BoE nagovestila da bi moglo doći do smanjenja kamatnih stopa

Analitički tim TW24
Foto: Canva
20.06.2024

Banka Engleske nagovestila da bi moglo doći do smanjenja kamatnih stopa do kraja leta

Wall Street je krenuo ka novim rekordnim visinama, podstaknut svežim dobicima na tehnološkim akcijama i optimizmom da će više centralnih banaka smanjiti kamatne stope u narednim mesecima. Na današnjem sastanku o monetarnoj politici Banka Engleske (BOE) je nagovestila da bi moglo doći do smanjenja kamatnih stopa do kraja leta. Centralna banka je zadržala kamatnu stopu na 5,25%, ali su zapisnici sa sastanka otkrili da je odluka bila "fino izbalansirana". Ovo je trgovce navelo da povećaju verovatnoću smanjenja kamatnih stopa u avgustu na preko 50%. Guverner BOE-a, Andrew Bailey, nagovestio je da su neki članovi bili blizu podrške smanjenju stopa. Iako je inflacija pala na 2%, tvrdokorni pritisci na cene usluga i rast plata i dalje predstavljaju izazov. Privredni rast u drugom kvartalu se procenjuje na 0,5%, što je više od prethodne prognoze od 0,2%. 

Na tržištu akcija Nvidia (NVDA) je zabeležila rast od 3,2%, dodatno povećavajući dobitke iz prethodne sesije, čime je učvrstila tron najvrednije kompanije na svetu. S druge strane, Trump Media & Technology Group (DJT) suočila se sa padom akcija od preko 11%. Ovo je rezultat odluke SEC-a da investitorima koji drže varanti, dozvoli zamenu za akcije kompanije. Kompanija Accenture (ACN) beleži rast akcija od 7,2% nakon što je projektovala godišnji rast prihoda iznad očekivanja, zahvaljujući primeni veštačke inteligencije. Dell Technologies (DELL) i Super Micro Computer (SMCI) zabeležili su rast akcija od 3,2% i 4,6% respektivno, nakon što je Elon Musk izjavio da će ove kompanije obezbediti servere za superkompjuter koji gradi njegova start-up kompanija xAI.

Švajcarska Nacionalna banka ponovo smanjuje kamatne stope

Švajcarska nacionalna banka (SNB) je po drugi put zaredom smanjila kamatne stope kako bi podržala ekonomiju i obuzdala jačanje švajcarskog franka. Kamatna stopa je neočekivano snižena za 0,25 procentnih poena i sada iznosi 1,25%.

Ova odluka dolazi u trenutku kada SNB pokušava da se izbori sa niskom inflacijom i snažnim frankom. Nakon objave, švajcarski franak je oslabio za 0,4% u odnosu na evro i 0,7% u odnosu na dolar. Frank je ranije ove nedelje dostigao četvoromesečni maksimum u odnosu na evro zbog političkih previranja u Francuskoj. Predsednik SNB-a, Thomas Jordan, izjavio je da su inflacioni pritisci opali u poslednjem kvartalu, ali je upozorio da jačanje franka zbog političkih neizvesnosti u Evropi doprinosi inflatornoj neizvesnosti. SNB je revidirala svoje projekcije inflacije, predviđajući da će inflacija biti 1,3% ove godine, 1,1% u 2025. i 1% u 2026. godini. SNB-ov potez se razlikuje od strategija drugih centralnih banaka. Na primer, Federalne rezerve SAD-a su smanjile planirana smanjenja kamatnih stopa ove godine, dok Evropska centralna banka okleva da ponovo smanji stope. Centralna banka Norveške je zadržala kamatne stope nepromenjenim, naglašavajući da će ih verovatno zadržati na najvišem nivou od 2008. do kraja godine.

Guzman Y Gomez najbolji IPO u Australiji u poslednje tri godine

Meksički lanac brze hrane Guzman Y Gomez (GYG) zabeležio je najbolji debi na australijskom tržištu u poslednje tri godine. Akcije su prvog dana trgovanja skočile za preko 36%.

Ovo je najveći rast akcija neke velike australijske kompanijeod 2021. godine i treći najbolji IPO u poslednjih pet godina, prema podacima Dealogic. Kompanija je ponudila nove akcije u vrednosti od 335,1 milion australijskih dolara, čime je tržišna kapitalizacija GYG-a porasla na oko 3 milijarde australijskih dolara. Iako GYG predviđa neto gubitak za 2024. godinu, očekuje se profit u 2025. godini. Kompanija planira da u narednih 20 godina dostigne broj prodavnica McDonald's-a u Australiji. IPO je bio zatvoren za javnost i uglavnom je uključivao prodaju akcija postojećim finansijerima i vlasnicima franšiza.

