Banka Japana okončala režim negativnih stopa

Analitički tim TW24
Foto: Canva
19.03.2024

Banka Japana okončala režim negativnih stopa, prvi dan konferencije Nvidie

Fjučersi koji prate glavne berzanske indekse Wall Streeta blago su niži u utorak kako investitori izbegavaju velike uloge pred početak martovskog sastanka Federalnih rezervi. Sva tri glavna berzanska indeksa završila su prethodnu sesiju u plusu, pri čemu je Nasdaq (MNQ) ojačao nakon dva uzastopna manja nedeljna gubitka jer je rast akcija poput Alphabet-a (GOOGL) i Tesle (TSLA) podstakle ovaj tehnološki indeks.

Akcije Pfizera (PFE) porasle su za 0,1% nakon što je ovaj farmaceutski gigant prodao oko 3,9 milijardi $ udela u britanskoj kompaniji Haleon, čime je smanjio svoje učešće na 22,6%. Akcije Coinbase-a (COIN) pale su za 5,2%, usled pada vrednosti Bitcoina za 8%, najpopularnije digitalne valute. Spire Global (SR), kompanija za prikupljanje i analizu podataka, objavila je saradnju sa Nvidia-om za AI vremenske prognoze, a njene akcije porasle su za 17%. Akcije Meta Platforms-a (META) pale su za 0,8% nakon što je ovaj tehnološki gigant ponudio smanjenje mesečne pretplate za Facebook i Instagram nakon razgovora sa regulatorima. ADR-ovi Unilever-a (UL) porasli su za 2,7% nakon što je grupa za potrošačku robu najavila da će odvojiti svoju jedinicu za sladoled, domaćina popularnih brendova poput Magnum-a i Ben & Jerry's-a, i smanjiti 7.500 radnih mesta u novom programu štednje.

Prvi dan Nvidijine GTC 2024 konferencije

Završen je prvi dan  GTC  konferencije. CEO kompanije Jensen Huang započeo je konferenciju nizom najava usmerenih na održavanje vodeće pozicije čip-proizvođača u industriji veštačke inteligencije.  

Huang je juče predstavio Nvidia-in najnoviji čip, koji je u određenim zadacima 30 puta brži od svog prethodnika. Pored toga, opisao je novi set softverskih alata namenjenih developerima kako bi lakše prodavali modele veštačke inteligencije kompanijama koje koriste tehnologiju Nvidie.

Očekuje se da će najave Nvidia-inih čipova i softvera na GTC 2024 odrediti da li će kompanija zadržati svoj udeo od 80% na tržištu AI čipova. Iako su performanse Nvidia-inog novog čipa, nazvanog B200, impresivne u zadacima kao što je pružanje odgovora  četbotova, Huang još uvek nije dao detalje o tome kako se ponaša pri obradi velikih količina podataka - što je ključno za uspeh Nvidia-e na tržištu. Nvidia takođe najavljuje prelazak sa prodaje pojedinačnih čipova na prodaju kompletnih sistema. Njihova najnovija iteracija uključuje 72 AI čipa i 36 centralnih procesora. Očekuje se da će veliki klijenti poput Amazona (AMZN), Google-a (GOOGL), Microsofta (MSFT), OpenAI-a i Oracle-a (ORCL) koristiti novi čip u uslugama cloud računarstva i za sopstvene ponude.

Banka Japana okončala režim negativnih stopa poslednja na svetu

Banka Japana (BOJ) okončala je najagresivniji program monetarne politike u istoriji, ukidajući poslednji režim negativnih kamatnih  stopa na svetu.

Centralna banka postavila je novi raspon kamatne stope između 0% i 0,1%, prelazeći sa negativne stope,  nakon što je saopštila da joj je cilj inflacije od 2% postao vidljiv. BOJ je takođe odbacila svoj kompleksni program kontrole krive prinosa i obavezala se da će nastaviti kupovinu dugoročnih državnih obveznica po potrebi. Takođe je okončala kupovinu berzanskih fondova.

