Broj bankrota u EU oštro porastao

Analitički tim TW 24
Foto: Canva
09.03.2023

DA LI INVESTITORI PPRIHVATAJU SIGNALE DŽEROMA PAUELA?

Fjučersi na američke indekse su u blagom plusu ovog jutra. Prinosi na 10-godišnje obveznice SAD koje se smatraju svetskim benčmarkom cena kapitala, nalaze se blizu granice od 4%. Akcije proizvođača čipova Nvidia Corp (NVDA) i Advanced Micro Devices Inc (AMD) pale su za oko 1%, dok je akcija Tesle (TSLA) pala za više od 3%. Evropski indeks Stoxx 50 (EU50) takođe je zabeležio pad za oko pola procenta.

Čini se da su investitori počeli da prihvataju "jastrebovske" signale Džeroma Pauela, naznačene u dvodnevnom svedočenju u Kongresu ove nedelje. Pauel je ponovio da su nova pooštravanja politike i dalje na stolu, a da bi stope mogle biti veće od očekivanih, ako ekonomski podaci to opravdavaju. Komentari šefa FED-a se takođe poklapaju sa jučerašnjim podacima o broju otvorenih radnih mesta u SAD koji su podigli "opklade" investitora za povećanje od 50 baznih poena na narednom sastanku FED-a u martu, umesto 25 poena ranije očekivanih. Početni zahtevi za nezaposlene u SAD iznose 211,000 naspram očekivanih 195,000 i 190,000 koliko su iznosili prošle nedelje.

CREDIT SUISSE KASNI SA GODIŠNJEM IZVEŠTAJEM POSLE ISTRAGE AMERIČKOG SEC-A

Credit Suisse (CSGN) odložio je objavljivanje svog godišnjeg izveštaja nakon zahteva SEC-a (Američke komisije za hartije od vrednosti) da švajcarska banka dostavi više informacija o tome kako je preračunala tokove gotovine nakon restrukturiranja svojih odeljenja. Nakon ove vesti, švajcarski bankarski gigant se suočava sa nizom problema i skandala što je dovelo do pada cena akcija od 6% na matičnoj berzi kompanije ovog jutra.

Upravni odbor Credit Suisse-a veruje da je razumno da na kratko odloži objavljivanje svojih izveštaja kako bi detaljnije razumeli pristigle zahteve SEC-a. Kako kažu čelnici banke, finansijski rezultati iz 2022. godine nisu ugroženi. Ostaje nepoznato kada će godišnji izveštaji za 2022. biti objavljeni. U februaru, Credit Suisse Group je izvestio da je 2022. godina dovela do najvećeg godišnjeg gubitka klijenata još od velike globalne krize 2008. godine. Banka upozorava da bi ove godine moglo doći do značajnog gubitka.

CELA UKRAJINA POD JAKIM UDAROM RUSKIH SNAGA, NUKLEARNA ELEKTRANA NA SIGURNOSNOM REŽIMU RADA

Ruske snage su noćas izvele jedan od najširih i najjačih artiljerijskih napada na ciljeve širom Ukrajine, javlja agencija Bloomberg. Pogođeni su ciljevi u glavnom gradu Kijevu, ali i u ključnoj luci Odesa. Preko 40% građana Kijeva je bez grejanja, a oko 15% njih je bez struje. Zaporizhzhia, najveća nuklearna centrala u EU, noćas je ostala bez električne energije i prešla je u sigurnosni režim rada. Centrali je nephodna velika količina struje radi hlađenja nuklearnih reaktora, a trenutno se taj nedostatak nadomešćuje agregatima na naftu.

Kremlj je danas saopštio da postoji "još dosta otvorenih pitanja" u vezi sa postojećim brodskim koridorom za izvoz žitarica iz Ukrajine i da "nema planova o sastanku sa liderom UN Guterešom". Podsećamo da ovaj ugovor o izvozu žitarica ističe 18.marta i da celo svetsko  tržište pšenice i kukuruza s velikom pažnjom prati razvoj pregovora oko produženja istog.  

AI INDUSTRIJA SE USIJAVA, KONKURENCIJA POKUŠAVA DA "UHVATI" KORAK SA SHATGPT-OM

Google (GOOGL) je oduvek bila vodeća firma kada je u pitanju razvoj veštačke inteligencije. Najveći broj investitora je godinama ulagao u Google i njegov razvoj u ovoj oblasti. Pojavom četbota “ChatGPT-a” startup-a “OpenAI-a” koji je u vlasništvu Microsoft-a (MSFT),  dosadašnji odnos snaga industrije je promenjen. Silikonska dolina, kao i Mark Zuckerberg, takođe, rade na razvoju i unapređenju veštačke inteligencije, što je dovelo do naglog rasta vrednosti akcije AI industrije u poslednje vreme. 

Zbog svega ovoga Google ima pritisak da mora da parira ChatGPT-u i ostalim firmama.  U nedavnoj analizi Zeta Alpha tvrdi da Google i dalje dominira u ovoj oblasti, samo ima “trenutne zaostatke”, ali da će ubrzo stići ostale, s obzirom na njihovu istoriju razvoja i ulaganja u veštačku inteligenciju. Dokaz za to su i izmene koda Bard-a, googlovog četbota, u takozvani “Crveni kod” koji ima slične funkcije kao “ChatGPT”. 

JD.COM ZABELEŽIO RAST TROMESEČNOG PRIHODA OD 7%

JD.com (JD) zabeležio je rast dobiti u Q4 od 7% uprkos slabijoj onlajn potrošnji tokom ekonomskog usporavanja Kine. Drugi najveći online servis za trgovinu na malo u Kini prijavio je prihod za četvrti kvartal 2022. godine od 295,4 milijarde juana (42,4 milijarde dolara) što je bilo u skladu sa procenama analitičara. Dobit je iznosila 3 milijarde juana (416 miliona dolara) u odnosu na procenu od 2,9 milijardi juana.

JD-jev rival Alibaba Group (BABA) prijavila samo 2,1% porasta kvartalne dobiti u poslednja tri meseca 2022. godine, naglašavajući ekonomsku neizvesnost koja je nastavljena čak i nakon što je Kina u decembru ukinula Covid ograničenja. Kineski izvoz i uvoz nastavili su sa padom u prva dva meseca 2023. godine, zamagljujući izglede ekonomskog oporavka. Ekonomisti očekuju da će potrošnja biti glavni pokretač kineskog BDP-a ove godine, iako je Alibaba, gigant online prodaje, pokazao znake usporavanja privatne potrošnje.

GRAFIK DANA: BROJ BANKROTSTVA U EU U OŠTROM PORASTU

Poslednjih nekoliko kvartala u EU je primetan oštar porast bankrotstva kompanija koji je posledica rastućih kamatnih stopa, odnosno finansijskih problema usled prezaduženosti;

Prednjači sektor transporta, logistike i skladištenja, a slede ga sektori turizma, hotelijerstva i restoranskih usluga.

Investiraj odmah