Fedovi zvaničnici sve manje za obaranje stopa

Analitički tim TW24
Foto: Canva
28.05.2024

Fedovi zvaničnici sve manje za obaranje stopa, Prodaja Apple-a u aprilu 52% veća nego u 2023.

Fjučersi na Nasdaq 100 indeks su porasli, podstaknuti rastom akcija Apple-a zbog odlične prodaje u aprilu. Podaci iz SAD-a i oprezan govor predstavnika Feda su smanjili tržišne opklade o obimu popuštanja monetarne politike ove godine, a majski rast akcija je posustao.

Akcije GameStop-a (GME) značajno su porasle u premarket sesiji, pošto  je kompanija kasno u petak objavila da je prikupila skoro milijardu dolara prodajom akcija, nakon naglog skoka njihovih vrednosti. Akcije AMC Entertainment (AMC), takođe su porasle su za više od 4% u premarket sesiji. Prema izveštajima Bloomberga i Reuters-a, isporuke iPhone-a kompanije Apple (AAPL) u Kini su u aprilu skočile za 52% u odnosu na prošlu godinu. Kao rezultat, akcije Apple-a su porasle za skoro 2% u premarket sesiji. Akcije Nvidia (NVDA), vodećeg proizvođača čipova za veštačku inteligenciju, porasle su za oko 3% u premarket sesiji. Biotehnološka kompanija Insmed (INSM) objavila je pozitivne rezultate iz značajne studije leka za lečenje bronhiektazije, plućnog stanja. Insmed planira da lansira lek, brensocatib, sredinom 2025. godine u Sjedinjenim Državama. Nakon ove objave, akcije Insmed-a su se više nego udvostručile u  premarket sesiji. Telekomunikaciona kompanija T-Mobile US (TMUS) je pristala da kupi većinu operacija kompanije U.S. Cellular (USM) u poslu vrednom oko 4,4 milijarde dolara.

Kina i SAD se dogovorile da održavaju dijalog o pomorskim pitanjima

Kina i Sjedinjene Američke Države održale su konsultacije o pomorskim pitanjima na kojima su se obe zemlje saglasile da održavaju dijalog i upravljaju rizicima, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova. 

Kina je izjavila da su strane u petak razmenile mišljenja o pomorskoj situaciji i saglasile se da komuniciraju i izbegavaju nesporazume. Ministarstvo spoljnih poslova je reklo da je Kina izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog američkih provokacija u obližnjim vodama i pozvala Vašington da se suzdrži od mešanja u sporove između Kine i njenih suseda ili "koristi more za kontrolu Kine". SAD bi odmah trebalo da prestanu da podržavaju i tolerišu "tajvansku nezavisnost", dodala je Kina. 

SAD održavaju direktnu interakciju sa Tajvanom, uključujući prodaju oružja, čemu se Peking protivi. Kina tvrdi da je demokratski Tajvan njena teritorija, dok vlada Tajvana odbacuje ove tvrdnje o suverenitetu. Kina je takođe pozvala SAD da ne zauzimaju strane u Južnom kineskom moru, nakon što je Vašington u martu proširio sigurnosni sporazum sa Filipinima kako bi uključio napade na obalsku stražu ovog jugoistočnoazijskog naroda.

Kashkari: Nema smanjenja kamatnih stopa dok inflacija ne opadne

Neel Kashkari, predsednik Federalne rezerve Minneapolisa, izjavio je u intervjuu za CNBC da Sjedinjene Američke Države neće smanjivati kamatne stope dok se ne postigne značajan napredak u smanjenju inflacije. „Potrebno je mnogo više meseci pozitivnih podataka o inflaciji da bih bio siguran da je prikladno smanjiti kamatne stope,“ rekao je Kashkari. Dodao je da trenutni ekonomski pokazatelji nisu dovoljno uverljivi za takav potez.

Kashkari je takođe napomenuo da bi centralna banka mogla čak i povećati kamatne stope ako inflacija ne uspe da dodatno opadne. U aprilu je najavio mogućnost dva smanjenja kamatnih stopa ove godine, ali ako inflacija nastavi da stagnira, možda neće biti potrebno nijedno smanjenje do kraja godine. Kashkari je naglasio važnost strpljenja i pažljivog praćenja ekonomskih pokazatelja pre donošenja bilo kakvih odluka koje bi mogle uticati na kamatne stope i širu ekonomiju. 

