Best Buy potukao očekivanja u trećem kvartalu

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
22.11.2022

FJUČERSI NA AMERIČKE INDEKSE U BLAGOM PLUSU

Američke akcije će se danas otvoriti na višem nivou ukoliko je suditi po trenutnoj ceni američkih fjučersa. Dow fjučers ugovor je porastao za 153 poena, ili 0.47%, S&P 500 se trgovao za 20 poena, ili 0.5% više, a Nasdaq 100 fjučers je porastao 50 poena, ili 0.42%. Broj slučajeva Covid-a u Kini je naglo porastao na nivoe koji su poslednji put viđeni u aprilu. Fed i ECB su na svojim narednim sastancima spremni za povećanje kamatnih stopa od samo 50 baznih poena.

Akcije u fokusu: 

Zoom Video Communications (ZM): Akcije platforme za video konferencije pale su za 9% u premarket sesiji pošto je kompanija objavila da je njeno onlajn poslovanje nastavilo da opada u trećem kvartalu.

Best Buy (BBY): Lanac prodavnica potrošačke elektronike prijavio je kvartalne rezultate koji su nadmašili očekivanja i povećali izglede za čitavu godinu. Njegove akcije su skočile za 7,4% u premarket sesiji.

Dell Technologies (DELL): Proizvođač računarske opreme zabeležio je manji ukupan prihod u trećem kvartalu u odnosu na isti period prošle godine. Ipak, pored promene raspoloženja potrošača po pitanju personlanih računara kompanija je nadmašila procene analitičara po pitanju obima prodaje. Akcije Dell-a pale za 1,8% u premarket sesiji.

Urban Outfitters (URBN): Urban Outfitters je nadmašio očekivanja Wall Street-a u pogledu prodaje tokom poslednjeg kvartala. Akcije su skočile više od 2% u premarket sesiji. 

Agilent Technologies (A): Proizvođač laboratorijskih instrumenata rekao je da očekuje nešto veći prihod u novoj fiskalnoj godini nakon što je prijavio dvocifren porast prodaje u trećem kvartalu. Akcije kompanije porasle su 4% u premarket sesiji. 

Dollar Tree (DLTR): Akcije lanca maloprodajnih objekata pale su za 3,2% na tržištu nakon što je kompanija objavila da očekuje da će zarada po akciji u fiskalnoj godini biti na nižem nivou u odnosu na prethodne procene.

Autodesk (ADSK) je među kompanijama koje su prijavile zaradu u utorak.

COINBASE IMA DODATNIH PROBLEMA PORED "FTX SITUACIJE" 

Osnivač kompanije Coinbase Global Brajan Armstrong želi da uveri investitore da su digitalne valute bezbedne. To ima smisla: Bitcoin i drugi novčići su žila kucavica njegove kompanije. Ali kolaps industrije je samo jedan problem. Coinbase još nije napravio održiv posao u krizi, a već ima dugove za servisiranje.

Lider berze kriptovaluta vredne 11 milijardi dolara bavi se jednim po jednim problemom. Coinbase je u blog postu od 8. novembra rekao da ima samo 15 miliona dolara depozita kod FTX-a, i da nema izloženosti prema povezanoj firmi Alameda Research. Armstrong se takođe obratio raznim medijima, uključujući Twitter i Financial Times, da pohvali njegovu podršku poslovanju sa digitalnom valutom jer se interesovanje ljudi za kriptovalute naglo menja.

Ipak, investitori u Coinbase ne pokazuju puno poverenja. Akcije kompanije pale su za 80 odsto u prošloj godini, i, što je još važnije, njen dug sa dospećem 2028. implicira ozbiljne finansijske probleme. 

Problem Coinbase-a nije FTX, već njegov poslovni model uopšte. Prihodi su veoma varijabilni i uglavnom zavise od kripto trgovine. Dakle, kako privlačnost za digitalno trgovanje erodira, tako se smanjuje i vrednost Coinbase-a. 

PROIZVODNJA NEMAČKE INDUSTRIJE U 2022. ČE BLAGO PORASTI, 2023. IZGLEDA SUMORNO

Nemačka industrijska proizvodnja je na putu da ove godine blago poraste zahvaljujući zaostatku porudžbina, ali su izgledi za 2023. sumorni jer visoke cene energenata i geopolitičke neizvesnosti štete preduzećima, saopštilo je u utorak industrijsko udruženje BDI. BDI je saopštio da očekuje blagi porast proizvodnje od oko 0,25% ove godine, nakon 4,7% u 2021. "Izgledi za 2023. su sumorni. Sve više kompanija u proizvodnom sektoru izloženo je visokim cenama energije i geopolitičkim neizvesnostima", dodaje se u saopštenju udruženja. Energetski intenzivni sektori su od januara do septembra ove godine smanjili proizvodnju, koja je opala za 2,3% kod metaloprerađivačkih  preduzeća, za 3,7% kod proizvođača gume i plastike i za 8,2% u hemijskoj industriji, BDI rekao.
 

NAFTA RASTE DOK SAUDIJSKA ARABIJA IZRAŽAVA ZABRINUTOST ZBOG RECESIJE

Nafta je porasla u utorak nakon što je najveći izvoznik Saudijska Arabija rekla da OPEK+ ostaje pri smanjenju proizvodnje i da bi mogao da preduzme dalje korake da uravnoteži tržište, nadmašujući brige oko globalne recesije i zabrinutost zbog sve većeg broja slučajeva COVID-19 u Kini. Ministar energetike Saudijske Arabije, princ Abdulaziz bin Salman, takođe je demantovao izveštaj Wallstreet Journal-a u kojem se navodi da OPEK razmatra povećanje proizvodnje i da su cene pale za više od 5%.

