ARKK je prodao akcije Nvidie pre porasta vrednosti od 560 milijardi $

26.05.2023

Maloprodaja u Velikoj Britaniji u aprilu na mesečnom nivou porasla je 0.5% naspram očekivanja analitičara od 0.4%. Ovo je svakako bolji rezultat od prethodnog meseca kada je maloprodaja pala 1.2%. Na godišnjem nivou u aprilu maloprodaja je pala 3% naspram konsenzusne procene pada od 2.8% i pada od 3.9% u martu.

Prinosi na zapise trezora su blizu dvomesečnog maksimuma dok investitori čekaju vesti o tome da li će američki zakonodavci uspeti da postignu sporazum o dugu. Prinosi na dvogodišnje trezorske zapise iznose 4,49%. Evropske akcije su pale nakon što su raniji dobici od rudarskih akcija neutralisani.

Marvell Technology Inc. je skočio 17% u trgovanju pre otvaranja američkih berzi nakon što je Nvidia, proizvođač čipova, projektovala veliko povećanje prihoda od tehnologija veštačke inteligencije. Akcije ostalih tehnoloških kompanija kao što su Salesforce Inc., Advanced Micro Devices Inc. i Intel Corp. danas su porasle za više od 1%.

Bajden i Makarti blizu dvogodišnjeg dogovora o gornjoj granici američkog duga

Američki predsednik Džo Bajden i najviši republikanac u Kongresu Kevin Makarti približavaju se dogovoru koji bi povećao vladin državni dug od 31,4 biliona dolara na period od dve godine uz ograničavanje potrošnje na većinu stavki, rekao je američki zvaničnik Rojtersu.

Sporazum, koji još nije konačan, povećao bi sredstva za diskrecionu potrošnju na vojsku i veterane, dok bi u suštini zadržao diskrecionu potrošnju koja se ne odnosi na odbranu na nivou tekuće godine, rekao je zvaničnik, koji je zatražio anonimnost jer nije ovlašćen da govori o sadržaju internih razgovora.

Konačan dogovor bi precizirao ukupan iznos koji bi vlada mogla da potroši na diskrecione programe kao što su stanovanje i obrazovanje.

Nejasno je koliko je tačno vremena Kongresu ostalo da reaguje. Ministarstvo finansija je upozorilo da neće moći da pokrije sve svoje obaveze već 1. juna. Ipak, ministarstvo je u četvrtak saopštilo da će prodati dug u vrednosti od 119 milijardi dolara koji će dospeti tog datuma.

ARKK je prodao akcije Nvidie pre porasta vrednosti od 560 milijardi dolara

Vodeći berzanski fond Cathie Wood, ARKK (ARKK) Investment Management, prodao je svoj udeo u Nvidia Corp. početkom januara. Nakon toga je usledilo ludilo u vezi sa veštačkom inteligencijom zbog koga su porasle akcije mnogih tehnoloških kompanija.

Vrednost Nvidie je porasla oko 560 milijardi dolara otkako je ARKK prodao svoje akcije.

Iako Wood drži Nvidiu u nekoliko svojih manjih fondova, investitori u vodeći ARKK Innovation ETF su uskraćeni za ovogodišnji rast od 159.90%.

U februaru, kada je Nvidia vredela 234 dolara po akciji, što je otprilike 50 puta više od zarade, Cathie Wood je bila stava da je akcija „veoma skupa“. Cathie Wood je dugogodišnji obožavatelj Nvidie, ali se njeno uverenje o vrednosti pomenute kompanije očigledno pokolebalo.

Kada je ARKK fond osnovan 2014. godine, Nvidia je bila jedna od najvećih pozicija u portfoliu fonda, a od osnivanja fonda pa do danas, Nvidia je doprinela sa 13% od 112% ukupnog prinosa fonda.

Tesla i Ford se udružuju Partnerstvo vredno 12.000 brzih punjača

Tesla (TSLA) otvara deo svoje mreže za brzo punjenje kupcima Ford Motor (F) u SAD i Kanadi, rekli su izvršni direktori kompanija u zajedničkom nastupu kasno juče.

Sporazum bi Fordovim kupcima omogućio pristup više od 12.000 brzih punjača, poznatih kao Superchargeri, počevši od početka 2024. Kompanija iz Detroita takođe planira da usvoji Teslin priključak za punjenje.

Teslina mreža Supercharger, koja uključuje više od 17.700 brzih punjača u SAD na više od 1.650 lokacija, smatra se najpouzdanijim u industriji. Dogovor sa Fordom ukazuje na to da Tesla ima uspeha u ubeđivanju drugih proizvođača električnih vozila da usvoje njegovu tehnologiju punjenja.

Bela kuća je ranije ove godine saopštila da će Tesla otvoriti deo svoje vlasničke mreže Supercharger za druge vrste vozila. Očekivalo se da će ovaj potez kvalifikovati kompaniju za udeo u federalnim sredstvima namenjenim za izgradnju nacionalne mreže EV punjača.

JPMorgan: 1.000 zaposlenih First Republic banke će izgubiti posao

JPMorgan Chase & Co. (JPM) je nakon što je preuzeo propalog zajmodavca, obavestio oko 1.000 zaposlenih u First Republic Bank da će izgubiti posao.

Najveća američka banka u četvrtak je ponudila puno radno vreme ili prelazne pozicije za 85 odsto od oko 7.000 zaposlenih koji su još uvek radili u First Republic kada je propala, dok je ostalima rečeno da neće dobiti ponude. Privremeni poslovi će biti na tri, šest, devet ili 12 meseci, u zavisnosti od pozicije, rekao je izvor za Bloomberg.

Bivši zaposleni u First Republic kojima nije ponuđen posao u JPMorganu „primaće platu i beneficije u trajanju od 60 dana i biće im ponuđen paket koji uključuje dodatnu paušalnu isplatu i kontinuirano pokriće beneficija“, rekao je portparol banke.

First Republic Bank je krajem aprila saopštila da će smanjiti čak 25 odsto svoje radne snage, što je jedna u nizu akcija koje imaju za cilj da podstaknu posrnulu banku i umire zabrinute investitore.

Grafik dana: Ai talas euforije, da li je kasno da se priključite?

  • Na samom početku istorija interneta bila je puna imena poput Netscape-a, AltaVista, AOL-a i MySpace-a, kompanija koje nisu ostvarile punu prednost dominacije koje su imale u ranim fazama interneta.
  • Situacija je slična i danas. Ove godine cene akcija kompanija koje su brzo uključile ChatGPT i druge nove mogućnosti veštačke inteligencije u svoje poslovanje naglo su skočile. Sve kompanije koje su izložene AI sa lakoćom "pobeđuju" S&P 500 ove godine, što pokazuje i grafikon Deutsche Banke u nastavku.
  • Međutim, jasno je da početan odnos snaga neće ostati isti tokom vremena, što je i istorija više puta pokazala, stoga ideja o investiranju u AI industriju u nastajanju nije zakasnela.

Investiraj odmah