Cene nafte skočile, koji je sledeći potez Rusije?

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
25.11.2022

AMERIČKI FJUČERSI NA INDEKSE U BLAGOM PLUSU, EVROPSKI NEUTRALNI

Berza pokušava da produži dobitke nakon što su zapisnici Federalnih rezervi otkrili da će centralna banka verovatno usporiti tempo povećanja kamatnih stopa. Fjučersi Dow Jones Industrial Average su napredovali za 71 poen, ili 0,2%. Fjučersi S&P 500 su porasli za 0,1%, dok je Nasdaq Composite pao za 0,2%

Stopa inflacije je već počela da opada. Indeks potrošačkih cena je u oktobru porastao za 7,7% na godišnjem nivou, u odnosu na nešto više od 9% zabeleženih u junu. Dakle, zapisnici su potvrdili tezu tržišta da će Fed sada postati oprezniji u podizanju stopa. S&P 500 je porastao 13% od najnižeg zatvaranja u godini početkom oktobra do zatvaranja u sredu. Jedno upozorenje na sve ovo je da su zapisnici takođe ukazivali na višu „terminalnu stopu“ na iznad 5%. 

Na evropskim berzama trgovalo se uglavnom nepromenjeno, pošto su investitori analizirali podatke o nemačkom rastu i poverenju potrošača. Indeks DAX u Nemačkoj je trgovao 0,1% niže, CAC 40 u Francuskoj je trgovao bez promene, dok je FTSE 100 u Velikoj Britaniji porastao za 0,1%.

Američki dolar je oslabio na početku evropske trgovine, na putu da postavi nedeljni gubitak nakon signala Federalnih rezervi. Indeks dolara, koji prati dolar u odnosu na korpu od šest drugih valuta, pao je 0,1% na 105,840, što je pad za više od 1% za nedelju i blizu tromesečnog minimuma od 105,30 prošle nedelje. EUR/USD je u plusu 0,1% na 1,0418, približavajući se četvoromesečnom maksimumu od 1,0481 postignutom prošle nedelje, uz pomoć podataka koji pokazuju da je nemačka ekonomija porasla za nešto više nego što se prvobitno mislilo u trećem kvartalu. GBP/USD je pao za 0,2% na 1,2087, ali je i dalje blizu tromesečnog maksimuma od 1,2153 postignutog u prethodnoj sesiji, a par je na putu za skoro 2% nedeljnog povećanja. USD/JPY je porastao za 0,2% na 138,81, nakon što su podaci pokazali da je inflacija u Tokiju dostigla 40-godišnji maksimum u novembru, najavljujući sve veće inflatorne pritiske za zemlju.

Spot zlato palo je za 0,1% na 1.753,20 dolara po unci, dok su fjučersi na zlato koji ističu u decembru pali za 0,1% na 1.752,75 dolara za uncu. Oba instrumenta su na putu da dodaju oko 0,3% ove nedelje. Fjučers ugovori posle decembra trgovali su se više od spot cena. Fjučersi koji ističu u januaru trgovali su se oko 1.761,6 dolara po unci, dok se februarskim ugovorom trgovalo oko 1.768,8 dolara po unci.

RAST GDP-A NEMAČKE U TREĆEM KVARTALU REVIDIRAN JE NAVIŠE

Nemačka ekonomija je porasla za nijansu više nego što se prvobitno mislilo u trećem kvartalu, prema revidiranim podacima objavljenim u petak. Federalni zavod za statistiku Destatis je saopštio da je bruto domaći proizvod povećan za 0,4%, a ne za 0,3% prijavljenih u prvom čitanju. To je dovelo do povećanja BDP-a za 1,2% u odnosu na godinu ranije, umesto za 1,1% u prvom čitanju.

To je i dalje naglo usporavanje sa 1,7% u drugom kvartalu, kada je ekonomija još imala zamah od ponovnog otvaranja nakon pandemije. Analitičari i dalje očekuju da će najveća evropska privreda kliziti u recesiju sledeće godine, pošto zaostali efekat ovogodišnjeg šoka cena energije pogađa i kompanije i potrošače.

Rast je u suštini bio vođen oslobađanjem zaostale tražnje za putovanjima tokom prvog leta bez Covida od 2019. Privatna potrošnja je porasla za 1,0% u odnosu na drugi kvartal. Pored toga, ublažavanje uskih grla u lancu snabdevanja omogućilo je povećanje investicija u opremu za 2,7%. Nasuprot tome, građevinarstvo je usporavalo proizvodnju, a rast izvoza od 2,0% nadmašio je veći rast uvoza, uglavnom zbog rasta cena nafte i gasa.
 

