Berzansko buđenje – indeksi na važnom tehničkom nivou

Miroslav Radaković
Foto: Canva
12.08.2022

Pogled na prošlu nedelju

⇒  Prošlu nedelju berza je završila opet u plusu. Primetno usporavanje trenda;
⇒  Vrlo jako tržište rada u SAD-u. Tempo oporavka posle kovid krize izuzetno brz;
⇒  Do sad preko 87% kompanija koje čine indeks S&P 500 objavilo kvartalne rezultate. Performanse i dalje solidne. Šta nas čeka u drugoj polovini godine?
⇒ Čuvena Wall Street banka Goldman Sachs izašla sa novim prognozama. Ekonomija SAD-a stabilna uz blagi oporavak, EU ulazi u recesiju. Šanse za recesiju u SAD u naredne 2 godine su na 50%;
⇒ GS vidi indeks S&P 500 na oko 4.300 poena na kraju 2022 godine (+4% u odnosu na trenutni nivo). Kamate, zlato, nafta i kurs EUR/USD sa prognozom rasta. 
⇒ TW24: vrlo oprezno, tehnički smo u delikatnoj fazi. Nivo S&P 500 4.300 poena bi mogao opredeliti dalji razvoj događaja.

Berze u SAD-u su prošle sedmice zabeležile umeren i oprezan rast ali sa tehničkog aspekta, može se reći da su indeksi stigli na vrlo važan nivo koji bi, prema našem mišljenju, mogao odrediti da li ćemo nastaviti ovaj skok ka prethodnom vrhu ili ćemo se oštro vratiti da testiramo prethodna cenovna dna.  

Nasdaq indeks je prednjačio u skoku prošle sedmice dobivši na vrednosti preko 2 procenta dok su S&P 500 i Dow Jones registrovali tek blagi skok prethodne sedmice od 0,4% odnosno 0,1%, respektivno.

Najveće iznenađenje su bili odlični podaci sa tržišta rada koji su obelodanjeni u petak. Naime, tokom jula je u SAD-u dodato čak 528.000 novih radnih mesta što je daleko iznad očekivanih 250.000. Ovo je već 19. mesec zaredom otkako se beleži ekspanzija navedenog pokazatelja.

Interesantan podatak je i da je, zaključno sa julom 2022., američka ekonomija nadoknadila sav pad zaposlenosti koji se desio usled kovid pandemije i to po znatno bržoj stopi rasta (29 meseci) u poređenju sa periodom od 2008. do 2020. (76 meseci) što može biti signal trenutne jačine ekonomskog ciklusa.

 

Navedeni podaci prkose uvreženom mišljenju da je ekonomija SAD-a trenutno u recesiji, pa je i tržište odreagovalo zbunjeno na objavu. 

Prvo su na samu objavu vesti indeksi oštro pali, rezonujući da bi FED mogao biti još agresivniji u svojoj politici monetarnog stezanja jer je ekonomija stabilna, jaka i otporna, da bi se kasnije taj minus drastično smanjio do kraja trgovačkog dana jer su ušli kupci koji sumnjaju u recesioni scenario koji dominira zadnjih meseci.

Mišljenja smo da treba biti oprezan kod tumačenja ove vrste podataka jer nam je istorija pokazala da tržište rada obično kasni za ekonomskom aktivnošću. Baš u 70-tim godinama prošlog veka smo videli slučaj da ekonomije ulaze u recesiju dok se zaposlenost povećava. Tek negde na polovini recesionog perioda dolazi do naglog pada zaposlenosti koje prerasta u opšti ekonomski kolaps.

Dakle, nema sumnje da je ekonomija trenutno u solidnoj formi ali na berzi se trguje očekivanjima a ne trenutnim podacima tako da sugerišemo oprez a ne euforiju.

Što se tiče podataka o poslovanju za drugi ovogodišnji kvartal u SAD-u, oni se nastavljaju u prilično pozitivnom tonu i polako ulaze u svoju završnu fazu. Preko 87% kompanija, koje čine korpu repernog indeksa S&P 500, je već obelodanilo svoje performanse poslovanja za Q2. Od ukupnog broja, njih 75 % je pozitivno iznanadilo po pitanju neto profita dok je 70% kompanija nadmašilo očekivanje analitičara vezano za poslovne prihode. 

Prosečna stopa rasta profita u Q2 2022 najvećih američkih kompanija koje činje indeks S&P500 je na nivou od +6,7%, što je najsporija stopa od Q4 2020 (+4%). Do sada je 40 kompanija izdalo negativne prognoze zarada za Q3 2022 dok je njih 30 povećalo očekivanja profitabilnosti za sledeći kvartal.

Rezultate poslovanja u Q2 2022 ocenjujemo kao trenutno dobre, možda čak i iznad očekivanja s obzirom u kom poslovnom okruženju kompanije rade (volatilnost finansijskih tržišta, rast globalnih kamatnih stopa, rat u Ukrajini, sankcije Rusiji, energetska kriza u EU, inflacija, kovid kriza u Kini...). 

