Caterpillar snažan u Q4 2023

Analitički tim TW24
Foto: Canva
05.02.2024

Caterpillar snažan u Q4 2023, Novo Holdings preuzima Catalent

Obveznice su u padu, a dolar jača kako je predsednik Feda Jerome Powell nastavio da se protivi bilo kakvim nadama za niže stope. Ekonomski kalendar SAD-a će narednih dana biti mirniji nakon dinamične prošle nedelje. Glavna tačka na ovonedeljnom kalendaru biće objavljivanje podataka o indeksu menadžera nabavke (PMI) za sektor usluga za januar, pri čemu se se očekuje povećanje aktivnostii. Kina će u četvrtak objaviti podatke o inflaciji, a očekuje se da će podaci pokazati da su se deflatorni pritisci pojačali. Investitori će takođe imati priliku da čuju izjave nekoliko zvaničnika Feda tokom nedelje.

McDonald's (MCD) je izvestio o prvom kvartalnom padu prodaje u skoro četiri godine, zbog slabog rasta prodaje na Bliskom istoku, u Kini i Indiji. Ipak, ukupna neto dobit kompanije je porasla za 7% u četvrtom kvartalu. McDonald's je objavio profit po akciji od 2,95 $, nešto iznad očekivanih 2,82 $. Caterpillar (CAT) je prijavio snažne rezultate za prethodni kvartal: zarade po akciji iznosile su 5,23 $, u odnosu na očekivanih 4,76 $ i 3,86 $ iz 2023. Ukupan kvartalni prihod iznosio je 17,07 milijardi $. Akcije kompanije skočile su preko 3% pre otvaranja berze.

Sezona kvartalnih izveštaja se nastavlja u punom jeku, a rezultati ove nedelje će pomoći da se utvrdi da li će rast koji je doveo akcije do rekordnih nivoa moći da se nastavi. Iako je većina velikih kompanija već objavila svoje izveštaje, još uvek se očekuju izveštaji značajnih kompanija iz S&P 500 indeksa, uključujući Eli Lilly (LLY), Walt Disney (DIS), ConocoPhillips (COP) i PepsiCo (PEP), koje će izvestiti o svojim rezultatima ove nedelje.

Jeremy Grantham: Američke akcije su precenjene, recesija dolazi, a AI balon će pući

CEO fonda vrednog 445 milijardi $ izjasnio se o budućnosti američkih tehnoloških akcija, inflaciji i narednom ekonomskom padu. Jeremy Grantham je izjavio da su američke akcije ozbiljno precenjene i da se približava recesija, dok je uzbuđenje oko veštačke inteligencije preterano.

Ocenjujući da su akcije trenutno apsurdno skupe i da će se suočiti sa izazovima, Grantham je preporučio izbegavanje američkih akcija jer su "smešno precenjene u poređenju sa ostatkom sveta". "Berza će imati težak period", nastavio je. Profitne marže američkih kompanija su istorijski visoke u odnosu na strane konkurente, stvarajući "dvostruku opasnost" za akcije, gde bi i zarade i cene mogle pasti, dodao je.

Podsetimo, Grantham je tržišni istoričar koji je upozorio na "superbalon" u više različitih klasa imovine na početku 2022. On je sada dao pesimističku prognozu za američku ekonomiju i izrazio zabrinutost u vezi sa geopolitičkim potresima. Na kraju, pozvao je investitore da budu oprezni i preporučio im da se fokusiraju na podcenjene resurse na tržištima u razvoju, opadajuće sektore i oblasti sa velikim potencijalom za rast.

Powell: Fed oprezan sa kamatnim stopama

Predsednik Federalnih rezervi, Jerome Powell, izjavio je da će Amerikanci možda morati da čekaju duže od marta da centralna banka smanji kamatne stope, dok zvaničnici traže više ekonomskih podataka kako bi potvrdili da inflacija ide ka cilju od 2%. U intervjuu za CBS emitovanom sinoć, Powell je pokušao da objasni razloge Feda za eventualno smanjenje stopa široj javnosti.

"Opasnost od preranog delovanja je da posao još nije potpuno završen i da izuzetno dobri podaci koje smo imali u poslednjih šest meseci možda neće biti pravi pokazatelj kretanja inflacije", rekao je Powell u intervjuu za CBS. "Ne mislimo da je to slučaj", dodao je. "Ali mudro je sačekati potvrdu da inflacija održivo pada do 2%."

