FED i BOE nastavljaju borbu sa inflacijom

Analitički tim TW 24
Foto: Canva
23.03.2023

FED I BOE NASTAVLJAJU BORBU SA INFLACIJOM

Američka centralna banka FED objavila je sinoć novo podizanje ključne kamatne stope za 0,25% na 5% ističući tim svoju privrženost primarnom cilju, a to je vraćanje inflacije u normalne okvire od oko 2%. Čelnik FED-a Jerome Powel je istakao da za sad ne vidi veće rizike od aktuelne bankarske krize, ali je i akcentovao da će monetarne vlasti adekvatno reagovati, ako uvide negativni razvoj situacije. Vrh kamatne stope na kraju 2023. godine FED sada vidi na nivou od 5,1%. Analitičari su sinoćnju FED-ovu odluku protumačili kao nastavak pređašnje anti-inflatorne politike, ali uz otvaranje mogućnosti da se na sledećim sastancima ipak, bar privremeno, stane sa ciklusom dizanja kamatnih stopa kako bi se uvideo uticaj oštre monetarne politike, ali i bankarske krize na sveukupnu ekonomiju.

Centralna banka Velike Britanije (BoE), povećala je danas ključnu kamatu za 0,25% na 4,25%, najviši nivo od 2008. godine. Monetarne vlasti VB su ostavile prostor za dalja povećanja cene kapitala ako inflacija bude bila i dalje uporna. Od 9 članova, njih 7 je danas glasalo za dizanje kamatne stope. Inicijalni zahtevi za nezaposlene u SAD-u (Jobless claims), kao mera jačine tržišta rada, su tokom prošle sedmice iznosili 191 hiljadu, što je manje od očekivanih 197k, ali i tek nešto manje od nedelje ranije (192k). Ovaj indikator ukazuje da je tržište rada i dalje prilično jako.

NEEDHAM: CILJANA CENA NVIDIA PODIGNUTA SA 270 NA 300 USD

Needham, američka investiciona kuća specijalizovana za brzorastuće kompanije, saopštila je danas da podiže ciljanu cenu za vodećeg svetskog proizvođača čipova NVIDIA (NVDA) sa 270 na 300 USD. "Mi očekujemo da se valuacija kompanije podigne sa jačanjem sektora kao što su centri podataka, ali i elektronskih igrica", saopštili su analitičari Needham-a. Najveći motor rasta kompanije NVIDIA su trenutno centri podataka koje doživljavaju oporavak velikih razmera. Needham takođe vidi da će se prihod kompanije od elektronskih igara oporavljati ubrzano  nakon pandemije. Trideset četiri od 48 analitičkih kuća ocenjuju akcije NVIDIA  sa rejtingom „kupi“ ili više, 13 njih  smatra da treba akciju držati i samo jedna daje  ocenu „prodati“. Njihova prosečna  ciljana cena je 275 dolara, pokazuju podaci Refinitiv-a. Akcije NVIDIA su od početka godine porasle 81%. 

AKCIJE REGENERON RASTU PREKO 5% U PREDOTVARANJU TRŽIŠTA

Akcije biotehnološkog giganta Regeneron (REGN) porasle su jutros preko 5 procenata na 790 USD nakon što je objavljen rezultat finalne studije koji kaže da njihov lek za astmu Dupixent, pored suzbijanja još 5 indikacija, smanjuje i broj teških zapaljenja pluća za preko 30%. Lek je razvijan u zajedničkoj saradnji sa farmaceutom Sanofi (SASY) čije su akcije takođe jutros pokazale značajne jačanje od 6% na berzi u Parizu.

BARCLAYS: FIRST SOLAR VIDIMO NA 230 USD

Akcije First Solar-a (FSLR), američkog lidera u prozvodnji solarnih panela, skočile su danas 1,5% u predotvaranju nakon što su analitičari Barclays banke podigli procenu vrednosti akcije sa 162 na 230 dolara što je za oko 12% više u odnosu na jučerašnju tržišnu cenu. "Imajući u vidu rasprodanu proizvodnju do kraja dekade i prodajnu cenu koja će ostati relativno visoka, smatramo da će profitna margina biti značajna", smatra Barclays.
First Solar trenutno vredi oko 22 milijarde dolara, a akcija je od početka godine skočila 37% 

GRAFIK DANA: NETO POZICIJE INVESTICIONIH FONDOVA

Veruje se da investicioni fondovi svojim volumenima trgovanja, ali i špekulativnim strategijama najviše pomeraju tržišta roba, akcija i valuta. Neki investitori kao svoju trgovačku strategiju biraju da slede njihov trend  dok drugi pokušavaju da zauzmu kontra poziciju u odnosu na njihove ekstremne neto long ili neto short investicione pozicije očekujući da će  neki iznenadni  događaj naterati fondove da "beže" iz svojih ekstremnosti što daje jak podsticaj kretanju cene.

Danas smo prikazali tabelu sa aktuelnim podacima američke Komisije za trgovinu fjučers ugovorima (CFTC) koja svakog petka u 22h izdaje podatke o pozicijama učesnika na tržištu za prethodnu sedmicu. Kolona "NETO" pokazuje neto pozicije fondova i to je primarni podatak u zaključivanju o sentimentu fondova na nekom tržištu. 

Npr. Na WTI nafti neto pozicije fondova su trenutno +123.947 neto long što znači da su fondovi prilično optimistični po pitanju cene nafte. Takođe, dobro je znati da je maksimalan neto long fondova na nafti iznosio 496.000 ugovora (januar 2018) pa kad stavimo u kontekst ovaj istorijski podatak onda možemo zaključiti da optimizam velikih investitora na nafti trenutno postoji ali da nije ekstreman sa istorijskog aspekta.

Trenuno najnegativniji sentiment imamo na pšenici (CBOT Wheat) gde se neto short fondova kreće oko -95.000 ugovora. Istorijski ekstremna vrednost neto short je oko -162.000 ugovora što znači da fondovima nije još mnogo ostalo prostora za "pritiskanje" cene. 

Investiraj odmah