CREDIT SUISSE u minusu 30%

Analitički tim TW 24
Foto: Canva
15.03.2023

BERZE U MINUSU NAKON PODATAKA O MALOPRODAJI I PROIZVOĐAČKIM CENAMA U SAD

Proizvođačke cene (PPI) u SAD na mesečnom nivou u februaru pale su 0.1% naspram očekivanog rasta od 0.3%. Bazni indeks proizvođačkih cena na godišnjem nivou iznosi 4.4%, što je ispod projekcija analitičara od 5.2% i niže od objavljene vrednosti u januaru od 5%.

Maloprodaja u SAD na mesečnom nivou pala je 0.4% naspram očekivanog pada od 0.3%. 

Industrijska proizvodnja u evrozoni se oporavila u januaru i iznosi 0.9% na godišnjem nivou što je prilično iznad procene analitičara od 0.2% i pada od 0.2% u januaru. Na mesečnom nivou industrijska proizvodnja je porasla 0.7% naspram očekivanih 0.4% i pada od 1.3% u januaru.

Industrijska proizvodnja u Kini na godišnjem nivou u februaru iznosila je 2.4%, nešto ispod očekivanja analitičara od 2.6%, ali iznad januarske koja je iznosila 1.3%. Stopa nezaposlenosti u Kini u februaru iznosi 5.6%, nešto iznad 5.5% koliko je iznosila u januaru.  Maloprodaja u Kini na godišnjem nivou u februaru je iznosila 3.5% i bila je u skladu sa konsenzusom analitičara, međutim, prilično veća u odnosu na pad od 1.8% u januaru.

INDEKS EVROPSKIH BANAKA PAO GOTOVO 8%, CREDIT SUISSE POTONUO OKO 30%

Indeks Euro Stoxx Banks, koji prati cenu akcija najvećih banaka u Evropi, danas je u padu od gotovo 8%.  Evropske banke pridobile su pažnju investitora koji su zabrinuti zbog potencijalnog domino efekta u bankarskom sektoru širom sveta nakon kolapsa banke Silicijumske doline (SVB) prošle nedelje. Banke u SAD su tokom jučerašnjeg dana na berzi predvodile oporavak na Volstritu koji je delimično proizašao iz podataka o potrošačkoj inflaciji koji su uglavnom bili očekivani za februar. Ovi podaci, zajedno sa pritiskom na bankarski sektor, podstakli su opklade da će Fed imati ograničen prostor za povećanje kamatnih stopa.

Credit Suisse kolaps akcija! Šta se dešava iza kulisa?

U centru pažnje ovih dana našao se i Credit Suisse, banka koja je bila u problemu i pre nastupanja ove potencijalne bankarske krize. Poznati zajmodavac već danima beleži velike dnevne gubitke na ceni akcija koje su danas pale gotovo 30% na 1.5945 CHF, što je najniži nivo u istoriji. Trenutna vrednost Credit Suisse banke iznosi 6.97 milijardi CHF.  

Izvršni direktor banke, Ulrih Kerner, je u utorak apelovao na investitore da imaju strpljenja, uveravajući ih da je finansijska pozicija banke zdrava. Predsedavajući banke, Aksel Leman, je na konferenciji u sredu rekao da pomoć vlade „nije tema“ i da napori da se vrati u profitabilnu zonu nisu uporedivi sa ozbiljnim problemima likvidnosti koji pogađaju manje zajmodavce u SAD.

Međutim, na istoj konferenciji, predsednik Saudijske nacionalne banke, koja je krajem prošle godine postala najveći akcionar Credit Suisse, rekao je da postoji mnogo razloga zbog kojih ova banka neće povećati svoj udeo u CS preko trenutnog nivoa koji je trenutno ispod 10%.

NAFTA ISPOD 70 DOLARA PO BARELU PRVI PUT OD KRAJA 2021. GODINE

Laka američka nafta (WTI) pala je ispod 70 dolara po barelu u današnjoj trgovačkoj sesiji u Njujorku po prvi put od kraja 2021. godine. Aprilski fjučersi dosegli su dnevno dno od 68.5 dolara po barelu, najniže od 20. decembra 2021. godine. Međunarodna Agencija za energetiku IEA saopštila je da se globalno tržište nafte trenutno bori sa suficitom prouzrokovanim slabijom tražnjom i upornom ruskom proizvodnjom koja prkosi predviđanjima.

Globalne zalihe nafte porasle su najviše u poslednjih 18 meseci, dok je Rusija uspela da poveća proizvodnju prošlog meseca uprkos međunarodnim sankcijama, saopštila je IEA sa sedištem u Parizu u svom mesečnom izveštaju. Globalne zalihe nafte porasle su za 52,9 miliona barela u januaru, na 7,8 milijardi barela, što je najviši nivo od septembra 2021. godine. Preliminarni pokazatelji za februar ukazuju na dalje povećanje. Agencija je revidirala svoju prognozu ruske proizvodnje za 300.000 barela dnevno, što je ukupan pad od 740.000 barela dnevno, u 2023. godini, umesto pada od milion barela predviđenog prošlog meseca. Rast tražnje, za koji se očekuje da ubrza tokom godine, trenutno ostaje prigušen usred dugotrajnog straha od recesije. Ipak, u drugoj polovini godine, usled oporavka ekonomske aktivnosti u Kini, najvećem uvozniku nafte na svetu, IEA predviđa naftni deficit na globalnom tržištu.  „Očekujemo oštar oporavak tražnje za naftom ove godine“, rekao je Toril Bosoni, strateg IEA, u intervjuu za Bloomberg. „Mogli bismo vrlo brzo da vidimo da tržišta prelaze u deficit kako godina bude odmicala, dodao je Toril. 

GRAFIK DANA: NAJVEĆA BANKROTSTVA BANAKA U ISTORIJI SAD-A

Kolaps banke Silicijumske doline SVB (SIVB) bio je brz i brutalan.  Ovo je prvo bankrotstvo ove vrste još od 2008. godine i drugo najveće u istoriji SAD-a.  U nastavku možete videti listu najvećih bankrotstava banaka u istoriji SAD-a.

Investiraj odmah