"Bear market" skok ili naznaka preokreta trenda?

Miroslav Radaković
Foto: Canva
18.11.2022

Protekle sedmice na berzama najveći skok akcija od početka 2020.

Par kratkih informacija o aktuelnim dešavanjima:

⇒  Nasdaq index dobio na vrednosti čak 8,8%. S&P 500 je skočio gotovo 6% dok je industrijski prosek Dow & Jones imao najmanji porast, nešto preko 4 procenta.

⇒  Inflacija u SAD- u iznanadno oslabila za 8,2% na 7,7%!

⇒  Najveći dobitnik prošlonedeljnog skoka je tehnološki sektor za skokom od 8%! Sugerišemo oprez jer još uvek nemamo naznaka da bi se se politika FED-a mogla preokrenuti već samo usporiti.

⇒  Tehnološki sektor trenutno na dugoročnim fer valuacijama ali nije jeftin;

⇒  Šta kažu titani sa Wall Street-a? Mišljenja su vrlo podeljena;

⇒  Tehnička slika: Indeksi S&P 500 i Nasdaq 100 pokazuju znake kratkoročnog preokreta trenda. Probijene su prve linije otpora i čini se da krećemo na više nivoe.

Prošle nedelje smo imali delirijum na tržištu akcija. Indeksi su imali najveći nedeljni skok još od početka 2020 godine! 

Prednjačio je tehnološki sektor pa je Nasdaq 100 index dobio na vrednosti čak 8,8%. S&P 500 je skočio gotovo 6% dok je industrijski prosek Dow&Jones imao najmanji porast, nešto preko 4 procenta.

Uzrok enormnog skoka su bili podaci o inflaciji u SAD-u. Naime, analitičari su očekivali da rast potrošačkih cena padne sa septembarskih 8,2% na 8% ali su ih oktobarskih podaci prijatno iznenadili oslabivši na čak 7,7% na godišnjoj osnovi. Tržište je u ovom trenutku rezonuje da mere "monetarnog stezanja" daju rezultate i da bi inflacija mogla pasti brže nego što se prvobitno očekivalo. To bi dalje impliciralo da bi FED mogao stati sa daljim dizanjem kamatnih stopa što je dovelo relaksirajućeg skoka na tržištu akcija.  

Međutim, da li je baš sve tako ružičasto?

Uzmimo na primer tehnološki sektor koji je, nakon brutalnog pada od početka godine, prošle sedmice imao gigantski skok od preko 8 procenata. Pet najvećih američkih tehnoloških giganata izgubilo je preko 3 hiljade milijardi dolara tržišne kapitalizacije od početka godine! IT sektor u okviru indeksa S&P 100 pao je 25% od početka godine, dok je Nasdaq pao za 28%. 

Manje agresivno dizanje kamata od strane Fed-a će sigurno pozitivno uticati na deonice tehnološki kompanija. Ali u jedno smo i dalje prilično sigurni - a to je da je američka centralna banka i dalje daleko od toga da napravi pravi zaokret u svojoj započetoj politici monetarnog zatezanja, iako je ovonedeljni izveštaj o inflaciji sugerisao da se inflacija smanjuje u nekim sektorima. 

U međuvremenu, malo je verovatno da će usporavanje ekonomskog rasta zaobići ove velike kompanije. Iako kompanije za fintech i e-trgovinu posluju sa manjim fizičkim otiskom i zahtevaju manje kapitala od banaka i velikih klasičnih trgovaca, verovatno će videti usporavanje prodaje u narednim kvartalima kako diskreciona potrošnja potrošača bude slabila. Za druge tehnološke segmente, verovatno odlaganje kapitalnih investicija će uticati na krajnji rezultat. Tehnološke akcije su imale velike koristi od pandemijske ekonomije. Sa cenom kapitala koja je bila skoro „nula“, omogućeno je  „trošenje zarad povećanja prihoda“ i preuzimanje rizika za velike budući rast. 

Sada je suprotno. Sklonost ka riziku je izbledela, a izvesnost rastućih novčanih tokova je na ceni.  Zapamtite da Fed ne podiže samo kamatne stope – on povećava cenu kapitala i putem smanjenja veličine svoje bilansne pozicije. Sa taktičke tačke gledišta, treba biti oprezan kod snažnijeg povećanja investicoionih pozicija u tehnološkom sektoru bar sve dok obim predstojeće ekonomske slabosti ne postane jasniji. Jednostavno se nalazimo u ambijentu gde je povećanje profita i dividendi malo verovatno. Uz visoku verovatnoću da će Fed održavati visoke kamatne stope sve dok ne dođe do stvarnog rasta nezaposlenosti, akcije tehnološkog sektora će ostati pod pritiskom.

