Da li su kineske akcije atraktivne na trenutnim nivoima?

Analitički tim TW24
Foto: Canva
26.01.2024

Da li su kineske akcije atraktivne  na trenutnim nivoima?

Poslednjih dana analitičari intezivno pričaju o tome da li je momentum dobar za ulagače u kineske akcije?Evo kratkog evaluacijskog pogleda. CSI 300 indeks je pao za više od 40% od svog vrhunca 2021. godine, dok je Hang Seng China Index izgubio preko 50% vrednosti zadnjih nekoliko kvartala. Sveukupno, otprilike 6,3 triliona dolara je izbrisano iz tržišne vrednosti kineskih i hongkonških akcija od njihovih najviših nivoa. To znači da su njihove valuacije sada blizu istorijski niskih nivoa i po nekim merilima, najjeftinije ikada u odnosu na kompanije na glavnim tržištima poput Indije i SAD-a. Hang Seng indeks se sada trguje po otprilike 6,5 puta procenjenim budućim zaradama (Forward P/E 6,5), što je ispod petogodišnjeg proseka od 8,5. Uporedite to sa vrednošću istog pokazatelja iz SAD-a (S&P 500 akcijski indeks ili Indijski Nifty 50 indeks gde ova vrednost iznosi 20. Pri ovako niskim procenama, teoretski, potencijal za rast može biti vrlo snažan,smatraju analitičari Bloomberga.

Prodaja svetskog lidera u luksiznim dobrima LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE (LVMH) je porasla krajem prošle godine jer su imućni kupci sebi priuštili skupe torbe i šampanjce, što je znak otpornosti najvećeg svetskog konglomerata luksuzne robe. Deonice su danas, kao reakcija na odlične kvartalne rezultate,  porasle čak +12,5% na 771 €, najviše u poslednjih 15 godina, dodavši oko 43 milijarde evra tržišnoj vrednosti kompanije. Prihod je porastao za 10% na organskoj osnovi u četvrtom kvartalu prošle godine, rekla je kompanija sa sedištem u Parizu, premašujući procene i umirujući analitičare i investitore. LVMH, sa 75 brendova uključujući Louis Vuitton i Christian Dior, široko se smatra pokazateljem za industriju. 

Intel razočarao ulagače

Intel Corp. (INTC) je pao u trgovanju pre otvaranja tržišta nakon što je u četvrtak izdao razočaravajuću prognozu, obnavljajući sumnje u dugo obećani preokret u nekada dominantnom proizvođaču čipova. Projekcija Intela za prvi kvartal za prodaju i profit značajno zaostaje za procenama Wall Streeta, a izvršni direktori su se mučili da umire zabrinutosti tokom konferencijskog poziva sa analitičarima. Ova prognoza sugeriše da izvršnom direktoru Patu Gelsingeru još uvek predstoji dug put u obnavljanju nekadašnje snage Intela. Iako se poslovanje kompanije sa ličnim računarima oporavlja, potražnja slabi na lukrativnom tržištu čipova za data centre. Akcije Intela pale su za više od 12% u trgovanju pre otvaranja berzi u Njujorku, nakon što su zatvorene na 49,55 dolara u četvrtak. Ako pad u ranom trgovanju ostane, Intel će biti na putu za svoj najveći pad od oktobra 2021. godine. 

Prodaja u prvom kvartalu će biti između 12,2 milijarde i 13,2 milijarde dolara, rekla je kompanija iz Santa Clare u Kaliforniji. To se upoređuje sa prosečnom procenom analitičara od 14,25 milijardi dolara, prema podacima koje je sakupio Bloomberg. 

Profit će biti 13 centi po deonici što je značajno niže u poređenju sa projekcijom analitičara od 34 centa.

VISA očekuje usporavanje rasta u Q2

Dobra prognoza kompanije Visa (V)  za rast prihoda u tekućem kvartalu u četvrtak zasenila je izveštaj o zaradi koji je takođe nadmašio tržišna očekivanja, a koji je bio podstaknut potrošačima koji su koristili svoje kartice za velike kupovine tokom praznične sezone kupovine i snažnim putovanjima. 

