Disney i UBS pozitivno iznenadili tržište u Q1

Analitički tim TW24
Foto: Canva
07.05.2024

Disney i UBS pozitivno iznenadili tržište kvartalnim rezultatima

Optimizam da će Federalne rezerve ove godine početi smanjivati kamatne stope kao i niz pozitivnih rezultata podstakli su rast akcija i obveznica danas. Prema analitičarima HSBC banke, deo evropskih kompanija koje su za prvi kvartal izvestile bolje rezultate od očekivanih, doživeo je značajan porast. Među kompanijama u sastavu S&P 500 indeks-a prisutan je značajan broj kompanija koje su prevazišli „prosečna očekivanja“. Evropski indeks Stoxx 600 (DJ600) je porastao na najviši nivo u više od mesec dana, sledeći jučerašnje pozitivne rezultate na Vol Stritu. Američki fjučersi su ostali stabilni nakon što je S&P 500 indeks (MES) zatvoren rastom od 1%, iznad svoje prosečne cene u poslednjih 50 dana. Desetogodišnji američki trezorski zapisi (ZN) su produžili svoj rast, pri čemu je prinos pao za tri bazna poena na 4,46%.

U nedelji koja neće biti bogata podacima, već izjavama zvaničnika Federalnih rezervi, u utorak se očekuje govor predsednika Federalnih rezervi Minneapolisa, Neela Kashkarija. Thomas Barkin, predsednik Feda Richmonda, izjavio je juče da očekuje da će visoke kamatne stope na kraju uticati na usporavanje inflacije u SAD-u i dovesti je do cilja centralne banke od 2%. Britanska energetska kompanija BP (BP) je zabeležila pad profita zbog nižih cena nafte i gasa,  što je izazvalo blagi pad akcija. Nacionalna naftna kompanija Saudijske Arabije Aramco (2222) takođe nije ispunila očekivanja analitičara, zbog manje prodate sirove nafte i slabijih marži u rafinerijama. Nakon zatvaranja se očekuju izveštaji Lyfta (LYFT) i Reddita (RDDT). 

Disney-jeva jedinica za striming neočekivano ostvarila profit

Jedinica za zabavu u striming uslugama kompanije Walt Disney (DIS) objavila je svoju prvu dobit u utorak, dva kvartala ranije nego što je planirano, a medijska kompanija je povećala svoja godišnja očekivanja zarade kako napori za preokret daju rezultate.

Disney sada predviđa da će zarada po akciji porasti za 25% ove fiskalne godine, što je povećanje u odnosu na prethodno prognoziranih 20%. Ovo povećanje pripisuje se snažnim rezultatima u parkovima i poboljšanjima u striming poslovanju. Direkcija za direktne potrošačke usluge u zabavnom sektoru, koja obuhvata Disney+ i Hulu striming servise, izvestila je o operativnom prihodu od 47 miliona $ od januara do marta. Disney je obećao Vol Stritu da će operacija striminga postati profitabilna do septembra. Odeljenje je gubilo novac od debija Disney+ usluge 2019. godine, u kompanijinoj velikoj borbi za konkurenciju sa Netflix-om.

Izvršni direktor Bob Ajger, koji se vratio iz penzije u novembru 2022. godine, uveo je smanjenja troškova koja će dostići najmanje 7,5 milijardi $ do kraja septembra. Ajger je takođe najavio desetogodišnju investiciju od 60 milijardi $ u tematske parkove i objavio planove za nezavisnu ESPN striming aplikaciju, među ostalim naporima.

Tržište rada u SAD-u se hladi?

Prošle nedelje su objavljeni aprilski podaci za tržište rada u SAD-u, koji su iznenadili Wall Street slabijim rezultatima od očekivanih, ukazujući na jasno zahlađenje. U nastavku izdvajamo nekoliko ključnih statistika koje oslikavaju trenutnu situaciju

Broj dodatih radnih mesta iznosio je 175,000, što je značajno ispod očekivanih 243,000, predstavljajući najniži godišnji rast od marta 2021. godine sa povećanjem od 1,8%. 

Stopa nezaposlenosti porasla je na 3,9% u aprilu, sa prethodnih 3,8% u martu, što je najviši nivo od januara 2022. godine. 

Takođe, broj otvorenih radnih mesta smanjen je na 8,49 miliona, najmanje od februara 2021. godine, dok je procenat radnika koji su dali otkaz pao na 2,1%, najniže od avgusta 2020. godine. 

Rast prosečnih satnih zarada usporio je na 3,9% na godišnjem nivou, što je najsporiji rast od maja 2021. godine. 

