Berze skočile nakon podataka o inflaciji u SAD

Analitički tim TW 24
Foto: Canva
14.03.2023

FJUČERSI U PLUSU NAKON PODATAKA O INFLACIJI U SAD

Indeks potrošačkih cena (CPI) u SAD u februaru na godišnjem nivou iznosi 6% što je u skladu sa očekivanjima analitičara i ispod januarskog nivoa od 6.4%. Inflacija je na mesečnom nivou u februaru iznosila 0.4% što je takođe u skladu sa konsenzusom analitičara i ispod je januarskog nivoa od 0.5%.

Bazna inflacija u SAD, koja isključuje cene hrane i energenata, porasla je 0.5% na mesečnom nivou što je iznad očekivanja analitičara od 0.4% ali i januarskog podatka od takođe 0.4%. Bazna inflacija na godišnjem nivou sada iznosi 5.5% što je u skladu sa procenama analitičara, i blago ispod januarske bazne inflacije od 5.6%.

Ove brojke ponovo potvrđuju da će borba Fed-a da ukroti inflaciju biti teška jer se ekonomija do sada u velikoj meri pokazala otpornom na jednogodišnje povećanje kamatnih stopa. Najveći izazov za Fed je sada kako dati prioritet inflaciji koja je i dalje previsoka sa rastućim rizicima po finansijsku stabilnost nakon raspada banke Silicijumske doline.

FIRST REPUBLIC BANKE - OPORAVAK AKCIJA OD 45% NAKON JUČERAŠNJEG PADA

Akcije First Republic banke (FRC) su se oporavile za 42% na 44.50 dolara pre otvaranja berze, nakon brutalnog pada od 65% tokom jučerašnjeg dana.  Akcije banke su pale uprkos merama američkih regulatora da ojačaju poverenje u regionalni bankarski sistem nakon kolapsa banke Silicijumske doline SVB. Ceo regionalni bankarski sektor je u ponedeljak bio pod pritiskom.

Analitičari Raymond James-a, Compass Point-a i Wolfe Research-a, smanjili su targetiranu cenu akcija First Republic banke. Međutim, JPMorgan, sa druge strane, smatra da je ovo prilika za kupovinu. „Ovo je samo pitanje straha i klasičnog poslovanja banke“, rekao je Marc Cooper, izvršni direktor Solomon Partnersa. Cooper je potvrdio da ima sredstva u First Republic banci i da će ih tamo zadržati. I ostale regionalne banke kao što su Western Alliance Bancorporation (WAL) i Zions (ZION) oporavile su se danas 34% i 12.15% u trgovanju pre otvaranja berze, respektivno.

CREDIT SUISSE - ODLIV KLIJENATA SE NASTAVLJA, AKCIJE PADAJU

Credit Suisse Group AG (CSGN) je saopštio da su odlivi u banci nastavljeni i ovog meseca, čak i nakon što je započela ogromnu kampanju za vraćanje depozita klijenata. Naime, banka nudi kamatne stope na depozite koje su znatno veće od konkurentskih, izvestio je Blumberg ranije ovog meseca. Credit Suisse je podigao tromesečne stope na čak 6.5% za nove depozite veće od 5 miliona dolara u Aziji. Odliv novca klijenata se stabilizovao, ali na mnogo nižim nivoima, navodi se u godišnjem izveštaju banke objavljenom u utorak. Potresena nizom skandala, banka je zabeležila naglo ubrzanje povlačenja klijenata u četvrtom kvartalu, sa odlivom većim od 110 milijardi švajcarskih franaka (120 milijardi dolara). Banka je potvrdila da su takođe pale i rezerve likvidnosti kao rezultat povlačenja novca.

Credit Suisse se bori da učvrsti poverenje među klijentima, investitorima i regulatorima nakon niza pogrešnih koraka koji su doveli u pitanje sposobnost zajmodavca da upravlja rizicima. Banka je saopštila da očekuje da će ove godine ostvariti još jedan značajan gubitak jer se nalazi usred komplikovanog restrukturiranja i otpustiti 9.000 zaposlenih.  Cena akcija je nakon jučerašnjeg pada od 14%, danas u padu oko 4% na 2.1580 švajcarskih franaka. 

VAŠINGTON POST: UKRAJINA NEMOŽE DA POVRATI INICIJATIVU; DA LI JE VREME ZA PREGOVORE?

Kijevske snage izgubile su većinu svojih iskusnih boraca. Vojne snage zemlje su u toj meri degradirane, u prethodnih godinu dana borbe, da neki ukrajinski zvaničnici sumnjaju u njihovu sposobnost da izvedu planiranu prolećnu ofanzivu, piše Vašington post. Ako je ovo tačno, zapadni saveznici bi ubrzo mogli prisiliti zemlju na pregovore koji bi mogli dovesti do okončanja sukoba, špekuliše list. 

Sukob je odneo većine najiskusnijih ukrajinskih trupa, a dolazak neiskusnih regruta promenio je profil vojske zemlje, ističe američki list. Američki i evropski zvaničnici procenjuju da je oko 120.000 ukrajinskih vojnika ubijeno ili ranjeno od početka ruske vojne operacije prošlog februara, dok Kijev drži u tajnosti informacije o gubicima, čak i od svojih zapadnih pristalica.

Još jedan problem sa kojim se suočavaju ukrajinske trupe je nedostatak municije, uključujući artiljerijske granate i minobacačke bombe, navodi Vašington post, pozivajući se na izvore sa prve linije fronta. "Nemamo ljude ili oružje“, rekao je za list neimenovani visoki zvaničnik ukrajinske vlade. On je objasnio da su žrtve koje pretrpi strana koja ide u ofanzivu obično dva ili tri puta veća nego na strani odbrane. „Ne možemo sebi priuštiti da izgubimo toliko ljudi“, dodao je zvaničnik. "Ako imate više resursa, aktivnije napadate. Ako imate manje resursa, branite više. Mi ćemo se braniti. Zato, ako mene lično pitate, ja ne verujem u veliku kontraofanzivu za nas" rekao je izvor.

List je takođe citirao jednog američkog zvaničnika koji je rekao da su uprkos nekim dostignućima na bojnom polju u poslednje vreme problemi sa municijom, ljudstvom i motivacijom postali izraženiji, dodajući da je broj tenkova koje su Kijevu obećale SAD i njeni saveznici simboličan i da neće promeniti trenutno stanje. Takođe jedan broj zvaničnika koji su razgovarali sa listom ne veruju da će zapadno oružje moći da stigne do linije fronta na vreme.

Što se tiče Ukrajine, ulozi će biti „posebno visoki“ u narednim mesecima. Zapadne pristalice Kijeva žele da vide da zemlja može da povrati inicijativu na frontu i krene u kontraofanzivu. Ukoliko se dokaže suportno zemlje će biti prisiljena na pregovore koji bi mogli dovesti do okončanja sukoba, dodao je Vašington post.

GRAFIK DANA: SMANJENJE STOPE FED-A GREŠKA KOJU TREBA IZBEĆI?

1998. godine nakon azijske krize i bankrotstva Rusije, FED je, pod palicmo tadašnjeg predsedavajućeg Alana Grinspena, doneo odluku da objavi hitno smanjenje referentne stope na narednom sastanku za 25 baznih poena.  Ova odluka Fed-a uspela je da oživi kreditna tržišta, a novac je ponovo našao put ka klasama imovine koje daju najveći profit.  Hitno smanjenje stope izazvalo je novi nalet na tržištu akcija, koji će se završiti pucanjem dot-com balona, 18 meseci kasnije. 

 

Investiraj odmah