RUSIJA NEĆE ISPORUČIVATI NAFTU I GAS ZEMLJAMA KOJE PODRŽAVAJU OGRANIČENJE CENA?

Rusija ne planira da isporučuje naftu i gas zemljama koje podržavaju ograničenje cena ruske nafte, saopštio je Kremlj u četvrtak, ali će doneti konačnu odluku kada analizira sve brojke. G7 razmatra ograničenje ruske nafte na moru na 65-70 dolara po barelu, iako se vlade Evropske unije još nisu dogovorile oko cene a razgovori se nastavljaju.

„Od sada ostajemo pri stavu predsednika Vladimira Putina da nećemo isporučivati naftu i gas zemljama koje bi postavile i pridružile se ograničenju“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u svakodnevnom razgovoru sa novinarima. „Ali moramo sve analizirati pre nego što formulišemo svoj stav.

Cene nafte u Aziji su u petak porasle, uprkos slaboj tržišnoj likvidnosti, nakon nedelje koju su obeležile zabrinutost oko kineske tražnje i cenkanje oko zapadne granice cena ruske nafte.

Brent fjučersi nafte su porasli za 92 centa, ili 1,1%, da bi trgovali po ceni od 86,26 dolara po barelu. Fjučersi američke nafte WTI porasli su za 1,27 dolara, ili 1,6%, na 79,21 dolara po barelu. U četvrtak nije bilo poravnanja za WTI zbog praznika Dana zahvalnosti u SAD, a obim trgovanja je ostao nizak.
 

KINESKA CENTRALNA BANKA POJAČAVA PODSTICAJE ZA POMOĆ EKONOMIJI

Kineska centralna banka je po drugi put ove godine smanjila iznos obaveznih rezervi koji banke moraju da drže kod nje. Smanjenje ima za cilj da učvrsti ekonomski oporavak koji je potrešen zbog porasta slučajeva Covida. U saopštenju ovog jutra navodi se da je Narodna banka Kine smanjila stopu obavezne rezerve za većinu banaka za 25 baznih poena. Izmena stupa na snagu 5. decembra, a očekuje se će banke "ubaciti" 500 milijardi juana (70 milijardi dolara) likvidnosti u privredu.

Potez PBOC-a usledio je nakon značajnih vladinih akcija koje je nedavno preduzela da pomogne privredi, uključujući paket "spasa" za sektor nekretnina i prilagođavanje nekih ograničenja Covid-a kako bi se smanjila šteta po ekonomiju. Centralna banka je takođe smanjila svoje ključne kamatne stope dva puta ove godine, poslednjim potezom u avgustu.

Međutim, izgledi za rast ostaju izazovni. Oporavak na tržištu nekretnina će verovatno biti spor, dok su slučajevi Covida porasli na rekordno visok nivo, što je podstaklo velike gradove poput Pekinga da ograniče kretanje stanovnika. Ekonomisti kažu da će se Kina verovatno suočiti sa sporim i bolnim procesom pokušaja ponovnog otvaranja zemlje, pri čemu je Nomura Holdings ove nedelje smanjila svoju prognozu ekonomskog rasta za 2023. na 4%.

KINESKI REGUlATOR KAŽE DA TESLA POVLAČI VIŠE OD 80.000 AUTOMOBILA PROIZVEDENIH 2013.

Kompanija Tesla povlači više od 80.000 automobila uvezenih u Kinu još 2013. godine, zbog problema sa softverom i sigurnosnim pojasevima, objavljeno je u saopštenju kineskog regulatora tržišta u petak. Američki proizvođač električnih automobila povukao je 67.698 automobila modela S i Model X uvezenih u Kinu između 25. septembra 2013. i 21. novembra 2020. zbog problema sa softverom koji utiču na sistem upravljanja baterijama u vozilima. Tesla je rekao da će nadograditi softver opozvanih vozila.

Tesla je takođe opozvao 2.736 uvezenih automobila Model 3 proizvedenih u periodu od januara do novembra 2019. i 10.127 kineskih automobila istog modela proizvedenih između 14. oktobra 2019. i 26. septembra 2022. To je bilo zbog potencijalno neispravnog postavljanja pojaseva koji će Tesla proveriti i ponovo instalirati, navodi se u saopštenju.