Najnoviji podaci pokazuju da su cene potrošača u SAD-u porasle manje od očekivanog u aprilu, što sugeriše da inflacija možda ponovo opada na početku drugog kvartala. Centralna banka će nastaviti da prati situaciju i prilagođava svoje politike u skladu sa najnovijim podacima.

J.P.Morgan stavlja fokus na defanzivne akcije i robe pred smanjenje kamatnih stopa

J.P. Morgan (JPM) najveća američka banka preporučuju investitorima da preusmere svoje portfolije ka defanzivnim akcijama i robama u očekivanju nadolazećih smanjenja kamatnih stopa od strane centralnih banaka. 

Istorijski gledano, defanzivne akcije su se suočavale sa izazovima kada su prinosi na obveznice rasli, ali čini se da se ciklus visokih prinosa privodi kraju, napominje gigant sa Wall Streeta. 

Pored defanzivnih akcija, banka takođe preporučuje strategiju koja uključuje robe. Konkretno, J.P. Morgan-ovi stratezi su optimistični u vezi sa cenama industrijskih roba za drugu polovinu godine. 

Kada je reč o malim akcija, J.P. Morgan zadržava oprezan stav prema malim akcijama, posebno u SAD-u, gde očekuju da će biti potrebno više smanjenja kamatnih stopa za rast. Međutim, vide potencijal u malim akcijama u Evropi i Velikoj Britaniji nakon početka smanjenja kamatnih stopa u tim regionima.

Amazon u pregovorima sa Italijom o investiranju više milijardi evra u cloud

Jedinica za računarstvo Amazon-a (AMZN) AWS pregovara sa Italijom o ulaganju milijardi evra u proširenje svog poslovanja sa podacima u zemlji, kao deo napora ovog tehnološkog diva da ojača svoju cloud ponudu u Evropi. Razgovori između strana o obimu i lokaciji investicije su u toku, prema izvorima, pri čemu jedan od njih kaže da Amazon Web Service (AWS) razmatra proširenje svoje trenutne lokacije u Milanu ili izgradnju nove.

AWS je lansirao svoje prvo cloud poslovanje u Italiji 2020. godine kao deo plana da investira 2 milijarde evra do 2029. godine. Kompanija je nedavno najavila investiciju od 15,7 milijardi evra u data centre u severoistočnoj regiji Aragona u Španiji, zamenjujući prethodni desetogodišnji plan koji je najavljen 2021. godine, kada je kompanija predvidela 2,5 milijardi evra za tu zemlju. U Nemačkoj, AWS planira da investira 7,8 milijardi evra do 2040. godine.

AWS takođe gradi cloud infrastrukturu za telekomunikacione korisnike, koji zahtevaju ogromne resurse. Prvog klijenta su privukli ranije ovog meseca, kada je Telefonica Deutschland najavila planove da prebaci 1 milion korisnika na AWS cloud.

Grafik dana: Da li je inverzija krive prinosa još uvek pouzdan indikator recesije?

Inverzija krive prinosa, gde prinosi na kratkoročne državne obveznice (bilove) premašuju prinos na dugoročne (zapise ili obveznice), dugo se smatrala sigurnim znakom nadolazeće recesije. Tokom poslednjih osam recesija u SAD-u, ovaj signal je uvek bio prisutan pre nego što je ekonomija počela da usporava. Međutim, sada ovaj pokazatelj možda gubi svoju pouzdanost.

Kriva prinosa, tj. razlika izmedju prinosa 10-godišnjih zapisa i 1-godišnjih bilova je inverzivna rekordno dugo – više od 400 trgovinskih sesija – a ekonomija i dalje pokazuje znake rasta. Zašto je ovo anomalija? Prinosi na kratkoročne državne obveznice (bilove) uglavnom odražavaju očekivanja investitora o budućim kamatnim stopama koje postavljaju Federalne rezerve i trenutnom riziku u ekonomiji. Veći prinosi na kratkoročne instrumente duga, odnosno inverzija krive prinosa, znače da je u kratkom roku prisutan veći rizik u ekonomiji nego na dugi rok, što je u prošlosti bio signal recesije.

Iako su inverzije krive prinosa do sada bile pouzdan znak recesije, trenutna situacija je drugačija. Inflacija je opala, a stopa nezaposlenosti je neznatno porasla. Investitori se nadaju smanjenju kamatnih stopa bez recesije, što je doprinelo rastu S&P 500 indeksa, zbog čega se postavlja pitanje: Da li je inverzija krive prinosa još uvek pouzdan indikator recesije?

 

Investiraj odmah