Binarne Opcije: Siguran način da izgubite novac

TradeWin24
Foto: Canva
10.03.2021

S obzirom na to da su binarne opcije već godinama unazad popularan proizvod za trgovanje u Srbiji, rešili smo ovim tekstom da demistifikujemo njihovu pravu prirodu kao i da damo odgovor na pitanje da li su ovo poželjni instrumenti za trgovanje ili ne.

Binarna opcija je imitacija finansijskog proizvoda koji se zasniva na ispunjavanju određenog uslova u određeno vreme, tj. gde trgovac prima isplatu koja je unapred definisana ili gubi ulaganje (premija) na osnovu toga da li je njegova prognoza u promeni cene bila tačna ili ne.

Ključni pojmovi: Instrument trgovanja; Vreme isticanja opcije; Strike cena. 

Binarne opcije se koriste za izražavanje stavova na tržištu po pitanju kretanja cene nekog instrumenta. Za razliku od klasičnog trgovanja na berzi gde se daju nalozi za kupovinu ili prodaju, u slučaju binarnih opcija koriste se Call ili Put opcije.

Ukoliko kupujete Call opciju, znači da na tržište gledate kao na tržište rasta (bullish), odnosno očekujete da će doći do porasta cene.

Ako kupujete Put opciju, tržište posmatrate kao tržište opadanja (bearish – očekujete da će cene opadati). Cena koju plaćate za kupovinu Call ili Put opcije naziva se premija.

U trgovanju opcijama investitor ne može da izgubi više novca nego što je platio za premiju Call ili Put opcije. Čak i ukoliko dođe do jakog kretanja cene instrumenta nasuprot vaše pozicije, rizik je ograničen, jer će vaša kupovna ili prodajna opcija isteći kao bezvredna i neće vam doneti veći gubitak od sume koju ste izdvojili za premiju.

 

 

Binarnim opcijama se najčešće trguje na Forex tržištu kao i na tržištu akcija, metala i indeksa.

Opcija koju kupujemo može trajati od 1 minuta do tri meseca.

Ako smo kupili Call opciju a cena je iznad cene po kojoj smo „kupili“ opciju, pozicija će se zatvoriti u profitu i dobiti unapred dogovorenu isplatu. Ukoliko je cena ispod cene po kojoj smo kupili u tom slučaju gubimo celu premiju.

Binarne opcije nisu isto što i klasične opcije

Glavna razlika između ove dve vrste opcija je što kod binarnih opcija po isteku ako ste pogodili smer kretanja instrumenta dobijate fiksni iznos koji je dogovoren unapred bez obzira koliko je sam insturment bio volatilan. U slučaju da ste se kladili na rast, a instrument je zabeležio pad u trenutku isticanja opcije gubite sav novac.

Kod klasične opcije kojom se trguje na regulisanim berzama, slučaj je drugačiji jer se sve vreme prati cena instrumenta i profit odnosno gubitak zavisi od toga koliko se cena instrumenta pomera na tržištu.

Opcija predstavlja pravo ali ne i obavezu da se kupi/proda određena aktiva po unapred određenoj ceni. Standarne opcije se obično koriste za hedžovanje tj. za zaštitu od tržišnog rizika.

Prednost kod binarnih opcija je što nije bitno koliko se tržište kreće već samo pravac. Cena može biti iznad naše kupovne cene 0,1% a mi ćemo dobiti isplatu u procentima koja je unapred dogovorena.

Mane binarnih opcija

Mane kod ovakvog trgovanja su prevelika izloženost riziku. U slučaju kada pogodimo pravac kretanja instrumenta dobijamo ugovorenu isplatu u % što je obično kod većine brokera za binarne opcije oko 80%, dok u slučaju kada pogrešimo pravac kretanja onda gubimo 100% od premije.

U samom startu, na dugi rok statistika nije na strani investitora. Ovakav način trgovanja je mnogo sličniji kockanju nego trgovanju.

Na primer, čak i na ruletu imamo 50/50% šanse da pogodimo boju i da dobijemo 100% od uloženog novca.   

Kod binarnih opcija brokeri često manipulišu spredovima i time dovode investitore u zabludu oko kretanje cene samog instrumenta tako što celom infrastrukturom upravlja softver koji je generisan da investitoru pravi gubitak.

Više je načina manipulacija počevši od spredova do toga da broker ne zatvori poziciju sve dokle onda ne pređe u minus. Razlog tome je što svaki dobitak koji ostvari investitor je zapravo gubitak za brokera i obrnuto.

Zbog ovakvih manipulacija Evropska agencija za hartije od vrednosti (ESMA) je zabranila trgovanje binarnim opcijama, a američki FBI je otkrio da investitori širom sveta budu oštećeni za 10 milijardi dolara godišnje.

Samim tim regulacija brokera koji nude binarne opcije je jako slaba jer poseduju licence egzotičnih zemalja (Malte, Vanauta, Devičanskih ostrva) ili je čak i ne poseduju. U tom slučaju nastaju veliki problemi pri pokušaju povlačenja novca.

Situacija u Srbiji je takva da inostrani brokeri za binarne opcije bez problema nude ovaj proizvod našim rezidentima bez obzira na upozorenja koja su izdala NBS i komisija za hartije od vrednosti. Ovde možete pogledati detaljnije na koji način je NBS upozorila građane po pitanju ove prevare.

Iskustva onih koji su se već upustili u trgovanje ovim instrumentom su vrlo negativna i mogu se pronaći svuda na internetu. Iz tog razloga je bitno informisati se na vreme pre nego što svoj novac uložite u alternativu koja nije regulisana a čak je u mnogim zemljama i zabranjena.

Ukoliko Vam je cilj zarada i trgovanje na berzi, uvek je potrebno krenuti od regulisanog brokera kako u zemlji tako i u inostranstvu koji nudi pristup pravim berzama, jer samo tako možete biti sigurni u ispravnost poslovanja datog brokera.

Ukoliko vam je pak cilj trgovanje pravim opcijama, neophodna je ozbiljna edukacija i posvećenost ovoj tematici.

Ukoliko želite da se oprobate na pravim svetskim berzama izaberite DEMO račun potpuno besplatno registracijom na TW24 portal.

Investiraj odmah