Ekonomija EU stagnira

Analitički tim TW24
Foto: Canva
30.01.2024

Ekonomija EU stagnira, tržište čeka sutrašnju odluku FED-a

Zarade kompanija Microsoft (MSFT), Google (GOOGL), Advanced Micro Devices (AMD), Starbucks (SBUX) i Mondeleza (MDLZ) najavljene su danas nakon zatvaranja tržišta. Akcije UPS-a (UPS) su u padu ovog jutra za više od 4%, nakon što je kompanija prijavila profit od 1,6 milijardi dolara uz prihod od 24,9 milijardi dolara u poslednjem kvartalu, što je bilo ispod očekivanja analitičara. Diageo (DEO) gigant alkoholnih pića prijavio je pad polugodišnjeg profita, povučen padom prodaje u Latinskoj Americi i na Karibima, zbog čega su akcije zabeležile pad od 3%.  Whirlpool Corporation (WHR) je objavio veći kvartalni prihod, ali je dao lošije smernice za prodaju. Akcije su izgubile oko 4% u premarket sesiji. Boeing (BA) povlači zahtev za izuzeće za novi avion serije MAX što će omogućiti regulatorima da ubrzaju njegovo odobrenje. Pfizer Inc. (PFE) je jutros objavio zaradu za četvrti kvartal koja je premašila procene analitičara nakon što je dogovoreno da američka vlada vrati 6,5 miliona doza leka Paxlovid za Covid19, što je dosta niže od bojazni koju su imali analitičari. Dobit, prilagođena za jednokratne dobitke i troškove, bila je 10 centi po akciji što je više od očekivanja Wall Streeta od gubitka od 19 centi po akciji. Proizvođač lekova je objavio prihod od 14,25 milijardi dolara u Q4, što je ispod prognoza sa Wall Streeta (14,36 milijardi $). Pfizer očekuje godišnju zaradu u rasponu od 2,05 do 2,25 dolara po akciji, sa prihodom u rasponu od 58,5 milijardi do 61,5 milijardi dolara. Akcije Pfizer-a su porasle za 2% pre otvaranja američkih tržišta. 

Elon Musk: Prvi ljudski mozak uspešno “opremljen” čipom 

Elon Musk, najbogatiji čovek današnjice i osnivač kompanije Neuralink, objavio je da je njegova biotehnološka firma uspešno implementirala svoj čip u ljudski mozak. Musk je otkrio ovu informaciju u objavi na svojoj društvenoj mreži X u ponedeljak uveče, navodeći da je "prvi čovek dobio implant Neuralinka i da se dobro oporavlja."

Iako nije ponudio mnogo detalja, ovaj tehnološki mogul dodao je da su početni rezultati pokazali "obećavajuće detekcije neuronskih impulsa," aludirajući na moždane ćelije koje šalju hemijske i električne signale ostatku tela. Krajnji cilj kompanije je razvoj "potpuno implantabilnog, bežičnog moždano-računarskog interfejsa koji bi mogao otvoriti nove mogućnosti u lečenju ljudi koji pate od različitih invaliditeta, uključujući paralizu. Kompanija je navela da će koristiti svoj R1 Robot za hiruršku implantaciju čipa u deo mozga koji kontroliše motoričke funkcije. Musk se nada da bi moždani implant mogao omogućiti i slepim osobama da ponovo steknu vid.
 
Ispitivanje je dobilo odobrenje Američke Agencije za Hranu i Lekove (FDA) prošlog maja, prevazišavši tvrdnje da su ranija testiranja rezultirala "povredama životinja."

BYD blago podbacio sa rezultatima u 2023. godini

Akcije proizvođača električnih vozila BYD Co. (1211) kotirane na berzi u Hong Kongu, pale su 4% u ranoj trgovini u utorak, nakon što je kompanija objavila preliminarne neto prihode za 2023. godinu u iznosu između 29 milijardi juana (4 milijarde dolara) i 31 milijardu juana. 