Brent nafta poskupela je za 37 centi, ili 0,4%, na 87,82. Američka nafta WTI porasla je za 46 centi, ili 0,6%, na 80,50 dolara.

„Cene sirove nafte pokušavaju da povrate svoje gubitke“, rekao je analitičar kompanije Avatrade Naeem Aslam. „To što je Saudijska Arabija demantovala da je bilo razgovora o povećanju snabdevanja naftom sa OPEK-om i njenim saveznicima, danas je podržalo tržište. Ujedinjeni Arapski Emirati, još jedan veliki proizvođač OPEK-a, negirali su da vode pregovore o promeni najnovijeg sporazuma OPEK+, dok je Kuvajt rekao da nema razgovora o povećanju proizvodnje. OPEK, Rusija i drugi saveznici, poznati kao OPEK+, sastaju se 4. decembra, dan pre početka evropskih mera i mera G7 u znak odmazde za rusku invaziju na Ukrajinu, koja bi mogla da podrži tržište.

DEFICIT PLATINE SE OČEKUJE 2023. GODINE

Svetski investicioni savet za platinu (VPIC) saopštio je u utorak da očekuje deficit metala koji se koristi u izduvnim sistemima vozila, industriji i nakitu u 2023. nakon značajnog suficita ove godine. Rečeno je da će se upotreba od strane proizvođača automobila povećati i investitori će se okrenuti sa neto prodavaca na neto kupce, povećavajući tražnju u 2023. za 19% na 7,77 miliona unci, najviše od 2020. godine. Prekidi struje i održavanje u rudnicima u najvećem proizvođaču u Južnoj Africi će u međuvremenu ograničiti snabdevanje, stvarajući deficit od 303.000 unci sledeće godine, saopštio je VPIC, koji koristi podatke konsultanata Metals Fokus. VPIC je takođe rekao da će tržište ove godine biti prekomerno snabdeveno za 804.000 unci, što je manje od viška od 974.000 unci koji je rekao da očekuje u svom poslednjem kvartalnom izveštaju u septembru.  Tražnja automobilske industrije je povećana rastućom proizvodnjom vozila i strožim propisima koji zahtevaju više metala u izduvnim sistemima kako bi se neutralisale emisije. Proizvođači takođe zamenjuju paladijum jeftinijom platinom kako bi uštedeli novac, pri čemu takva zamena predstavlja tražnju za platinom od 340.000 unci ove godine i nešto više od 500.000 unci u 2023.  Kupovina platinastih poluga i kovanog novca će porasti za 49% sledeće godine kako se povećava kupovina u Japanu, saopštio je VPIC.

OECD: CENTRALNE BANKE MORAJU DA NASTAVE SA POVEĆANJEM KAMATNIH STOPA IAKO EKONOMIJE USPORAVAJU

Globalna borba protiv inflacije treba da ostane glavni prioritet, kaže glavni ekonomista OECD-a. Svetske centralne banke moraju nastaviti da povećavaju kamatne stope kako bi nastavile borbu protiv rastuće i sveprisutne inflacije, čak i kada globalna ekonomija tone u značajno usporavanje. OECD je povećao prognoze inflacije za 2023. godinu u poređenju sa svojim septembarskim projekcijama. Predviđeno povećanje cena u narednoj godini će ostati znatno iznad ciljeva mnogih centralnih banaka i to  na 2,6% u SAD, 3,4% u evrozoni i 3,3% u Velikoj Britaniji. "U ovom trenutku kontrola inflacije mora da bude glavni prioritet, inače bismo mogli završiti sa inflatornom sipralom plata i cena, nešto slično onome 1970-ih. U situaciji da inflacija postane toliko ukorenjena, "bol" potreban za njeno kontrolisanje biće daleko veći", rekao je glavni ekonomista OECD-a, Alvaro Santos Pereira, za Bloomberg News u intervjuu. 

Prognoza inflacije OECD-a za 2023. godinu

Politike borbe protiv inflacije dolazi u teškom trenutku za svetsku ekonomiju, koja već usporava pod teretom rastućih troškova energije. Ipak, organizacija je saopštila da neki rani znaci uspeha u ukroćivanju cena pokazuju da centralne banke treba da ostanu na restriktivnom kursu. Brazil je istakao kao zemlju u kojoj brz početak povećanja stope znači da je inflacija počela da se smanjuje poslednjih meseci. Nedavni podaci takođe ukazuju na određeni napredak u borbi protiv inflacije u SAD. 
OECD je rekao da, iako će globalna ekonomija pretrpeti „značajno usporavanje rasta“, trenutno ne predviđa recesiju. Organizacija je revidirala neka od svojih predviđanja rasta, posebno za evrozonu, gde sada vidi ekspanziju od 0,5% u 2023. umesto 0,3% koliko je predviđala u septembru.

Prognoza GDP-a OECD-a za 2023. i 2024. godinu

OECD vidi značajno usporavanje 2023. godine, ali ne i globalnu recesiju

GRAFIK DANA: RECESIJA NA ZARADE

​​95% kompanija koje ulaze u sastavu S&P 500 indeksa objavile su zaradu za treći kvartal.  Podaci ukazuju da je ukupna zarada manja za 10% u odnosu na prethodnu godinu, što je drugi kvartal zaredom negativnog rasta na godišnjem nivou.  A ako su trenutne smernice/procene tačne, verovatno ćemo videti da se ovaj trend nastavlja i u Q4. Postavlja se pitanje: šta nakon Q4? Akcije su ove godine već pale i to u tandemu sa zaradom. 

Da li će se zarade vratiti u 2023. godini ili će se pad nastaviti?

Investiraj odmah