Facebook: Da li je rast cene akcije od 15% evidentan

TradeWin24
Foto: Canva
27.04.2021

Facebook je kompanija koja je fokusirana na izradu proizvoda koji omogućavaju ljudima povezivanje i deljenje podataka putem mobilnih uređaja, računara i drugih platformi. Proizvodi kompanije uključuju Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp i Oculus. Facebook omogućuje korisnicima povezivanje i deljenje podataka. Instagram omogućuje korisnicima deljenje fotografija ili videozapisa, korišćenje različitih efekata i filtera. Messenger omogućuje komunikaciju sa ljudima na različitim platformama i uređajima. WhatsApp Messenger je aplikacija za razmenu poruka koju koriste ljudi širom sveta koja je dostupna na mnogobrojnim mobilnim platformama. Oculus Tehnologija je platforma za virtualnu realnost koja omogućava ulazak u interaktivno okruženje za igranje igara.

 

Simbol FB
Berza NSQ
Industrija Društvene mreže
Broj zaposlenih 58604
Tržišna kapitalizacija 855.774 Milijardi USD

 
Fundamentalna analiza

 

Prihod i neto prihod
Ukupan prihod kompanije Facebook u 2020. iznosio je 85.97 mlrd USD dok je neto prihod iznosio 29.1 mlrd USD.

Struktura rasta prihoda po segmentima
Američki i kanadski segment - povećanje prihoda za 19% na 38.43 mlrd USD.
Azija-pacifik segment - povećanje prihoda za 29% na 19.85 mlrd USD.

 
Pokazatelji profitabilnosti

 

Prinos na angažovana sredstva (ROE) 25.42%
Prinos na kapital (ROA) 19.92%
Prinos na investirana sredstva (ROI) 22.19%
Neto dobit po akciji (EPS) 10.22 USD
 

 
Dividenda

 

Dividenda 0.09 USD
Prinos od dividendu 1.03%
Dan isplate dividende Podatak nije dostupan

 

 

Ostali racio brojevi

 

Tržišna cena /zarada po akciji (P/E) 29.84
Tržišna vrednost / knjigovodstvena vrednost (P/B) 6.69
Tržišna vrednost / prodaja (P/S) 9.98

 

 
Tehnička analiza

 

Cena Facebook akcije je od početka 2019. godine do februara 2020. godine zabeležila rast od 118% i zaustavila se na nivou od 303.82 USD. Cena akcije se do kraja godine konsolidovala do nivoa od 250.35 USD u formaciji trougla. Formacija trougla je poznata formacija koja ukazuje na nastavak postojećeg trenda. Više o formacijama na grafikonu možete saznati u okviru oblasti tehnička analiza na TradeWin24 berzanskoj akademiji.


U 2021. godini cena akcije je probila gornju trend liniju trougla i nastavila sa rastom. U ovom impulsu, cena je zabeležila rekordnu istorijsku vrednost na nivou od 313 USD, da bi se zatim korigovala do jakog nivoa podrške na nivou od 295 USD.


Ako cena probije prethodnu najvišu istorijsku vrednost od 313 USD, očekuje se dalji raste cene akcija. 
U alternativnom scenariju, ako cena jako probije nivo od 295 USD, moguć je dalji pad vrednosti akcije.
 

 

 

Preporuka analitičara

 

U formiranju preporuke za kupovinu ili prodaju učestvuje 29 analitičara najvećih svetskih investicionih banaka i fondova (Goldman Sachs, JP. Morgan, UBS, Deutsche Bank, Merill Lynch i mnogi drugi).
Mišljenje analitičara o bilo kojoj akciji kojom trguješ možeš pronaći na TradeWin24 platformi za trgovanje u delu Fundamentals Explorer.
Što se tiče akcija Facebook, 25 analitičara je za kupovinu, a 4 za držanje.  Prosečna target cena ove akcije  je 348.92 USD.      
Na slici u nastavku pogledaj detaljan pregled preporuka svih 29 analitičara ponaosob.


Akcijama Facebook i drugih kompanija možeš trgovati na TradeWin24 platformi uz najniže cenovne spredove na svetu. Isprobaj trgovanje besplatno na DEMO računu.


 
 

Napomena
Informacije na internet stranicama BDD TradeWin24, pojedinačnim porukama e-pošte i individualnim razgovorima objavljene su isključivo u informativne i marketinške svrhe te ne predstavljaju poziv za kupovinu ili izvršenje bilo kakve investicije. Analize i nedeljni pregledi tržišta koje objavljuje BDD TradeWin24 su isključivo edukativno-informativnog karaktera te ne predstavljaju investicioni savet ili poziv za kupovinu ili prodaju finansijskih instrumenata.
 

Investiraj odmah