Povećanje stope je samo deo jednačine

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
21.09.2022

Federalne rezerve će verovatno objaviti još jedno povećanje kamatne stope večeras. Sastanak FOMC-a zakazan je za 20 časova po srednje-evropskom vremenu, a većina učesnika na tržištu se nada povećanju referentne stope za tri četvtrine poena u odnosu na ceo poen. Ipak, eksperti navode da je pored veličine povećanja stope, daleko važnije to kada će Fed zaustaviti trenutni ciklus zaoštravanja.

Takođe, investitori će do danas imati i uvid u ažurirani rezime ekonomskih projekcija centralne banke, koje odražavaju gde kreatori politike vide kamatne stope, inflaciju, nezaposlenost i bruto domaći proizvod. Nove kvartalne projekcije će po prvi put uključiti 2025. godinu.
Šta nas tačno čeka?

Povećanje stope. Fed će verovatno podići svoju glavnu referentnu kamatnu stopu za još tri četvrtine poena. To bi označilo treće uzastopno povećanje tog obima. Prema CME-ovom FedWatch alatu šanse za povećanje za ceo poen iznose 20%, dok Roberto Perli, šef globalne politike kompanije Piper Sandler tvrdi da su šanse za ceo poen čak 50%. 

Nove tačke. Kada je Fed poslednji put ažurirao svoje ekonomske projekcije i projekcije stopa u junu, takozvani tačkasti grafikon projekcija zvaničnika pokazao je da su stope dostigle vrhunac od 3,8% u 2023. godini i pale na 3,4% u 2024. Mnogo toga se promenilo od juna, a brojni ekonomisti su podigli svoja predviđanja terminalne stope na 4-4,5%.

"Sveže" ekonomske prognoze. Fed će verovatno podići prognoze inflacije, povećati procene nezaposlenosti i smanjiti očekivanja po pitanju BDP-a. Fed-ov preferirani "merač inflacije" je indeks lične potrošnje. Ekonomisti u Citi-ju vide povećanje PCE od 5,7% ove godine, povećanje od 3% u narednoj godini i stopu od 2,4% u 2024. godini, što je i dalje iznad cilja Fed-a od 2%. Ipak, Citi očekuje da će Fed i dalje predvideti mali rast BDP-a ove godine i samo neznatno smanjiti svoju procenu za 2023. Istovremeno, ekonomisti očekuju da će Fed ove i naredne godine povećati svoje projekcije stope nezaposlenosti na 4,1 odsto, odnosno 4,3 odsto. Ta predviđanja su znatno ispod stopa nezaposlenosti za koje neki ekonomisti kažu da su neophodne da bi se inflacija vratila u ciljani okvir od 2%.

Powell-ova konferencija za štampu. Predsedavajući Fed-a će se verovatno držati više "hawkish" tona koji je usvojio u avgustu. Iako se očekuje da će ponoviti "hitnost" borbe protiv inflacije, Pauel će verovatno priznati znake usporavanja rasta kao i moguću recesiju koja dolazi. Takođe investitori će tražiti dodatne informacije u vezi sa tempom kojim će se bilansi Fed-a smanjivati. 

Kako da kreneš sa investiranjem na berzi?

Za uspešno investiranje na berzi potrebne su ti samo 2 stvari:

1.  Dobar broker. Iskoristi sve šanse koje ti berza pruža i otvori trgovački račun kod licenciranog brokera #1 TradeWin24. 

2.  Kvalitetna edukacija. Pre bilo kakvog ulaganja neophodno je da se edukuješ o berzi. Uvek možeš besplatno započeti svoju edukaciju na Berzanskoj akademiji. Registruj se i slušaj 10 besplatnih lekcija ovde.

Investiraj odmah