Međutim, kao kod tumačenja performansi na tržištu rada, savetujemo oprez i kod analize poslovanja za prethodna tri meseca jer su to sve podaci iz proteklog perioda koji se u narednim mesecima mogu jako brzo promeniti jer tek treba da vidimo krajem ove i početkom sledeće godine kako će ekonomija reagovati na stres uzrokovan naglom promenom monetarnih politika širom sveta oličenom u jakom dizanju kamatnih stopa a sve u cilju borbe protiv razuzdane inflacije.  

A kako trenutnu globalnu ekonomsku situaciju vidi jedna od najvećih i najčuvenijih banka sa Wall Street-a - Goldman Sachs?

Početkom avgusta je izašla najnovija "Global Macro Reseach"  analiza koju potpisuje Goldman Sachs.
 
Što se tiče SAD-a banka je snizila svoje prognoze rasta GDP-a za Q4 2022 na +0,4% zbog oštrijih finansijskih uslova i erozije realnih prihoda usled jake inflacije. U odnosu na prethodni izveštaj, podignuta je i projekcija inflacije na kraju 2022/2023/2024 na 4,5%/2,6%/2,3% dok verovatnoća rizika recesije u narednoj godini stoji na koti od 30%. 

Šanse da ćemo videti oštru ekonomsku kontrakciju u naredne dve godine su, prema banci Goldman Sachs, na nivou od prilično visokih 50%.

Za sada se očekuje da FED podigne ključnu kamatnu stopu za 50 baznih poena u septembru i za po 0,25% tokom novembra i decembra sa velikom verovatnoćom da ova dizanja mogu biti i jača.

Što se tiče EU, prognoze GS su prilično sive. Naime, banka za drugu polovinu 2022 predviđa recesiju zbog vrlo oštrog pada ekonomskih aktivnosti, slabog dotoka ruskog gasa i političke nestabilnosti u Italiji. Zbog svega navedenog, GS je sada smanjila očekivanja podizanja kamatnih stopa u EU sa +0,50% na +0,25% u oktobru. 

Što se tiče kamatnih stopa, GS očekuje da do kraja 2022. godine u SAD-u cena kapitala poraste na 3,38% dok u EU zoni projektuju rast kamata na 1%. Ovo je dosta niže od konsenzusa drugih analitičara koji očekuju ključne kamate na čak 4% u SAD i 1,71% u EU do kraja 2022. godine. Što se tiče 2023 godine. banka vidi da u SAD-u neće biti pomeranja stopa sa kote od 3,38% dok za Evrozonu vide rast od +0,5% u narednoj godini na 1,5%.

Nafta bi mogla skočiti na čak 140 USD do kraja 2022 dok bi se u narednoj godini malo korigovala na oko 130 USD. Analitičari Goldman Sachs predviđaju oštar rast cene zlata sa sadašnjih 1.714 USD na 2.500 USD u narednih 12 meseci.

Prema oceni američkog bankarskog giganta, trebali bi da smo videli dno na najtrgovanijem valutnom paru EUR/USD. Kurs bi trebao da ode 1,05 u naredna 3 meseca dok bi u narednih 12 meseci odnos dve najveće svetske valute iznosio čak 1,15.

Ono što njaviše interesuje berzanske učesnike je projekcija kretanja tržišta akcija. Naime, GS vidi da će indeks S&P 500 godinu završiti na oko 4.300 poena što je +3 do 4% iznad trenutnog nivoa. 

Zaključak

⇒  Ono što je sigurno da se tehnički nalazimo na vrlo delikatnom mestu. 
⇒  Sve dok fjučers S&P 500 ne probije magični nivo 4.300 poena, ne bi smeli da prognoziramo optimistični scanario u drugoj polovini godine. Podsećanja radi, trenutni pesmistični scenario nam je i dalje u zoni 2.800-3.100 poena ili oko -30% sa sadašnjeg nivoa.
⇒  Dakle, i dalje sugerišemo oprez, posmatranje razvoja situacije u Ukrajini (ali i oko Tajvana), striktno kontrolisanje veličine portfelja i gubitničkih pozicija u okviru istog.

 

Iskoristi sve šanse koje ti berza pruža i otvori trgovački račun kod licenciranog brokera #1 TradeWin24.  Izbor sigurnog partnera za investiranje je jedan od najvažnijih uslova za uspeh na berzi.

Izjava odricanja od odgovornosti: Informacije na internet stranicama Društva, pojedinačnim porukama e - pošte i individualnim razgovorima objavljene su isključivo u informativne i marketinške svrhe te ne predstavljaju poziv za kupovinu ili i zvršenje bilo kakve investicije. Trgovanje finansijskim proizvodima može doneti kako dobitke tako i gubitke. Posebno špekulativno može biti trgovanje proizvodima s polugom (leveridžom) kao što su, ali ne isključivo, finansijski derivati. Svako spominjanje rizika u publikacijama, povezano sa određenim proizvodom ili uslugom, ne sme se inetreba shvatiti kao pun i celovit popis svih rizika koji su povezani s takvim proizvodom ili uslugom, te s toga Društvo sugeriše svim klijentima da se dodatno upoznaju sa svim rizicima, pre zaključivanja bilo koje transakcije  ili ulaganja. Detaljni je o rizicima pogledajte ovde. . 

 

Investiraj odmah