Powell je rekao da nije verovatno da će Federalni otvoreni tržišni komitet (FOMC) "postići taj nivo samopouzdanja" do svog narednog sastanka, ponavljajući izjave koje je dao na konferenciji za novinare u sredu. On ne očekuje "dramatične" promene u prognozama za stope za 2024, koje su u decembru ukazivale na to da će referentna stopa dostići 4,6% do kraja godine. Na azijskom otvaranju, vrednost državnih obveznica svih rokova dospeća je opala, pokazavši da su investitori precenili potrebu za brzim smanjenjem kamatnih stopa.

Boeing: Novi problemi na trupovima aviona

Boeing (BA) je objavio da će morati da obavi dodatne radove na oko 50 aviona 737 MAX, što potencijalno može odložiti isporuke u bliskoj budućnosti. Ovaj korak je usledio nakon što je njihov dobavljač Spirit AeroSystems (SPR) otkrio dve pogrešno postavljene rupe na nekim trupovima aviona.

Iako se Boeing suočava sa pritiscima regulatora i aviokompanija nakon incidenta sa 737 MAX 9 avionom 5. januara, kada je došlo do izbijanja vrata, kompanija tvrdi da bezbednost nije ugrožena i da postojeći 737 avioni mogu i dalje bezbedno leteti.

Ovo je najnoviji napor Boeinga da poboljša svoje operacije nakon incidenta sa avionom Alaska Airlines (ALK). Istraga je u toku, a istražitelji proveravaju da li su vijci na vratima Alaska Airlines bili odsutni ili su loše postavljeni. Rezultati preliminarne istrage se očekuju ove nedelje.

Do sada je FAA naredila Boeingu da ograniči proizvodnju 737 aviona na 38 aviona mesečno dok se ne reše problemi sa kvalitetom, odlažući planirano povećanje proizvodnje kako bi se zadovoljila rastuća tražnja za novim avionima. Akcije Boeinga pale su preko 1,6% pre otvaranja berze.

Novo Holdings preuzima farmaceutsku kompaniju Catalent

Novo Holdings (NVO), matična kompanija vodećeg proizvođača lekova Novo Nordisk, najavila je da će kupiti farmaceutsku kompaniju Catalent (CTLT) u transakciji vrednoj 11,5 milijardi $, u potpunosti u gotovini. Ova akvizicija ima za cilj proširenje kapaciteta za popularni lek za mršavljenje, Wegovy, čiji je Catalent Novo Nordiskov glavni dobavljač za punjenja i pakovanja.

Prema dogovoru, Novo Holdings će prisvojiti sve izdate akcije Catalenta po ceni od 63,50 $ po akciji u gotovini, što predstavlja premiju od 16,5% u odnosu na poslednju cenu trgovanja. Novo Holdings već poseduje 76,9% glasačkih akcija u Novo Nordisku. Očekuje se da će ova akvizicija postepeno povećati kapacitet za punjenje lekova Novo Nordiska od 2026. godine.

Elliott Investment Management i neke od povezanih kompanija su već podržale spajanje Catelenta sa Novo Holdingsom, što dodatno jača ovu transakciju. Novo Nordisk će preuzeti i postojeće dugove Catalenta, čime će ukupna vrednost ove transakcije iznositi impresivnih 16,5 milijardi $. Akcije Catalenta skočile su skoro 13%, a Novo Nordiska preko 1,3% pre otvaranja berze.

Grafik dana: Da li će nakon vrha kamatnog ciklusa male i srednje akcije nadmašiti velike kao 1994/95 godine?

Naši analitičari su poslednjih nekoliko nedelja pokušali da pronađu sličnu korelaciju u istoriji kada je u pitanju odnos kamatnih stopa američkog FED-a i kretanja akcija, posebno kompanija male i srednje veličine, koje nisu tako jako skočile proteklih kvartala kao “mega zvezde” poput Microsoft, Apple, Amazon, META, Alphabet, NVDA, Netflix... 

Došli smo do zanimljivog zaključka - slična situacija se desila 1994-1995 godine. Naime, nakon što je FED dostigao vrhunac u kamatnom ciklusu i krenuo da spušta cenu novca u narednim kvartalima, indeks Russell 2000, koji prati kretanje malih i srednjih akcija, doživeo je snažan rast od gotovo 55% u narednih godinu i po dana!

Prošle godine je navedeni indeks akcija Russell 2000 na sličan način krenuo snažno da napreduje nakon što je FED jasno poslao signal da je završio sa monetarnim stezanjem. Pitanje od milion dolara - da li će se u 2024. ponoviti sličan istorijski slučaj kao iz 1994-95 godine? 

Investiraj odmah