ECB najavila smanjenje stopa

Analitički tim TW24
Foto: Canva
27.05.2024

ECB najavila smanjenje stopa, Muskov startap xAI prikupio 6 milijardi dolara

Pred  nama je skraćena trgovačka nedelja - američka i britanska tržišta danas su zatvorena zbog praznika, zbog čega je promet trenutno manji od polovine proseka za ovo doba dana. U Evropi, akcije teško nalaze oslonac u tanjem trgovanju nakon što je zvaničnik Evropske centralne banke (ECB) upozorio da će politika morati ostati restriktivna tokom cele godine. ECB ide ka početku smanjenja kamatnih stopa sledećeg meseca, ali će morati da zadrži politiku u restriktivnom području do kraja 2024. godine, rekao je glavni ekonomista Philip Lane za Financial Times u intervjuu objavljenom danas. Smanjenje kamatne stope ECB-a u junu je široko najavljeno, ali su sledeći koraci manje jasni zbog zabrinutosti zvaničnika u vezi sa otpornošću inflacije - ovonedeljni podaci mogu pokazati da je inflacija u evrozoni blago porasla u maju.

Ključni ekonomski podatak ove nedelje biće objavljen u petak -indeks cena lične potrošnje (PCE) glavni indikator inflacije koji preferiraju Federalne rezerve. Investitori će pomno pratiti objavljivanje PCE-a za nagoveštaje o smeru kamatnih stopa do kraja godine, u trenutku kada se tržišta polako mire sa narativom o višim kamatnim stopama na duži period. Investitori će takođe imati priliku da čuju i nekoliko govornika Federalnih rezervi tokom nedelje. Podaci o inflaciji Japana i evrozone biće u centru pažnje u narednoj nedelji, kao i podaci o zdravlju kineskog proizvodnog sektora. Nove projekcije američkog BDP-a za prvi kvartal i podaci o poverenju potrošača SAD-a takođe će biti u fokusu.

ECB najavila smanjenje kamatnih stopa sledeće nedelje?

Evropska centralna banka (ECB) najavila je mogućnost smanjenja kamatne stope sledeće nedelje sa trenutnih rekordnih nivoa. Ovaj potez dolazi nakon što je inflacija u evrozoni pala blizu ciljanih 2 odsto, izjavio je glavni ekonomista ECB-a, Philip Lane. Investitori očekuju da će ECB smanjiti referentnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena sa trenutnih 4 odsto. 

Lane je u intervjuu za Financial Times rekao da, osim velikih iznenađenja, postoje dovoljni razlozi za ublažavanje trenutnih restriktivnih mera. ECB je među prvima koja će smanjiti stope, nakon što je bila kritikovana za kašnjenje u podizanju stopa tokom najveće inflacije u poslednjih nekoliko decenija. Lane je naglasio da je važno zadržati restriktivnu monetarnu politiku kako bi se osiguralo dalje smanjenje inflacije. On je istakao da će usporavanje rasta plata pomoći u smanjenju inflatornih pritisaka, ali je dodao da će politika ostati restriktivna do 2025. godine. Iako je inflacija u Evro-zoni pala sa preko 10 odsto 2022. godine na 2,4 odsto u aprilu ove godine, donosioci politike očekuju blagi skok na 2,5 odsto u maju. Lane je dodao da agresivno smanjenje stopa može oslabiti evro i povećati cene uvoza, te da ECB prati kretanja deviznog kursa uz mogućnost intervencija ako za to bude potrebe.

Startap za AI Elona Maska, xAI, prikupio 6 milijardi dolara

Startap za veštačku inteligenciju Elona Maska, xAI, prikupio je 6 milijardi dolara u seriji B finansiranja, dostigavši post-money vrednost od 24 milijarde dolara, dok investitori ulažu velike sume u potencijalne konkurente kompanijama kao što su OpenAI u sve intenzivnijoj trci za dominaciju u oblasti veštačke inteligencije.