Da bi smo bolje shvatili gde se nalazi sad tehnološki sektor sa aspket valuacije, na prethodnom grafiku smo prikazali pokazatelj cena/neto prosečna zarada u zadnjih 10 godina korigovano za inflaciju. Navedeni CAPE racio ili Šilerov P/E racio za tehnološki sektor je sada na fer dugoročnoj vrednosti u zadnjih 30 godina. Međutim, treba očekivati blagi porast ovog pokazatelja kako se zarade budu smanjivale tokom 2023 godine što nas sve navodi na zaključar da je tehnološki sektor sada fer procenjen ali nije jeftin!  

A šta kažu titani sa Wall Street-a?

Carl Ichan, veteran koji trenutno upravlja sa ličnim portfoliom vrednim preko 21 milijardi dolara, ne veruje prošlonedeljnom skoku. On misli da je ovo klasičan odskok na padajućem, recesionom tržištu karakterističan za momente kada makroekonomski podaci iznenade. Veruje da će inflacija biti upornija nego što se misli jer plate u SAD-u rastu što značajno otežava situaciju. On i dalje drži hedž (prodao je fjučerse na indekse kako bi se štitio od mogućeg pada tržišta) svog portfolija jer misli da bi tržište moglo pasti narednih meseci.

Ray Dalio, osnivač hedge fonda Bridgewater Associates koji upravlja sa preko 150 milijardi dolara, u svom najnovijem intervjuju datom za Barrons smatra da ispred nas stoji još pada tržišta. "FED izvlači likvidnost iz sistema, kamate će biti na nivou 4,5-5%  sledeće godine a tržište nekretnina i domaćinstva će ove uslove početi da osećaju tek za 9 meseci", smatra Dalio. 

S druge strane, Ken Fisher koji upravlja sa fondom teškim 150 milijardi dolara smatra da SAD neće upasti u recesiju. Kao argument navodi 3 faktora. 

Prvi se odnosi na rast kreditne aktivnosti kod banaka. Fisher navodi podatak da ne postoji recesija u istoriji koja se desila dok je kreditna aktivnost vrlo jaka. Banke imaju mnogo vrlo jeftine aktive na raspolaganju iz prethodnog perioda koju sada žele naglo da plasiraju klijentima po višim kamatnim stopama i taj momenat injekcije likvidnosti u privredu se sada dešava, smatra Fišer. 

Drugi argument je vrlo jako tržište rada. Fišer rezonuje da je tržište rada osnovna mera situacije u ekonomiji i da je ovaj pokazatelj najjači u zadnjih nekoliko desetina godina u SAD-u.

Kao treći argument kontra uvreženom recesionom konceptu, Fišer navodi da je indikator putovanja takođe je u porastu. On navodi da se nijedna recesija ne događa kad ljudi imaju rastuću krivu putovanja.

Na kraju da pogledamo tehničke slike dva naveća američka indeksa S&P 500 i Nasdaq 100.

Kao što smo i naglasili u nekim od prethodnih TW24 Notes indeks S&P 500 se uspešno odbio od tehničku zonu podrške označenu sa S1 na slici. Tu je bio pokretni prosek 200 nedelja ali i srednja linija dugoročnog crnog trend kanala iz 2009 godine. 

Takođe, čini se da je prošle nedelje probijena i padajuća oranž linija što je bullish signal koji nas navodi na zaključak da bi ove sedmice indeks mogao nastaviti rast do sledeće tačke otpora R1 koji se nalazi na nivou oko 4.150 poena. 

Ne isključujemo mogućnost blaže korekcije do nivoa 3.870 - 3.890 poena (retest mesta probijanja padajuće oranž linije) pre konačnog "napada" na 4.150 poena.

Napomena: zona 3.870 - 3.890 poena mora "zadržati" eventualni korektivni pad ako želimo da vidimo odskok ka 4.150 poena. Probijanje famozne kote 4.150 poena, bi sigurno izazvao snažan rast indeksa i u tom scenariju je moguć odlazak i na istorijske maksimume, iako nam iz ove perspektive navedeni scenario izgleda kao malo verovatan ali je važno da i njega spomenemo.   

Indeks Nasdaq 100 se odbio od svoju donju liniju crnog kanala koji datira još iz 2009 godine. Na slici je navedena zona označena kao S1. I ovaj indeks je, kao i S&P 500, probio padajuću oranž liniju što je, za sad, signal kratkoročnog preokreta padajućeg trenda.

Za sada se čini da bi cena mogla imati za cilj dolazak do vrlo važne zone R1 na oko 12.200 poena. Tu je po nama veliko "mesto odluke".

Ukoliko indeks probije zonu od oko 12.200 poena, sledeća stanica bi mogla biti na oko 13.700 poena što je označeno sa R2 na slici.

Probijanje donje zone na oko 10.940 poena može biti signal slabosti tržišta i nastavka ovogodišnjeg padajućeg trenda.  
 

Investiraj odmah