Banka je signalizirala da će finansijski uslovi ostati podsticajni, čime se jasno ukazuje da prvo povećanje kamatnih stopa nakon 17 godina ne predstavlja uvod u agresivan ciklus pooštravanja kakav je nedavno zabeležen u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi. Međutim, njen pristup zasnovan na analizi podataka ostavio je trgovce na finansijskim tržištima u neizvesnosti u vezi sa vremenskim okvirom narednih povećanja kamatnih stopa. Ta neizvesnost dovela je do pada vrednosti jena ispod granice od 150 prema dolaru.

Unilever najavljuje spin off poznatog brenda Ben & Jerry’s

U sklopu svoje najnovije strategije globalni gigant u proizvodnji potrošačkih dobara, Unilever, objavio je planove za izdvajanja koja uključuju i popularni brend Ben & Jerry’s. Ova inicijativa dolazi kao deo širih promena koje bi mogle imati uticaj na oko 7.500 radnih mesta širom sveta.

Hein Schumacher, koji je nedavno preuzeo ulogu generalnog direktora Unilevera, stoji iza ovog značajnog poteza, označavajući ga kao ključni korak ka transformaciji kompanije u efikasniju organizaciju. Unilever očekuje da će kroz trogodišnji program poboljšanja produktivnosti ostvariti uštede u iznosu od oko 800 miliona eura, što je ekvivalentno 870 miliona dolara.

Sladoled se pokazao kao izuzetno profitabilan segment za Unilever, sa godišnjim prihodom od impresivnih 8,6 milijardi dolara. Kompanija je ponosni vlasnik pet od deset najprodavanijih brendova sladoleda na globalnom tržištu, uključujući i renomirane linije Magnum i Wall’s. Cilj je da se ovaj proces u potpunosti realizuje do kraja 2025. godine.

Planirane uštede biće usmerene ka investicijama u razvoj brendova, istraživanje i razvoj, kao i ka poboljšanju profitnih marži.

AstraZeneca preuzima Fusion Pharmaceuticals za 2 milijarde dolara

AstraZeneca (AZN), jedan od vodećih igrača u farmaceutskoj industriji, objavila je da kupuje kompaniju Fusion Pharmaceuticals (FUSN) za iznos od 2 milijarde dolara. 

Anglo-švedski farmaceutski gigant saopštio je u utorak da će platiti početnu cenu od 21 dolar po akciji za Fusion. Početna cena predstavlja premiju od 97% u odnosu na  cenu zatvaranja Fusiona od 10,64 dolara u ponedeljak. Fusion je porastao u premarketu za 100%. Cena akcije AstraZeneca je blago pala ovog jutra. 

Očekuje se da će preuzimanje Fusiona, kliničko biofarmaceutske kompanije koja razvija radio-konjugate sledeće generacije za direktno ciljanje kancerogenih ćelija, biti završena u drugom kvartalu ove godine.

Prošle nedelje, AstraZeneca je objavila da kupuje Amolyt Pharma za 1,05 milijardi dolara. U decembru, kompanija se složila da akvizira Gracell Biotechnologies za 1,2 milijarde dolara i Icosavax za 1,1 milijardu dolara. Takođe je prošle godine stekla portfolio genetske terapije od svog konkurenta Pfizer za 1 milijardu dolara.

Grafik dana: Vremenski raspon između poslednjeg povećanja i prvog smanjenja kamatne stope FED-a

Grafikon koji obuhvata poslednjih šest ciklusa monetarnog zatezanja Federalnih rezervi, centralne banke SAD-a, ilustruje vremenski raspon između poslednjeg povećanja i prvog smanjenja kamatnih stopa tokom jednog ciklusa.

Najduži interval između povećanja i smanjenja kamatnih stopa zabeležen je u periodu od juna 2006. do septembra 2007. godine, uoči velike finansijske krize. U tom razdoblju, kamatne stope su ostale na vrhu punih 15 meseci.

Posebnu pažnju privlači trenutni ciklus monetarnog stezanja zbog predstojećeg sastanka Federalnih rezervi i kvartalnih projekcija koje se očekuju od članova Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC). Pik stope u ovom ciklusu je postignut u julu 2023. godine, pre osam meseci, što je skoro dvostruko kraće u odnosu na prethodni ciklus.

Investiraj odmah