Cene nekretnina se smanjuju u SAD, dobre vesti za Pauel-a

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
23.09.2022

Rastuće stope na hipotekarne kredite u SAD ugušile su potražnju za stambenim objektima, obarajući prodaju i cene. 

Za predsednika Federalnih rezervi Džerom Pauela, to su dobre vesti.
Kamatne stope na hipotekarne kredite značajno su porasle ove godine u SAD, kao posledica borbe Federalnih rezervi sa rekordnom inflacijom. Nedeljne 30-godišnje fiksne hipotekarne stope koje je objavio Freddie Mac udvostručile su se od prošle godine, dodajući oko 600 dolara na mesečnu ratu u poređenju sa podacima iz poslednje nedelje 2021. 

Prosečna stopa ove nedelje iznosila je 6,29%, što je najviše takvo merenje od 2008.

30-godišnje fiksne hipotekarne stope prema podacima Freddie Mac. Sivom zonom označene su recesije. Prosečna stopa ove nedelje iznosila je 6,29%, što je najviše takvo merenje od 2008.

Ovo je dobra vest za predsedavajućeg Fed-a Džerom Pauela. Ravnoteža na tržištu nekretnina je neophodna, rekao je Pauel u sredu na konferenciji za novinare nakon sastanka Federalnog odbora za otvoreno tržište. „Ono što nam je potrebno je bolji sklad između ponude i tražnje na tržištu nekretnina, tako da cene stanova rastu na razumnom nivou, razumnim tempom i da ljudi ponovo mogu da priušte kuće". On je dodao da će tržište nekretnina verovatno morati da „prođe kroz korekciju da bi se vratilo na to mesto“.

Veći troškovi finansiranja doveli su do povlačenja brojnih kupaca sa tržišta nekretnina. Prodaja postojećih kuća pala je sedmi mesec zaredom u avgustu. Zahtevi za stambeni kredit, vodeći pokazatelj buduće prodaje, porasli su prošle nedelje, ali su i dalje bili 30% niži nego u istoj nedelji u 2021. godini, prema podacima Udruženja hipotekarnih bankara.

Kako da kreneš sa investiranjem na berzi?

Za uspešno investiranje na berzi potrebne su ti samo 2 stvari:

1.  Dobar broker. Iskoristi sve šanse koje ti berza pruža i otvori trgovački račun kod licenciranog brokera #1 TradeWin24. 

2.  Kvalitetna edukacija. Pre bilo kakvog ulaganja neophodno je da se edukuješ o berzi. Uvek možeš besplatno započeti svoju edukaciju na Berzanskoj akademiji. Registruj se i slušaj 10 besplatnih lekcija ovde.

Investiraj odmah