Fed i BoE zadržali stope nepromenjenim

Analitički tim TW24
Foto: Canva
01.02.2024

Fed i BoE zadržali stope nepromenjenim, rezultati Qualcomm-a iznad očekivanja

Fjučersi na američke indekse akcija signaliziraju oporavak na Volstritu dok investitori redefinišu svoja očekivanja u vezi sa tajmingom smanjenja kamatnih stopa Federalnih rezervi. Zvaničnici Feda su dali znake da neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa dok se bore protiv niže inflacije. I Banka Engleske zadržala je svoje stope nepromenjenim na današnjem sastanku. Šest od devet članova Komiteta za monetarnu politiku glasalo je za zadržavanje stopa na 5,25%, dva zvaničnika su bila za povećanje od 0,25%, dok je jedan glasao za isti toliki rez stopa. Ovo je prvi put od avgusta 2008. godine da su kreatori politike glasali i za povećanje i za smanjenje stopa na istom sastanku.

Inflacija u eurozoni se, kao što se i očekivalo, smanjila prošlog meseca, ali osnovni pritisak na cene opao je manje nego što se prognoziralo, jačajući argumentaciju Evropske centralne banke da ne treba žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa.

U korporativnom svetu, tehnološki giganti Amazon (AMZN), Apple (AAPL) i vlasnik Facebook-a, Meta Platforms (META), objaviće svoje najnovije kvartalne rezultate večeras nakon zatvaranja berze. Uspeh Amazonove AWS divizije za “cloud” računarstvo će verovatno biti u fokusu, dok će analitičari pratiti i prodaju Apple-ovog iPhone-a  i Meta-ine prihode od oglašavanja.
Elon Musk je izjavio da će Tesla (TSLA) održati glasanje akcionara o premeštanju svoje korporativne registracije u saveznu državu Teksas, nakon što je sudija u Delaveru poništila njegov ogroman kompenzacioni paket vredan 56 milijardi $.

Fed zadržao stope na istom nivou, Powell skeptičan za mart

Federalne rezerve zadržale su kamatne stope nepromenjenim na četvrtom uzastopnom sastanku i signalizirale otvorenost za njihovo snižavanje, iako je predsednik Feda, Jerome Powell, stao na kočnicu nadama investitora da će smanjenja početi u martu.

Odbor Federalnih rezervi za monetarnu politiku (FOMC) pokazao je da nije u žurbi da smanji stope, napominjući da "ne očekuje da će ciljni opseg biti prikladno smanjen dok se ne stekne poverenje da inflacija održivo ide ka 2%." Powell je ojačao ovu poruku rekavši: "Na osnovu današnjeg sastanka, rekao bih vam da ne mislim da će odbor doći do nivoa poverenja do vremena sastanka u martu."

Odluka da se ciljni opseg referentne federalne fondove stope zadrži nepromenjen na najvišem nivou od 5,25% do 5,5%, bila je jednoglasna. Iako je Powell priznao napredak u snižavanju inflacije u poslednjim mesecima, on je ponavljao potrebu za "više" podataka koji potvrđuju trend. Na svim nivoima, ekonomija se bolje ponašala nego što su to očekivali donosioci politike prošle godine. Inflacija je opala brže, sa omiljenim meračom Feda koji je završio godinu na 2,6%. Ekonomija je brže rasla, a i tržište rada je bilo snažnije, sa stopom nezaposlenosti u decembru na 3,7%.

Deutsche Bank uspešnija od očekivanja u Q4, 3.500 otkaza u najavi

Deutsche Bank (DB) je u četvrtom kvartalu zabeležila izvanredne finansijske rezultate, prijavivši neto profit od 1,3 milijarde evra (1,4 milijarde $) i objavila dodatnih 1,6 milijardi evra za povrat akcionarima tokom 2024. godine. Ovaj rezultat neto profita za četvrti kvartal predstavlja pad od gotovo 30% u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, ali je znatno iznad očekivanja analitičara, koji su očekivali 785,61 miliona evra. 