Rast cene akcija pokazuje pozitivan sentiment investitora nakon perioda visokih kamatnih stopa i inflacije. Campbell Welch iz Novus Capitala izjavio je da GYG-ov uspeh dokazuje da dobra kompanija može uspeti čak i na lošem tržištu. Kompanija planira otvaranje najmanje 30 radnji godišnje i trenutno ima 183 prodavnice u Australiji, kao i poslovnice u Japanu, Singapuru i Sjedinjenim Državama.

Ilya Sutskever, suosnivač OpenAI-ja, pokrenuo novi start-up!

Ilya Sutskever, jedan od suosnivača OpenAI-ja i vodeći istraživač u oblasti veštačke inteligencije, pokrenuo je novi start-up pod nazivom Safe Superintelligence (SSI) Inc. Ova kompanija je posvećena razvoju sigurne superinteligencije, što je vrsta AI koja bi mogla nadmašiti ljudske kognitivne sposobnosti. Ilya je SSI osnovan sa bivšim zaposlenim u OpenAI-u, Danielom Levyjem, i investitorom Danielom Grossom.

Novi start-up ima za cilj razvoj superinteligencije koja će biti bezbedna i korisna za čovečanstvo. Osnivači naglašavaju da će SSI biti fokusiran isključivo na ovaj cilj, bez pritiska za brzom komercijalizacijom i prihodima od investitora. Kompanija će biti locirana u Palo Altu i Tel Avivu, a planira da privuče vrhunske talente iz oblasti veštačke inteligencije. Sutskever je odlučio da pokrene ovaj projekat nakon što je napustio OpenAI u maju 2024. godine, posle neuspelog pokušaja smene izvršnog direktora Sama Altmana. Nakon odlaska, Sutskever je izjavio da je uzbuđen zbog novog projekta koji mu je veoma ličan i značajan. Partnerstvo sa Ganfengom, jednim od vodećih kineskih proizvođača litijuma, osigurava stabilno finansiranje projekta Goulamina, čime se omogućava SSI-u da se fokusira na dugoročni razvoj superinteligencije bez kratkoročnih komercijalnih pritisaka.

Apple-ov napredak u AI-u otežan nedostatkom partnera u Kini? 

Apple (AAPL) ima problem, popularni zapadni AI modeli poput ChatGPT-a nisu dostupni na Kineskom tržištu. 

Iako kompanija trenutno traži lokalnog partnera kako bi omogućila svoje intelligence usluge kineskim korisnicima, Apple zaostaje za lokalnim rivalima koji su već integrisali AI funkcije u svoje telefone. iPhone je u prvom kvartalu ove godine pao na treće mesto po udelu na tržištu mobilnih uređaja, iza dva lokalna brenda, prema istraživanju Counterpoint Research. Apple je pregovarao sa nekoliko kineskih kompanija koje razvijaju AI modele, uključujući Baidu, Alibaba Group i startup Baichuan AI, ali za sada bez zvanučnih pomaka. 

Najveći problem je taj što kineska vlada zahteva odobrenje za uvođenje AI chatbotova baziranih na velikim jezičkim modelima, što je proces koji proverava da li modeli utiču na javno mnjenje u skladu sa državnim smernicama. Do sada je odobreno 117 generativnih AI proizvoda, nijedan od njih nije razvijen van Kine. Trenutno, Apple-ov prihod iz regiona koji uključuje Kinu, Tajvan, Hong Kong i Makao čine 18%. Međutim, predviđa se da će Apple-ov udeo na kineskom tržištu pametnih telefona već ove godine pasti sa 18% na 16%, dok se očekuje da će Huawei-ov udeo porasti na 17%.

Grafik Dana: Naglo smanjenje otvorenih radnih mesta signalizira moguću recesiju?

Broj otvorenih radnih mesta u Sjedinjenim Američkim Državama beleži nagli pad, situacija koja se od 2000. godine dogodila samo tri puta: tokom DotCom balona, Finansijske krize 2008. godine i pandemije COVID-19. Svaki od ovih perioda završio se značajnim padom ekonomske aktivnosti i recesijom.

Trenutni pad broja otvorenih radnih mesta izaziva ozbiljnu zabrinutost jer dolazi u trenutku kada su potrošači već iscrpeli svoje viškove ušteđevine. Ovo dodatno otežava ekonomski oporavak i može signalizirati predstojeću recesiju.

Ekonomisti pažljivo prate ovaj trend jer istorijski primeri ukazuju na to da ovakvo smanjenje broja otvorenih radnih mesta često prethodi ekonomskim padovima. Ukoliko se trenutni trend nastavi, ekonomija bi mogla da se suoči sa ozbiljnim izazovima u narednim mesecima.

Investiraj odmah