Runda finansiranja je podržana od strane investitora uključujući Andreessen Horowitz i Sequoia Capital, saopštila je kompanija u blog postu u nedelju. Pre-money vrednost kompanije bila je 18 milijardi dolara, rekao je Musk u postu na X-u, čime se sada popela na 24 milijarde dolara. Novac će biti upotrebljen za plasiranje prvih proizvoda xAI-a na tržište, izgradnju napredne infrastrukture i ubrzanje istraživanja i razvoja budućih tehnologija, saopštio je xAI. "Biće još objava u narednim nedeljama," rekao je Musk u još jednom postu na X-u, kao odgovor na najavu finansiranja. 

Trenutno kompanije poput Microsoft-a (MSFT) na čelu sa OpenAi-om i Alphabet-a (GOOGL) nalaze se među onima koje predvode trku za dominaciju u generativnoj veštačkoj inteligenciji.

Kina osniva treći investicioni fond za jačanje industrije poluprovodnika

Kina je osnovala svoj treći državni investicioni fond za jačanje industrije poluprovodnika, sa registrovanim kapitalom od 344 milijarde juana (47,5 milijardi dolara).

Stotine milijardi juana uloženih u ovaj sektor ističu nastojanje predsednika Xi Jinpinga da postigne samodovoljnost Kine u industriji poluprovodnika. Ova posvećenost postala je još hitnija nakon što su SAD uvele niz mera kontrole izvoza u poslednjih nekoliko godina.

Reuters je još u septembru izvestio da će Kina pokrenuti treću fazu “Velikog fonda”. Prva faza fonda tačnije prvi fond uspostavljen je 2014. godine sa registrovanim kapitalom od 138,7 milijardi juana, dok je druga faza usledila 2019. godine sa 204 milijarde juana. Veliki fond je do sada obezbedio finansiranje  dve najveće kineske fabrike čipova, Semiconductor Manufacturing International Corporation i Hua Hong Semiconductor, kao i novac za Yangtze Memory Technologies, proizvođača fleš memorije, i nekoliko manjih kompanija i fondova.

Kineski CES CN Semiconductor Index skočio za više od 3% ovog jutra i što je najveći jednodnevni dobitak u više od mesec dana.

Opec+ otkazao sastanak u Beču, prelazi na video konferenciju

Opec+ je otkazao svoj formalni sastanak u Beču zakazan za sledeću nedelju, odlučivši se za video konferenciju, što ukazuje na postizanje konsenzusa među članicama za produženje postojećih smanjenja proizvodnje nafte.

Članovi proširenog naftnog kartela sastaće se online 2. juna kako bi odlučili o proizvodnoj politici za drugu polovinu godine. Neki izvori bliski delegatima sugerišu da su zabrinutosti zbog zdravlja kralja Salmana iz Saudijske Arabije doprinele ovoj odluci. Većina analitičara očekuje da će članice Opec+ produžiti dobrovoljno smanjenje od 2,2 miliona barela dnevno koje ističe krajem juna, kako bi održale cene na trenutnim nivoima.

Cena referentne Brent (COIL) sirove nafte trenutno se kreće oko tromesečnog minimuma, iznad 81 dolar po barelu, dok se cena lake američe nafte WTI (MCL) kreće oko 78 dolara za barel. 

Smanjenja proizvodnje, koja su započela u novembru 2022., pomogla su u stabilizaciji cena nafte u poslednjih 18 meseci, dok je najveći teret podnela Saudijska Arabija, koja je smanjila svoju proizvodnju za 2 miliona barela dnevno.

Grafik dana: Rekordna “zaliha” gotovine Berkshire Hathaway-a

Prema najnovijim podacima, Berkshire Hathaway, pod vođstvom Vorena Bafeta, trenutno poseduje rekordnih 157,2 milijarde dolara gotovine. Ovo je najviši nivo gotovine za kompaniju od 1991. godine.

Grafikon prikazuje rast gotovinskih rezervi Berkshire Hathaway-a od 1991. do 15. maja 2024. godine, kada je objavljen poslednji 13F izveštaj za prvi kvartal 2024. godine. Jasno je vidljiv značajan porast u poslednjih nekoliko godina.

Berkshire Hathaway je poznat po svom pažljivom pristupu investicijama, a visoke gotovinske rezerve ove kompanije mogu signalizirati globalnu ekonomsku neizvesnost i tržišnu volatilnost.

Investiraj odmah