Disney, Fox i Warner Bros pokreću sportsku striming uslugu

Analitički tim TW24
Foto: Canva
07.02.2024

Disney, Fox i Warner Bros pokreću sportsku striming uslugu, Ford menja strategiju za EV

Globalne akcije dosegle su juče najviši nivo u preko godinu dana, podržane relativno snažnim prihodima i povlačenjem dolara, iako su problemi u američkim regionalnim bankama i skeptičnost u vezi sa naporima Kine da podrži svoja tržišta stvorili određenu dozu opreza. Fjučersi na američke indekse akcija danas pokazuju slabu aktivnost, dok investitori procenjuju niz novih korporativnih prihoda i sveže komentare o kamatnim stopama od strane zvaničnika Federalnih rezervi. 

U korporativnom svetu, akcije kompanije Snap (SNAP) su pale za više od 30% nakon što je ova društvena medijska grupa prijavila kvartalne prihode od 1.36 milijardi $, što je ispod očekivanja. Za razliku od većih rivala poput Meta Platformsa (META), Snap se borio da prevaziđe pad u potrošnji na digitalno oglašavanje tokom perioda strožih finansijskih uslova. Niz korporativnih rezultata nastavlja se kasnije danas, a u njoj će se istaknuti velika imena poput medijskog diva Walt Disneya (DIS), kompanije za deljenje vožnje Uber Technologies (UBER) i dizajnera čipova Arm Holdings (ARM).

Dugoročne i neke kratkoročne ocene New York Community Bancorp-a (NYCB) su snižene na "junk" (eng. smeće) status od strane Moody's-a (MCO), što je dovelo do pada vrednosti akcija regionalne banke pre otvaranja berze. 

Kina menja šefa regulatora hartija od vrednosti usred tržišnih izazova

Kina je danas smenila čelnika svog regulatora hartija od vrednosti, prema zvaničnoj agenciji za vesti Xinhua, dok se donosioci politika bore da stabilizuju glavne indekse akcija zemlje, koji su dosegnuli petogodišnje minimume.

Vlada je razrešila Yi Huimana sa funkcije predsednika Kineske komisije za regulaciju hartija od vrednosti (CSRC), postavljajući umesto njega Wu Qinga, iskusnog regulatora hartija od vrednosti koji je bio na čelu Šangajske berze i obavljao ključne funkcije u gradskoj vladi Šangaja.

Pre nego što je postao šef CSRC-a, Yi je bio predsednik Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). Bio je dugogodišnji član ICBC-a, radeći u ovoj državnoj banci više od tri decenije. Wu je takođe zamenio Yia kao rukovodioca Komunističke partije u regulatoru, prema navodima Xinhua.

Ova najava dolazi bez uobičajenog termina "za imenovanje na druge funkcije", što obično ukazuje da odlazeći čelnik prelazi na drugu poziciju, rekao je bivši zvaničnik CSRC-a.

SEC pooštrava pravila za investitore i hedž fondove

Najviši regulator Vol Strita, Komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC), proširio je svoju nadležnost na nove segmente finansijske industrije, usvajajući pravila koja ciljaju najaktivnije kupce i prodavce američkih državnih obveznica i akcija.

SEC će sada zahtevati od desetine firmi, uključujući investitore i hedž fondove, da ispune nove zahteve za kapitalom, registruju svoje aktivnosti i pruže više informacija o svojim transakcijama. Promene su rezultat glasanja SEC-a 3-2 o proširenju definicije onoga što smatraju trgovcima hartijama od vrednosti. 

SEC je preduzeo ovaj korak kako bi prilagodio svoje propise brzom razvoju tržišta, naročito u vezi sa elektronskim trgovanjem američkim trezorima. Dok je većina ovih promena pozdravljena kao korak ka većoj transparentnosti i zaštiti investitora, neke kompanije izražavaju zabrinutost zbog potencijalnih negativnih uticaja na likvidnost tržišta i profitabilnost njihovih operacija. Protivnici ovoj odluci smatraju da SEC preteruje u svojim regulativnim naporima, dok drugi ističu da su pojedini aspekti novih pravila izmenjeni nakon primedbi industrije.

Ford revidira strategije za električna vozila

Ford Motor (F) ponovno razmatra svoje strategije za električna vozila, a CEO Jim Farley istakao je da su u fokusu "ponovna procena" vertikalne integracije baterija. Ovo iznenađujuće priznanje dolazi nakon što je Detroitski gigant potvrdio planove o odgađanju ili smanjenju troškova od 12 milijardi $ za razvoj električnih vozila.

Iako Ford ostaje optimističan u vezi sa rastom tržišta EV-ova, Farley je naglasio da masovno usvajanje od strane šireg kruga potrošača neće biti realnost dok cene ne postanu konkurentne sa tradicionalnim vozilima. Kompanija je takođe istakala da će Ford revidirati svoje ciljeve za EV segment, uključujući ambicioznu projekciju o postizanju marže od 8% do 2026. godine. Istovremeno, Ford će se fokusirati na razvoj hibridnih vozila, naročito kamiona, očekujući značajan rast prodaje u ovoj kategoriji. Ove promene u Fordovoj strategiji odražavaju globalni trend usporavanja u prelasku na EV tehnologiju.

Grafik dana: Razlike u monetarnoj politici razvijenih zemalja i zemalja u razvoju

Pet od 10 centralnih banaka koje nadgledaju najtrgovanije valute, uključujući Federalnu rezervu SAD-a, ECB, Banku Japana, Banku Kanade i Norges Bank Norveške, održale su sastanke o monetarnoj politici bez promene kamatnih stopa. 

S druge strane, zemlje u razvoju su nastavile sa smanjenjem kamatnih stopa. Petnaest centralnih banaka iz uzorka Reuters-a koje nadziru ekonomije u razvoju smanjilo je kamatne stope u januaru, što je najveće mesečno ukupno smanjenje od maja 2022. godine.

Investiraj odmah