FED: povećanje kamatne stope za 0,75 procentnih poena, treće zaredom

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
23.09.2022

Federalne rezerve su odobrile treće uzastopno povećanje kamatne stope od 0,75 procentnih poena i nagovestile da su verovatna dodatna povećanja sličnog obima iako povećavaju rizik od recesije.
Zvaničnici Fed-a su se jednoglasno odlučili za podizanje svoje referentne stope na raspon između 3% i 3,25%, nivo koji je poslednji put viđen početkom 2008. Prema novim projekcijama objavljenim u sredu, gotovo je izvesno da će Fed podići referentnu stopu na nivo između 4% i 4,5%. do kraja godine.

Zvaničnici predviđaju da će rast stope biti nastavljen i u 2023. godine, a većina očekuje da će stopa Fed-a ostati na nivou oko 4,6% do kraja sledeće godine, što je više u odnosu na 3,8% u projekcijama Fed-a prošlog juna. Projekcije su pokazale i značajnu divergenciju u pogledu onoga što bi se moglo dogoditi nakon sledeće godine. Otprilike jedna trećina zvaničnika očekuje da će stopa Fed-a ostati iznad 4% do 2024. godine, dok drugi očekuju smanjenja stope. 

Čini se da je poruka jasna- stope će ostati duže. "Moramo da ostavimo inflaciju iza sebe. Voleo bih da postoji bezbolan način da se to uradi. ali ne postoji“, rekao je predsednik Fed-a Džerom Pauel na konferenciji za novinare nakon odluke o stopi. Takođe, Pauel je dodao da je verovatno da će tržište nekretnina, koje je eksplodiralo tokom pandemije, podižući cene na nove maksimume, značajno "oslabiti".
Zvaničnici FED-a predvideli su da će stopa nezaposlenosti porasti na 4,4% sledeće godine, sa 3,7% u avgustu i 3,5% u julu. Istorijski gledano, povećanje za toliko u tom periodu poklopilo se sa recesijom.

Indeks cena lične potrošnje odražava meru cena koje stanovništvo plaća za kupovinu dobara i usluga u zemlji, isključujući cene hrane i energije. Iindeks cena lične potrošnje je preferirana mera inflacije Fed-a. Ciljani okvir je 2% i niže.

 

 

Kako da kreneš sa investiranjem na berzi?

Za uspešno investiranje na berzi potrebne su ti samo 2 stvari:

1.  Dobar broker. Iskoristi sve šanse koje ti berza pruža i otvori trgovački račun kod licenciranog brokera #1 TradeWin24. 

2.  Kvalitetna edukacija. Pre bilo kakvog ulaganja neophodno je da se edukuješ o berzi. Uvek možeš besplatno započeti svoju edukaciju na Berzanskoj akademiji. Registruj se i slušaj 10 besplatnih lekcija ovde.

Investiraj odmah