Dan odluke Fed-a, mobilizacija u Rusiji

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
21.09.2022

DAN ODLUKE FED-A, MOBILIZACIJA U RUSIJI

Američke berze bi trebalo da se otvore u blagom plusu danas, uprkos najavi Rusije o mobilizaciji 300.000 rezervista. Glavni fokus investitora ostaje na sastanku Fed-a, zakazanog za 20h po srednje-evropskom vremenu. Akcije koje će verovatno kasnije biti u fokusu uključuju kompaniju Lennar koja se bavi izgradnjom kuća (NYSE:LEN). Lennar prijavljuje kvartalne rezultate danas, kada dospevaju i podaci o prodaji novih kuća za avgust mesec. General Mills (NYSE:GIS) takođe treba da objavi kvartalne rezultate.  U fokusu je i Gap (NYSE:GPS), koji treba da otpusti 500 radnika, na osnovu izveštaja Wall Street Journal-a.

DR. DOOM OČEKUJE DUGU RECESIJU I PAD AKCIJ AZA 40%

Ekonomista Nouriel Roubini, koji je predvideo finansijsku krizu iz 2008. godine, očekuje „dugu i bolnu” recesiju u SAD ali i globalno do kraja 2022. godine, koja bi mogla da potraje cele 2023. uz oštru korekciju S&P 500 indeksa.Roubini, čija su predviđanja za krizu 2007. i 2008. donela nadimak dr Doom, rekao je da oni koji očekuju plitku recesiju SAD treba da pogledaju velike stope duga korporacija i vlada, kao i rast troškova servisiranja tog duga. Postizanje inflacije od 2% bez "tvrdog sletanja" biće „nemoguća misija“ za Federalne rezerve, navodi Roubini. On takođe očekuje povećanje stope za 75 baznih poena na trenutnom sastanku i 50 baznih poena u novembru i decembru. To bi dovelo do toga da stopa fondova Fed-a do kraja godine bude između 4% i 4,25%.

Međutim, uporna inflacija neće pružiti mnogo izbora za Fed, osim ka daljem povećanju stope ka 5%, navodi Roubini. Povrh toga, negativni šokovi ponude doneće veće troškove i manji ekonomski rast, što će dodatno otežati trenutne ciljeve Fed-a. Onda kada svet i ekonomija uđu u recesiju, Rubini ne očekuje nove fiskalne stimulacije, jer su vlade sa prevelikim dugom ostale bez "fiskalne municije“. Pored toga nove stimulacije bi dodatno pregrejale već usijanu agregatnu tražnju. Kao rezultat toga, Roubini vidi stagflaciju kao iz 1970-ih i ogromne dugove kao u globalnoj finansijskoj krizi iz 2008. godine.

NEMAČKA NACIONALIZUJE UNIPER KAKO BI SPREČILA KOLAPS ENERGETSKOG SEKTORA

Nemačke vlasti su se složile da nacionalizuju Uniper, najvećeg uvoznika prirodnog gasa u zemlji, kao deo napora da se industrija održi usred energetske krize, objavila je kompanija u sredu ujutro. Prema odvojenim izjavama koje su objavili Uniper i Fortum, njegova Finska matična kompanija, Berlin će kupiti 98,5% udela u Uniperu i uložiće oko 8 milijardi evra kako bi osigurao opstanak kompanije pred zimu.

Ranije ovog meseca, Uniper je zatražio dodatnu pomoć vlade, zbog gubitaka koji su nastali usled napora preduzeća da zameni nedostajuće količine ruskog gasa. Tokovi gasa iz Rusije, najvećeg nemačkog snabdevača energijom, opadaju poslednjih meseci zbog tehničkih problema koji proističu iz sankcija u vezi sa Ukrajinom koje su uvedene Moskvi. Kao rezultat toga, Uniper je bio primoran da kupuje gas na spot tržištu po mnogo višim cenama, kako bi nadoknadio manjak. Prema Bloomberg Intelligence-u, gubici Unipera od pronalaženja alternativnih dobavljača verovatno će ove godine premašiti 18 milijardi evra. Kompanija je već prijavila gubitak od preko 12 milijardi evra u prvih šest meseci 2022.

 

Kako da kreneš sa investiranjem na berzi?

Za uspešno investiranje na berzi potrebne su ti samo 2 stvari:

1.  Dobar broker. Iskoristi sve šanse koje ti berza pruža i otvori trgovački račun kod licenciranog brokera #1 TradeWin24. 

2.  Kvalitetna edukacija. Pre bilo kakvog ulaganja neophodno je da se edukuješ o berzi. Uvek možeš besplatno započeti svoju edukaciju na Berzanskoj akademiji. Registruj se i slušaj 10 besplatnih lekcija ovde.

 

Investiraj odmah