Tesla je u aprilu opozvao ukupno 127.785 jedinica modela 3 automobila u Kini, navodeći potencijalne greške u poluprovodničkim komponentama koje bi mogle dovesti do sudara.
 

FOXCONN, APPLE I KINESKA "ZERO COVID" POLITIKA; DA LI JE OVO SAMO POČETAK?

Nedavna eskalacija sukoba u jednom od Fokconnovih primarnih pogona za sklapanje Iphone-a, poznatiji kao Iphone City, pokazuje koliko su uslovi postali mračni za obične radnike zaglavljene između stroge politike nultog kovida Kine i proizvodnih zahteva zapadnih korporativnih giganata.

Foxconn je najveći globalni proizvođač elektronskih uređaja. Iako je sedište na Tajvanu, kompanija najveći deo svoje proizvodnje i sklapanja obavlja u Kini. Apple Inc. je jedan od ekskluzivnih partnera Foxconna u čijim fabrikma se izmeđuostalog sklapa i najnovija serija Iphone-a 14.

Šta se zapravo desilo i kako je izbilo nasilje?

Komunistička partija Kine pokazala je spremnost da ide do samih granica u svojim naporima u borbi protiv Covida. To je podstaklo kompanije kao što su Foxconn i Tesla Inc. da odseku svoje proizvodne objekte od spoljašnjeg sveta, a zatim nastave proizvodnju u „sisteme zatvorene petlje“.

Do kraja novembra veliki deo radne snage Foxconn-a od preko 200.000 ljudi, proveo je nedelje živeći u prinudnoj izolaciji u spavaonicama loših higijenskih uslova, izdržavajući se oskudnim obrocima. Razlog svega je bio to što je menadžment želeo da pod svaku cenu nastavi sa proizvodnjom Iphone-a u tzv. "closing loop" sistemu, dok se broj novozaraženih slučajeva covidom ne stavi pod kontrolu. 23. novembra stotine radnika, ljuti što saznaju da možda neće dobiti plate koje su im obećali ako ne ostanu na svojim poslovima, pokušalo je da se probije pored obezbeđenja koje je čuvalo njihove stambene prostore i krene kući. Pokušaj je završen sa fizičkim obračunom sa interventnom policijom. Foxconn, samostalno upravlja iPhone Citi-jem i priznao je da je napravilo greške u ophođenju prema zaposlenima, okrvivši lokalne zvaničnike za nepredvidivu politiku.

Fokconn-ovi problemi su svakako privukli pažnju zbog istaknutosti i veličine kompanije. Ali sama dešavanja sugerišu da drugi možda imaju slične probleme. Svaka kompanija može da se zapita: "Da li će se to meni desiti"? Dosadašnji planovi kineske vlade bili su nejasni, izlažući državu riziku da preduzeća izgube poverenje i ubrzaju planove za razvoj proizvodnih kapaciteta na drugim mestima. Svaka kompanija koja zavisi od proizvodnje mora da razmotri alternative. To će biti skupo, ali će biti manje skupo nego oslanjati se samo na Kinu. Procene su da bi kineskoj ekonomiji moglo biti potrebno od godinu do 18 meseci da se "otvori" te da je od vitalnog značaja da vlada zemlje jasno saopšti plan za oporavak.

Iphone City proizvodi oko 80% najnovijih modela iPhone 14, što čini njen nastavak rada kritičnim za Apple, koji je ovog meseca upozorio da će isporuke njegovih najnovijih iPhone-a biti niže od očekivanog u vreme sezone praznika. Ovo je navelo Apple da razvija alternative, otvaranjem fabrika u Indiji. Takođe, Foxconn se širi u Vijetnamu i Tajlandu. To je znak kako politika nultog kovida kineskog predsednika Si Đinpinga ugrožava ekonomski rast Kine.

GRAFIK DANA: ODNOS S&P 500 INDEKSA I INDEKSA VOLATILNOSTI VIX-A

S&P500 i indeks volatilnosti VIX su obrnuto korelisani, što znači da kad VIX pada vrednost S&P500 raste i obrnuto. Na grafikonu možemo videti da se S&P500 približava liniji otpora odakle se očekuje pad dok se istovremeno VIX nalazi na liniji podrške odakle se očekuje njegov rast, odnosno rast volatilnosti.

Investiraj odmah