Iako je to rekord, to je ipak manje od procena analitičara od 31,5 milijardi juana. Rekordne isporuke u četvrtom kvartalu, kada je BYD prestigao Tesla Inc. i postao najveći svetski prodavac električnih automobila, nisu rezultirale još jednom izvanrednom zaradom. Neto dobit u četvrtom kvartalu će, prema Bloombergovoj proceni, biti između 7,2 milijarde juana i 9,2 milijarde juana, što je pad u odnosu na 10,9 milijardi juana iz prethodnog kvartala. 

U novembru, proizvođač automobila sa sedištem u Šenženu snizio je cene svojih popularnih modela Qin, Han i Tang za čak 10.000 juana u pokušaju da dostigne svoj godišnji cilj isporuka od 3 miliona vozila, što je blago ispod očekivanja ulagača. Geopolitičke tenzije takođe uzimaju svoj danak. 

EU ekonomija stagnirala u Q4, borba se nastavlja

Evrozona je neočekivano izbegla prvu recesiju od pandemije u drugoj polovini 2023. godine, jer je čvršći rast u Italiji i Španiji nadoknadio malaksalost u Nemačkoj. Bruto domaći proizvod je stagnirao u poslednja tri meseca prošle godine i tako izbegao upadanje u tkz. “tehničku recesiju” koja podrazumeva negativnu stopu rasta u dva uzastopana kvartala.
Ovo je bilo pozitivno iznenađenje s obzirom da su ekonomisti predviđali još jedan pad BDP-a dok evrozona plovi kroz povišene kamatne stope, slabu spoljnu tražnju i povećane geopolitičke tenzije. Podaci iz anketa ukazuju da je početak 2024. godine i dalje bio relativno slab, posebno jer Nemačka — najveća ekonomija regiona — sama upada u recesiju. Gledano po zemljama, italijanski i španski BDP je premašio procene analitičara sa skokom od 0,2% odnosno 0,6%, respektivno. Francuska je nastavila stagnaciju u Q4 baš kao i u Q3 protekle godine dok je Nemačka ostaje slaba tačka sa padom BDP-a od 0,3% u poslednja 3 meseca protekle godine.

Aramco neće proširivati naftne kapacitete 

Saudi Aramco je napustio plan za povećanje svojih kapaciteta proizvodnje nafte, objavio je jutros Bloomberg.

Ovaj iznenađujući potez dolazi nakon što je najveći svetski izvoznik nafte u novembru izjavio da veoma dobro napreduje sa projektom za povećanje kapaciteta na 13 miliona barela dnevno do 2027. godine, jer tražnja u Kini i Indiji i dalje raste. Saudijska Arabija trenutno ima kapacitet od 12 miliona i proizvodi oko 9 miliona barela dnevno, nakon što je smanjila proizvodnju kao deo napora OPEC+ da oživi globalno tržište nafte i spreči pojavu viška na tržištu. "Ovo je najjasniji znak do sada da Saudijska Arabija smanjuje svoja očekivanja po pitanju rasta globalne tražnje za naftom u narednim godinama", rekla je Vandana Hari, osnivačica Vanda Insights sa sedištem u Singapuru. Promena plana, naložena od strane saudijske vlade, ukloniće značajan deo rezervnog kapaciteta koji su trgovci očekivali za kasnije u ovoj deceniji, jaz koji će se teško popuniti od strane drugih izvoznika. Takođe, održavanje dodatnog rezervnog kapaciteta je skupo, posebno jer se očekuje usporavanje tražnje za naftom u budućnosti usled energetske tranzicije. Iako nafta ostaje osnova ekonomije, Saudi Aramco se širi u oblasti prirodnog gasa, hemikalija i obnovljivih izvora energije. Očekuje se da će ove oblasti dobiti deo sredstava ušteđenih od proširenja kapaciteta za proizvodnju nafte, rekla je osoba upoznata sa planovima.

Grafik dana: S&P 500 indeks - prekretnice

S&P 500 (MES) je prošlog četvrtka zatvorio na najvišem nivou svih vremena 5. dan zaredom. Poslednji put se to dogodilo u novembru 2021. godine. Takođe, u četvrtak indeks je prvi put zatvorio dan iznad 4.900 poena. Bilo je potrebno 757 dana da se pređe sa 4.800 na 4.900, što je najduži jaz između prekretnica od 100 poena od marta 2000. godine (do maja 2013. godine).
 

Investiraj odmah