Nemačka banka je takođe najavila planove za povećanje programa otkupa akcija i dividendi za 50%, čime će ukupno vratiti 1,6 milijardi evra akcionarima. Kao deo programa efikasnosti vrednog 2,5 milijardi evra, Deutsche Bank planira smanjenje broja radnih mesta za 3,500. Banka je detaljno predstavila ove planove smanjenja radnih mesta, istovremeno podižući ciljane prihode u srednjem roku i najavljujući prinos od 1,6 milijardi evra investitorima u prvoj polovini ove godine, uključujući program otkupa akcija u vredan 675 miliona evra.

Akcije banke su porasle preko 4,6% u jutarnjem trgovanju u Evropi.

Profit Qualcomm-a iznad očekivanja, fokus na AI

Za fiskalni prvi kvartal koji se završio 24. decembra, Qualcomm je prijavio prodaju i prilagođenu dobit od 9,94 milijarde $ i 2,75 $ po akciji, što je iznad tržišnih očekivanja od 9,52 milijarde $ i 2,37 $ po akciji.

Qualcomm je u sredu prognozirao da će kvartalna dobit u fiskalnom drugom kvartalu biti neznatno iznad procena analitičara, a prodaja u skladu sa očekivanjima tržišta, ali investitori su zabrinuti zbog prodaje Android čipova u Kini. Prognoza prodaje odražava interesovanje za nove Qualcomm čipove za pokretanje chatbotova, generatora slika i drugih AI svojstava direktno na uređaju, umesto u data centrima.

Pored rezultata, kompanija je saopštila da je postigla dogovor sa kompanijom Samsung (005930) za globalno snabdevanje čipovima za njihov model Galaxy S24 najviše klase. Međutim, taj dogovor ne obuhvata sve najnovije modele Samsunga, od kojih će neki koristiti Samsungove čipove, što je promena u odnosu na prethodnu generaciju telefona gde je južnokorejski elektronski gigant koristio isključivo Qualcomm čipove. Što se tiče poslovanja sa patentima, Qualcomm je rekao da je Apple (AAPL) produžio sporazum o licenciranju do marta 2027. 

Nvidia počela da prima narudžbine za novi AI čip za kinesko tržište

Nvidia je započela prijem prednarudžbina za novi kineski AI čip, nazvan H20. Grafička kartica H20, najmoćnija od tri Nvidia čipa koji su razvijeni za kinesko tržište nakon što je SAD proširio zabrane izvoza kvalitetnih čipova, s ciljem da ograniči sposobnost Kine za razvoj veštačke inteligencije (AI) i sofisticiranih računara za vojsku.

Distributeri vrednuju ovaj Nvidia-in čip na istom nivou kao i konkurentni proizvod od strane Huawei-a. Međutim, specifikacije za H20 čip ukazuju na to da je manje moćan od Huawei-ovog Ascend 910B u nekim ključnim aspektima. S druge strane, prema izvoru, H20 čip ima prednost nad 910B u brzini prenosa podataka između čipova, pa ostaje konkurentan sa 910B u aplikacijama koje zahtevaju povezivanje velikog broja čipova.

Nvidia planira da predstavi još dva kineska čipa, L20 i L2, ali trenutni status lansiranja ovih dva čipa još uveknije poznat. Ni H20, ni L20, ni L2 trenutno nisu navedeni na Nvidia-inoj veb stranici. Kao podvlačenje važnosti kineskog tržišta za Nvidia-u, CEO kompanije Jensen Huang posetio je kancelarije kompanije u Šenženu, Šangaju i Pekingu prošlog meseca.

Grafik dana: Kako je Powell-ov govor razočarao investitore

Činilo se da je berza više naglašavala predstojeće obaranje kamatnih stopa nego bilo ko drugi. Jučerašnji turbulentan dan već je uključivao mnoštvo novih informacija: rezultate kompanija Alphabet (GOOGL) i Microsoft (MSFT), vesti o ozbiljnim problemima za New York Community Bank (NYCB) koje su oborile njene akcije za 45%, objavu Trezora da će tokom naredna tri meseca aukcionirati nešto više dugoročnih obveznica nego što se očekivalo, kao i makroekonomske vesti koje sugerišu da se tržište rada možda polako hladi. Bez obzira na sve ovo, stav Powell-a o da je smanjenje kamatnih stopa u martu malo verovatno znatno je uzdrmala tržište.

 

Investiraj odmah