Teške zimske oluje koje su pogodile SAD uticale su na obim poslovanja na početku godine, rekao je finansijski direktor Kris Suh u intervjuu za Reuters, ali je dodao da kompanija nije zabrinuta zbog bilo kakvog šireg uticaja i očekuje da će se to izravnati tokom kvartala. "Ispostavilo se da niko ne izlazi na temperaturi od minus 10 stepeni... Nasuprot tome, u gradovima gde je vreme bilo dobro, nije bilo promena u obimu," rekao je Suh. Ipak, akcije Visa, najvećeg svetskog procesora plaćanja, pale su za 3% jutros u predotvaranju tržišta nakon što je kompanija prognozirala stopu rasta u opsegu "gornjeg srednjeg do visokog jednocifrenog" u neto prihodu u drugom kvartalu. Ova prognoza je niža u poređenju sa rastom od 11% u istom periodu 2023. godine. Prilagođena zarada od 2,41 dolara po deonici lako je nadmašila očekivanja analitičara od 2,34 dolara. Suh je dodao da se putovanja u ključnim tržištima nastavljaju poboljšavati, uključujući Kinu. Obim plaćanja je porastao za 8% u prvom kvartalu, dok je prekogranični obim isključujući unutar Evrope, merilo potražnje za međunarodnim putovanjima, porastao za 16%.

Yardeni: Istorija se ne ponavlja, ona se rimuje

Ove dvadesete (2020-te) bi mogle biti još jedne “plodonosne” dvadesete iz rpošlog vela (kao 1920-te), prema Ed Yardeniju, osnivaču Yardeni Research Inc. 

"Istorija se ne ponavlja, ali se rimuje," kaže Yardeni (u stilu Marka Tvena) u ovojnedeljnoj epizodi Merryn Talks Money. Praveći paralele između pandemije španskog gripa koja je prethodila 1920-im i posledica krize Covid-19, Yardeni tvrdi "mi smo u ranoj fazi buma rasta produktivnosti."

Yardeni objašnjava da bi zarade mogle rasti još brže zbog brzog rasta produktivnosti, što je razlog za dugoročni optimizam prema berzanskim tržištima - čak i ako dođe do pucanja spekulativnog tehnološkog balona. To ne menja "tok napretka koji bi se fundamentalno ostvario u scenariju 2020-ih", kaže on.

U razgovoru se osvrnuo i na targetirani cilj centralnih banaka po pitanju inflacije od 2%. "To je nekako besmisleno," kaže Yardeni. "To im daje nešto da rade, da primene politike kako bi postigli taj cilj, da prodaju svoju važnost. Ali mislim da su centralne banke postale previše važne u našem poslovnom životu, jer su toliko mešetarske."

Akcije American express porasle nakon dobrog Q4

American Express (AXP)  izvestio je o profitu i prihodima u četvrtom kvartalu koji su bili ispod procena analitičara, iako je gigant kreditnih kartica rekao da se drži svog dugoročnog cilja vezanog za prihode.
Kompanija i dalje teži godišnjem rastu prihoda koji premašuje 10% - iako je rekla da bi ove godine mogao porasti 9% do 11%, prema saopštenju u petak. 
Prihodi u četvrtom kvartalu porasli su za 11% u odnosu na prethodnu godinu na 15,8 milijardi dolara, u poređenju sa procenama od 15,99 milijardi dolara. Neto dobit je porasla za 23% na 1,93 milijarde dolara u poslednjem kvartalu, ili 2,62 dolara po deonici - tri centa manje od prosečne procene analitičara koje prati Bloomberg. Rezerve za gubitke po zajmovima porasle su za 40% na 1,44 milijarde dolara. AmEx ulaže u svoju cenjenu Platinum karticu godinama, dok istovremeno poboljšava pogodnosti na drugim karticama kako bi privukao mnoštvo imućnih potrošača, poslovnih putnika i preduzetnika. Takvi potezi su se isplatili nakon pandemije kada su nosioci kartica počeli da izlaze i povećavaju potrošnju, postavljajući firmu ispred svojih ciljeva rasta. Ali, investitori su nedavno počeli da izražavaju zabrinutost da li se to može nastaviti jer se kućni budžeti, koji su podržani federalnom pomoći i konkurencijom poslodavaca za radnu snagu, počeli suočavati s inflacijom. Deonice AmEx-a su porasle za 27% prošle godine. 

Grafik dana: Da li je stroga monetarna politika u potpunosti prošla kroz ekonomski sistem? Verovatno ne!

Protoci kredita su se značajno oslabili, a standardi pozajmljivanja su se zategli,pokazuju najnoviji podaci sa tržišta kredita. 

Istina, mnogo uticaja je prošlo brzo, sa smanjenjem investicija u stanovanje za skoro 20% između prvog povećanja kamatne stope od strane Feda u martu 2022. i poslednjeg u julu 2023. godine. I investicije u stambeni sektor su zabeležile skroman oporavak u drugoj polovini 2023. godine od oko 2%. Međutim, postoje znaci da se stroga monetarna politika širi i na potrošače, sa porastom neplaćanja po kreditnim karticama i auto kreditima. Iako su stope korporativnih neplaćanja ostale niske, više kompanija će morati da refinansira po znatno višim kamatama u naredne dve godine, stvarajući tako pritisak na svoje profitne marže.

Investiraj odmah