Dan odluke FED-a: Investitori na iglama

Analitički tim TW 24
Foto: Canva
22.03.2023

DAN ODLUKE FED-A, INVESTITORI U "NISKOM STARTU"

Inflacija u Velikoj Britaniji raste brže od očekivanja, pokazali su najnoviji jutrošnji podaci o kretanju februarskih cena. Inflacija je skočila sa januarskih 10,1% na 10,4% u februaru, što je iznenadilo analitičare koji su očekivali slabljenje na 9,9%. Bez dileme, danas u 19h nas očekuje najvažniji ovogodišnji sastanak FED-a gde će odlučivati o tempu kamatnog ciklusa. Većina analitičara očekuje povećanje od 0,25% dok manji, ali vrlo uticajan deo Wall Street-a (banke Goldman Sachs i Wells Fargo), smatra da će FED danas stati sa dizanjem kamata kako bi relaksirao situaciju na tržištu.

Christine Lagarde, čelnica ECB-a je ponovila da je cilj ove monetarne institucije da spusti inflaciju u Evropi sa 8,5% na 2% i da su efekti dizanja kamata "tek počeli da se osećaju u ekonomiji".  Nafta ispod 70 dolara po barelu. Poslednje dve sedmice je cena "crnog zlata" oslabila preko 10% prevashodno zbog bojazni od slabije tražnje usled moguće globalne recesije nakon "zemljotresa" u bankarskom sektoru i štrajkova koji su blokirali rafinerije u Francuskoj.

INFLACIJA ILI KRIZA BANKARSKOG SEKTORA? DA LI JE FED UHVAĆEN U RASKORAKU?

Bankrotstvo banke Silicijumske doline SVB, drugo najveće u istoriji SAD-a, dovelo je do iznenadne erupcije finansijskih pritisaka u bankarskom sektoru Amerike. Kao što je i bilo za očekivati, ovo je pokrenulo novu debatu o tome šta bi Federalne rezerve trebalo sledeće da urade na svom narednom sastanku. Iako je pitanje već dovoljno kompleksno samo po sebi, ono je postalo kompleksnije, jer FED trenutno zaostaje u borbi protiv inflacije po treći put u samo dve godine, dok se suočava sa ozbiljnim pritiscima u bankarskom sektoru zemlje. 

Celokupna investiciona javnost širom sveta biće usredsređene na današnji sastanak FOMC-a zakazan za 19h  po srednje-evropskom vremenu. Dok većina ekonomista očekuje povećanje kamatne stope za četvrtinu poena, neki kažu da bi kreatori politike trebalo da zastanu, te da bi pauza u monetarnom pooštravanju bila poželjna za poljuljanu finansijsku stabilnost.

Još jedan važan element ovonedeljnog sastanka jeste „tačkasti dijagram“, u kojem je naznačena projekcija svakog guvernera o tome gde će se referentna stopa FED fondova kretati tokom vremena. Kreatori politike bi trebalo da objave ažurirane projekcije stopa po prvi put od decembra, nudeći ključne smernice o tome da li još uvek očekuju dodatna povećanja stope ove godine ili to više nije slučaj.

Bloomberg Economics ističe da nema lakih opcija na stolu danas. Pauza bi mogla da signalizira da FED nije siguran u otpornost bankarskog sistema ili ekonomije ili da vidi probleme koji još nisu vidljivi tržištu. S druge strane, povećanje stope bi moglo dalje povećati stres bankarskog sektora.

Istorijski podaci sugerišu da FOMC teži da izbegava pooštravanje monetarne politike u vremenima finansijskog stresa i radije čeka, dok obim problema ne postane jasan. Pored toga Fed bi mogao i da odluči da suspenduje svoje projekcije kao što je to uradio u martu 2020. godine, kada je Pauel rekao da se „ekonomski izgledi razvijaju na dnevnoj bazi“ zbog pandemije i da se objavljivanje prognoze ne čini korisnim.

TENCENT BELEŽI PAD GODIŠNJEG PRIHODA PRVI PUT U ISTORIJI

Kineski tehnološki gigant Tencent Holdings (0700) prijavio je pad godišnjeg prihoda po prvi put u svojoj istoriji.  Ekonomsko usporavanje Kine, posledica višegodišnje politike nultog Covida,  kao i nove mere regulatora industrije video igara uzeli su danak. Najveća svetska kompanija za video igre i vlasnik WeChat platforme za razmenu poruka, ostvarila je prihod od 554,55 milijardi juana (81 milijardu dolara) za 2022. godinu, što je za 1% manje nego godinu dana ranije. Analitičari su očekivali 555,15 milijardi juana, navodi Refinitiv. 

Profit Tencenta pao je za 16% na 188,24 milijardi juana na godišnjem nivou, u odnosu na konsenzusnu procenu od 114,19 milijardi juana.  Tencentov prihod od onlajn oglasa porastao je 15% na 24,7 milijardi juana pošto su brendovi povećali potrošnju usred oporavka zemlje. Prihodi od fintech-a pali su za 1% na 47,2 milijarde juana, iako Tencent nastavlja da se širi u ovoj oblasti.

NIKE: PROFITABILNOST U PADU, PRODAJA NADMAŠUJE OČEKIVANJA

Gigant sportske odeće Nike Inc. (NKE) objavio je podatke za treći kvartal fiskalne godine. Prodaja je nadmašila očekivanja Wallstreet-a u svim regionima, osim u Kini, jer je brend sportske odeće uspeo da smanji višak nagomilanih zaliha. Sa druge strane, profitabilnost je bila ispod konsenzusne procene analitičara usled visokih troškova transporta i cena sirovina. Ukupni prihodi su porasli za 14% na 12,4 milijarde dolara u kvartalu završenom 28. februara. Procene analitičara su iznosile 11,5 milijardi dolara. Bruto profitna margina iznosila je  43,3%, što je bilo ispod procene analitičara od 43,7%.

U razgovoru sa investitorima, glavni finansijski direktor Matt Friend rekao je da kompanija očekuje da će se pritisci na profitabilnost ublažiti u narednoj fiskalnoj godini, koja počinje početkom juna. Nike vidi da će prihod ove fiskalne godine porasti u odnosu na svoje prethodne smernice.  Akcije kompanije su u blagom minusu ovog jutra, dok su ove godine porasle za oko 7% do zatvaranja u utorak.

GRAFIK DANA: FED PONOVO "UPUMPAVA" LIKVIDNOST, DOBRO ZA AKCIJE - LOŠE ZA INFLACIJU

Američka centralna banka FED je prvi put u poslednjih godinu dana ubacila na tržište 300 milijardi dolara kroz svoj sistem pozajmica za hitne slučajeve kako bi smirila probleme u bankarskom sektoru nastale posle bankrota nekoliko regionalnih banaka; Ponovno "pumpanje" likvidnosti je pozitivno za akcije, ali je, s druge strane, pitanje kako će se monetarne vlasti izboriti sa inflacijom koja bi mogla da se podstakne ovim potezom.

 

Investiraj odmah