Fjučersi nastavljaju pad, dolar indeks sve jači

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
23.09.2022

FJUČERSI NASTAVLJAJU PAD, DOLAR INDEKS SVE JAČI

Fjučersi na američke indekse zabeležili su novi pad , kao posledicu straha da će rastući prinosi na obveznice značajno pooštriti  finansijske uslove za američku i svetsku ekonomiju.

Akcije koje su u fokusu investitora danas uključuju:
♦  FedEx (NYSE) - Kompanija FedEx prijavila je pad tromesečne dobiti od 20% i navela da planira da podigne cene isporuke i smanji troškove. Cena akcije zabeležila je pad za  više od 3% u premarketu.
♦  Boeing Co (NYSE) - Proizvođač aviona pristao je da plati 200 miliona dolara za rešavanje istrage Komisije za hartije od vrednosti o navodima da je njegov bivši izvršni direktor dao pogrešne izjave o bezbednosnim rizicima nakon što su se dva njegova aviona srušila. Akcije su pale za 2% u premarket sesiji.

BRITANSKA TRŽIŠTA U SLOBODNOM PADU, VLADILA NAJAVILA MASIVNO SMANJENJE POREZA

Finansijska tržišta su negativno reagovala danas na planove nove Vlade Velike Britanije da agresivno smanji poreze u nadi da će stimulisati privredni rast. Funta je oslabila skoro 2 % u odnosu na dolar, dostigavši novi 37-godišnji minimum, a takođe je izgubila preko 1% u odnosu na evro.

Na berzi, FTSE 100 pao je za 1,7%, dok je FTSE 250 midcap indeks koji je više fokusiran na Ujedinjeno Kraljevstvo pao 2.33%. Takođe, prinosi na državne obveznice dostigli su rekordne vrednosti. Učesnici na tržištu očekuju mnogo veća zaduživanja Vlade kako bi se finansirao budžetski deficit koji bi trebalo da se naglo poveća, kao rezultat smanjenja poreza i "energetskih" subvencija.

CENE NAFTE U PADU, POVEĆANJE STOPE CENTRALNIH BANKI PRETI POTRAŽNJI

Cene nafte nastavile su sa padom u petak i nastavile put ka četvrtoj uzastopnoj negativnoj nedelji. Posledica pada je nastavak pooštravanja monetarne politike centralnih banaka širom sveta. 

Nafta Brent, međunarodni standard, pala je za 3.25% na 87 dolara po barelu, dok je West Texas Intermediate, američki benčmark, pao za 3.50%  na 80,50 dolara.
Federalne rezerve, Banka Engleske i Švajcarska nacionalna banka bile su među kreatorima globalne politike koji su povećali troškove pozajmljivanja novca u proteklih nekoliko dana. Ovi potezi će verovatno umanjiti ekonomsku aktivnost i smanjiti potražnju za energijom.

Takođe, Fed se kreće bržim tempom od svojih "kolega", što povećava cenu dolara u drugim valutama. Indeks dolara, dostigao je nove maksimume u petak, a jači dolar snižava cene nafte tako što čini ugovore denominirane u USD skupljim za strane kupce. Međutim, postoje i faktori koji rade na "sprečavanju" daljeg pada cena nafte. Eskalacija rata u Ukrajini ove nedelje izaziva nove brige oko izvoza ruske nafte. Analitičari J.P. Morgan-a očekuju da će se potražnja za naftom ponovo povećati sledeće godine, jer se ekonomije neće ohladiti koliko se očekuje.

 

Kako da kreneš sa investiranjem na berzi?

Za uspešno investiranje na berzi potrebne su ti samo 2 stvari:

1.  Dobar broker. Iskoristi sve šanse koje ti berza pruža i otvori trgovački račun kod licenciranog brokera #1 TradeWin24. 

2.  Kvalitetna edukacija. Pre bilo kakvog ulaganja neophodno je da se edukuješ o berzi. Uvek možeš besplatno započeti svoju edukaciju na Berzanskoj akademiji. Registruj se i slušaj 10 besplatnih lekcija ovde.

Investiraj odmah