trećina ispitanika veruje da će FED prvo smanjenje kamatnih stopa ove godine sprovesti u septembru, pre izbora u novembru. Anketa FT-Chicago Booth takođe je istakla zabrinutost ekonomista zbog rastućeg fiskalnog duga SAD-a. Kancelarija za budžet Kongresa predviđa da će savezni dug dostići 166% BDP-a do 2054. godine. Više od polovine ispitanika smatra da je procena duga verodostojna, dok je više od četvrtine smatra preniskom.

Ova predviđanja dolaze neposredno pre sastanka FED-a, koji je zakazan za sutra, a na kome se očekuje da će kreatori politika smanjiti svoja predviđanja sa tri na dva ili manje smanjenja kamatnih stopa za ovu godinu. 

Očekivanja da će kamatne stope ostati visoke duže nego što se predviđalo, prate meseci uporne inflacije. Američki zavod za statistiku rada objaviće podatke o indeksu potrošačkih cena (CPI) za maj nekoliko sati pre FED-a. 

Investiraj odmah