Dobre vesti za investitore, Tesla opet podiže cene električnih vozila

Analitički tim TW 24
Foto: Canva
12.05.2023

Stratezi Bank of America: recesija će slomiti tržište akcija kao 2008. godine

Poslednjeg trgovačkog dana ove nedelje berze beleže blagi plus usled mešovitih ekonomskih podataka u SAD i  zabrinutosti oko gornje granice javnog duga najveće ekonomije sveta.

Stratezi Bank of America Corp. (BAC) predvođeni Majklom Hartnetom napisali su u belešci ovog jutra da će recesija slomiti tržište akcija baš kao što je to uradila i 2008. godine

Investitori su i dalje fokusirani na ono što će glavne centralne banke sledeće uraditi u svojim kampanjama za povećanje kamatnih stopa. Američki podaci u četvrtak pokazuju da su početna potraživanja za nezaposlene dostigla najviši nivo od oktobra 2021. godine, dok su proizvođačke cene porasle manje nego što su ekonomisti očekivali, što sugeriše da bi pooštravanje politike Federalnih rezervi moglo konačno imati efekta.

Američki dolar je značajno ojačao ove nedelje i spreman je za najveći sedmični skok još od marta. Na drugim tržištima cena zlata (XAUUSD), srebra (XAGUSD) i drugih plemenitih metala zabeležile su korekciju, dok su nafta (MCL) i gas (GQ) u blagom plusu. 

SMIC prijavio pad profita uz rast troškova

Semiconductor Manufacturing International Corporation (981) najveća kineska kompanija za proizvodnju čipova prijavila je rezultate poslovanja za prvi kvartal 2023. godine. Profit SMIC-a za prva tri meseca zaključno sa 31. martom bio je za 48 odsto niži u odnosu na isti period prošle godine. Pad profita posledica je manjih isporuka i većih troškova, saopštila je kompanija kasno u četvrtak. Profit u prvom kvartalu iznosio je 231,10 miliona dolara, dok je prihod tokom kvartala iznosio 1,46 milijardi dolara, što je manje u odnosu na 1,84 milijarde dolara u istom periodu prošle godine, saopštio je SMIC.

Kompanija očekuje da će stopa iskorišćenosti kapaciteta i isporuke biti bolja nego u prvom kvartalu. SMCI očekuje da će prihodi porasti za 5% do 7% na kvartalnoj osnovi te daće se bruto marža kretati od 19% do 21% u drugom kvartalu. „Gledajući celu 2023. godinu, obima oporavka u drugoj polovini godine i dalje je nejasna“, saopštila je kompanija. Cena akcije SMCI-a zabeležila je blagi rast ovog jutra.

Societe Generale beleži snažan rast zarade u Q1

Francuska banka Societe Generale (GLE) objavila je rezultate poslovanja za ovu godinu. Zajmodavac je u petak saopštio da je ostvario profit od 868 miliona evra (947,6 miliona dolara) u prva tri meseca 2023, u poređenju sa 821 milion evra godinu dana ranije. Zarada je bila daleko iznad u poređenju sa konsenzusnim očekivanjima FactSet-a od 470 miliona evra.

Ukupan prihod banke opao je za 5,3% u odnosu na prošlu godinu na 6,67 milijardi evra i bio je ispod očekivanja analitičara FactSet-a od 6,755 milijardi evra. Po divizijama, SocGen je imao najveći pad prihoda u domaćem bankarstvu sa stanovništvom, koji je pao za 11% u poređenju sa prethodnom godinom, uglavnom zbog uticaja visokih kamatnih stopa na kreditne aktivnosti. Banka je ponovila da će 2023. biti godina tranzicije za njene francuske maloprodajne aktivnosti. Banka očekuje da će njena neto kamatna marža u poslovanju sa stanovništvom ove godine pasti za oko 15% do 20% u poređenju sa 2022. godinom. 

Banka je saopštila da očekuje da će pozitivne kamatne stope videti 2024. godine. Akcije banke skocile su 1.4% nakon objave rezultata. 

Dobra vest za investitore Tesla ponovo podiže cene električnih vozila

Kompanija Tesla (TSLA) sprovela je još jednu rundu povećanja cena svojih električnih vozila u SAD. Povećanja su mala, ali će definitivon umanjiti zabrinutost akcionara u vezi sa smanjenjem profitnih marži kompanije, navode analitičari. 

Tesla je kasno u četvrtak podigao cene za svoje modele S i X za 1.000 dolara, a cene svog modela Y za 250 dolara, navodi se na inernet stranici kompanije. Ovaj potez je usledio nakon sličnog kruga malih povećanja cena ranije ovog meseca. Cene za početni model 3 su ostale nepromenjene. Povećanje cena može da bude jedan od dokaza da je potražnja jaka, a takođe bi moglo da podstakne potencijalne kupce da požure sa kupovinama, uoči daljeg potencijalnog rasta cena. Akcije tesle su takođe reagovale na vesti da je izvršni direktor Elon Musk pronašao novog izvršnog direktora Twitter. Akcije su porasle za 2,3 odsto ovog jutra.

Allianz potvrdio smernice za 2023. nakon skoka dobiti u Q1

Najveći evropski osiguravač Allianz (ALV) saopštio je danas rezultate poslovanja za prva tri meseca ove godine. Kompanija za finansijske uslugeje objavila je da je profit u prvom kvartalu snažo porastao uz dobre smernice za 2023. godinu. 

Allianz je saopštio da je ostvario profit od 2,03 milijarde evra (2,22 milijarde dolara) u poređenju sa 417 miliona evra zabeleženim u istom periodu prošle godine. Analitičari su očekivali profit od 2,33 milijarde evra, prema konsenzusnim procenama FactSet-a. Ukupni obim poslovanja porastao je za 3,9% na 46,0 milijardi evra.  Kompanija je potvrdila svoj cilj operativne dobiti od 14,2 milijarde evra za 2023. godinu. Akcije kompanije nezatno su porasle nakon objave rezultata ovog jutra. 

Grafik dana: Dali su brazilske akcije trenutno podcenjenje?

Brazil je najveća zemlja Južne Amerike i ujedno najveća ekonomija. Ima preko 210 miliona stanovnika koji generišu preko 2,1 hiljade milijardi dolara vrednosti godišnjeg BDP-a; Ekonomija je tokom prošle godine imala snažnu stopu rasta od oko 3%; Gledajući racio cena akcija/ukupna prodaja (P/S), kompanije koje čine reperni berzanski indeks Ibovespa se trenutno nalaze na tržišnim cenama koje su na samo 0,79 vrednosti njihove godišnje prodaje,  što je najniže još od političke krize koja se desila 2016. godine

Najjednostavniji način trgovanja brazilskih akcija je preko ETF-ova nominovanih u dolarima i listiranim na Njujorškoj berzi (NYSE).  Jedan od najpoznatijih je iShares MSCI Brazil ETF (EWZ) koji u svom portfelju sadrži srednje i velike kompanije iz Brazila. 
 

Investiraj odmah