Ovi pokazatelji sugerišu na mogućnost promena u pristupu monetarne politike Federalnih rezervi, što bi moglo uključivati smanjenje kamatnih stopa ranije nego što je bilo planirano.

Apple razvija AI čip za data centre

Apple (AAPL) je u procesu razvoja sopstvenog čipa dizajniranog za pokretanje veštačke inteligencije u data serverima, što bi moglo da donese kompaniji ključnu prednost u takmičenju za dominaciju u oblasti AI. Projekat ACDC, poznat i kao "Apple čipovi u data centrima", već nekoliko godina je u pripremi, ali datum predstavljanja novog čipa još uvek nije poznat. 

Iako je Apple blisko sarađivao sa svojim partnerom za proizvodnju čipova, TSMC-om (TSM), kako bi dizajnirao i započeo proizvodnju ovih čipova, još uvek nije jasno da li su ti napori dali definitivne rezultate. Prema izvorima bliskim kompaniji, očekuje se da će Apple-ov čip biti fokusiran na izvršavanje AI modela - tzv. inferenciju - umesto na obuku AI modela, gde će čipovi kompanije Nvidia (NVDA) verovatno nastaviti da dominiraju.

Ovo predstavlja ključan korak za Apple u svetlu agresivnih ulaganja konkurenata, koji su brzo reorijentisali svoje poslovne modele oko AI nakon pojavljivanja OpenAI-jevog servisa ChatGPT. Iako Apple ima uspeha u razvoju čipova za svoje uređaje i sada teži da to učini i sa serverima, kompanija se suočava sa izazovima u razvoju ćelijskog bežičnog čipa kako bi zamenila Qualcomm-ov (QCOM) čip.

UBS ostvario profit prvi put od preuzimanja Credit Suisse-a

UBS (UBS), švajcarski bankarski gigant, izvestio je danas o impresivnim rezultatima za prvi kvartal ove godine, nadmašivši očekivanja analitičara i zabeleživši gotovo trostruko veću neto dobit nego što se procenjivalo. Banka je ostvarila svoju prvu kvartalnu dobit od preuzimanja konkurenta Credit Suisse, a akcije su porasle preko 6%.

Odeljenje za upravljanje bogatstvom UBS-a takođe je ostvarilo značajan uspeh, sa 27 milijardi $ neto novih sredstava u prvom kvartalu, u poređenju sa 22 milijarde $ iz prethodnog kvartala. Bolji od očekivanog rezultat pripisuje se delovima poslovanja koje je UBS nasledio od Credit Suisse-a, ali i naporima banke u smanjenju troškova. Banka je takođe najavila dodatne uštede od 1 milijardu $ u prvom kvartalu, čime ukupna ušteda od spajanja dostiže 5 milijardi $.

U narednom periodu, UBS će se fokusirati na integraciju sa Credit Suisse-om, što uključuje spajanje IT sistema, migraciju klijenata i smanjenje radne snage. Ipak, postoji zabrinutost regulatora u vezi sa veličinom banke, s obzirom na to da je bilansna suma UBS-a sada skoro dvostruko veća od veličine švajcarske ekonomije. Pored finansijskih ciljeva za ovu godinu, UBS je najavio planove za otkup akcija i povećanje dividende.

Grafik dana: Loše vesti su dobre vesti

U petak je tržište akcija doživelo značajan skok, pri čemu je indeks S&P 500 (MES) porastao za 1,3%, a Nasdaq 100 (MNQ) za impresivnih 2,0%. Ovaj porast usledio je nakon objave slabijeg od očekivanog izveštaja sa tržišta rada, što je izazvalo zanimljiv fenomen na finansijskim tržištima poznat kao "loše vesti su dobre vesti". Kako je moguće da loše ekonomske vesti rezultiraju boljim performansama akcija? Ključ leži u percepciji ulagača i očekivanim potezima Federalnih rezervi (Fed).

Rast tržišta pokrenut je očekivanjima da će Federalne rezerve (Fed) usvojiti blaži pristup u svojoj monetarnoj politici kao odgovor na usporavanje ekonomskog rasta, što može uključivati smanjenje kamatnih stopa ranije nego što je prethodno planirano. Investitori su pozitivno reagovali na ove prognoze, predviđajući da bi niže kamatne stope mogle podstaći ekonomsku aktivnost. Tržišta sada anticipiraju dva smanjenja kamatnih stopa u 2024. godini, u septembru i decembru, i još dva u prvoj polovini 2025. godine.

Investiraj odmah