GameStop skočio 38%

Analitički tim TW24
Foto: Canva
13.05.2024

GameStop skočio 38%, Arm kreće u razvoj AI čipova

Fjučersi na globalne berzanske indekse su zabeležili blagi rast ovog jutra, dok su prinosi na obveznice u padu. Ove nedelje su na programu važni ekonomski podaci i izveštaji o zaradama nekoliko velikih kompanija. Danas nas čeka govor člana borda FED-a, Filipa Džefersona i izveštaj za Q1 BuzzFeeda (BZFD). U utorak slede ekonomski podaci za PPI, indeks cena proizvođača i govor predsednika FED-a, Džeroma Pauela. Takođe, na programu su i izveštaji o zaradama za Alibabu (BABA) i Home Depot (HD). Sreda je rezervisana za indeks potrošačkih cena CPI, podatke o maloprodaji kao i izveštaj o zaradama za Cisco Systems (CSCO). U četvrtak imamo svedočenje člana FED-a, Majkla Barra, ekonomske podatke o industrijskoj proizvodnji SAD-a, broj zahteva za naknadu za nezaposlene, rezultate anketa FED-a o proizvodnji u Filadelfiji, kao i izveštaje o zaradama za Applied Materials (AMAT), Deere (DE), JD.com (JD) i Walmart (WMT). Petak je rezervisan za Kinu, gde nas očekuju podaci o industrijskoj proizvodnji kao i podaci sa tržišta rada.

Američki depozitni sertifikati (ADR) kineskog proizvođača električnih vozila, Zeekr Intelligent Technology (ZK), skočili su za gotovo 35% na svoj prvi trgovački dan u petak. Uoči otvaranja tržišta ovog jutra, akcije su porasle za dodatnih 6%. GameStop (GME), poznata “meme” akcija, nastavlja svoj nedavni rast koji je do sada podigao njene akcije za 140% samo tokom maja meseca. GME je ovu nedelju započeo sa skokom od 38%. Japanski tehnološki gigant SoftBank (9984) objavio je kvartalne podatke ovog jutra, izveštavajući o neto profitu od 328,9 milijardi jena (2,11 milijardi dolara) za period januar-mart. Ovo je drugi uzastopni kvartal profitabilnosti za SoftBank.

Nove tarife SAD-a na kineske proizvode: Koji sektori su pogođeni?

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden, najavio je uvođenje novih tarifa koje će ciljati na nekoliko ključnih sektora Kine, uključujući električna vozila, medicinsku i solarnu opremu. 

Uprkos ovim novim merama, očekuje se da će uticaj na kinesku auto-industriju ostati ograničen. Prema podacima Udruženja za putničke automobile Kine, Geely je jedini kineski proizvođač koji je u prvom kvartalu izvezao električna vozila u SAD, i to u broju od 2,217 automobila. Globalni sektor solarnih panela, čija se većinska proizvodnja nalazi u Kini, takođe će “osetiti” efekte novih tarifa. Više od 80% svetske proizvodnje solarnih panela se odvija u Kini, gde je proizvodnja znatno jeftinija nego u SAD. Ipak, izvoz gotovih solarnih panela u SAD čini samo mali deo ukupnog kineskog izvoza ovih proizvoda.

Što se tiče medinciske opreme, ona će značajnije biti pogođeni novim merama. Kina je tokom 2022. godine izvezla medicinske proizvode u Sjedinjene Države u vrednosti od 30,9 milijardi dolara, što predstavlja značajan deo njenog izvoza. Dodatno, Bajdenova administracija je pozvala na utrostručenje tarifa na kineske metalne proizvode, što uključuje čelik i aluminijum. 

ARM Holdings kreće u razvoj čipova za veštačku inteligenciju

Arm Holdings (ARM), britanski dizajner čipova, objavio je planove za razvoj čipova za veštačku inteligenciju, prema izveštaju Nikkei Asia. Kompanija planira da uspostavi posebnu diviziju za AI čipove i da izgradi prototip do proleća 2025. godine. Masovna proizvodnja, koja će verovatno biti poverena ugovornim proizvođačima, očekuje se da počne na jesen 2025. godine.

Kompanija će snositi početne troškove razvoja AI čipova, koji će verovatno biti visoki. Nakon što bude uspostavljen sistem masovne proizvodnje, poslovanje sa AI čipovima Arm-a moglo bi biti izdvojeno i stavljeno pod SoftBank, navodi izveštaj. 

Podsećamo Arm je 2016. godine kupljen od strane japanske investicione holding kompanije SoftBank (9984) za 32 milijarde dolara, a prošle godine je izlistan na Nasdaqu, pri čemu je SoftBank zadržava 90% udela.

Akcije Arm-a porasle su skoro 45% ove godine, dok tržišna kapitalizacija kompanije premašuje 113 milijardi dolara.

Rast inflacije potrošačkih cena u Kini, dobra vest za ekonomiju

Indeks potrošačkih cena u Kini porastao je treći uzastopni mesec u aprilu, što ukazuje na poboljšanje domaće potražnje u drugoj najvećoj ekonomiji na svetu. 

Inflacija potrošačkih cena porasla je za 0,3% na godišnjem nivou, što je više od očekivanih 0,1%, pokazuju podaci Nacionalnog biroa za statistiku objavljeni tokom vikenda. Ovo je poboljšanje u odnosu na rast od 0,1% zabeležen u martu. Mesečna stopa inflacije potrošačkih cena takođe je poboljšana na 0,1% u aprilu, preokrenuvši pad od 1% iz prethodnog meseca.

Međutim, inflacija proizvođačkih cena ostala je slabija tačka, sa padom od 2,5% u aprilu, što je pad devetnaesti uzastopni mesec, više od očekivanih 2,3%. Ovo je blago poboljšanje u odnosu na pad od 2,8% iz prethodnog meseca.

Ovi podaci dolaze samo nekoliko dana nakon značajno boljih od očekivanih podataka o kineskom uvozu, koji su ukazali na to da se lokalna potražnja pojačava usled kontinuirane podrške politike i mera podsticaja.

Šta znači Putinova promena vojnog vrha?

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, iznenadio je javnost jučerašnjom kasnonoćnom promenom na čelu ruske vojske. Za novog ministra odbrane imenovan je Andrej Belousov, bivši ekonomski savetnik aktuelnog predsednika i prvi zamenik premijera. Belousov će zameniti Sergeja Shoigua, koji je na toj poziciji bio od 2012. godine. 

Ovaj potez ukazuje na Putinovu nameru da dodatno militarizuje rusku ekonomiju, sa naglaskom na pojačanu državnu kontrolu nad industrijskim kompleksom. Dolazak Belousova na čelo Ministarstva odbrane, iako bez vojnog iskustva, deo je šire strategije maksimalnog iskorišćavanja ruskih odbrambenih troškova. Ti troškovi su dostigli istorijski visok nivo od 6,7% BDP-a, što je uporedivo sa sovjetskim trošenjem na vrhuncu Hladnog rata. Ova reorganizacija u vrhu odbrane odražava Putinovu strategiju da ekonomsku moć Rusije usmeri na podršku vojnim ciljevima i dugoročnim ambicijama u Ukrajini.

Osim unutrašnjih promena, Putin se priprema za posetu Kini, gde će razgovarati sa predsednikom Si Đinpingom. Ova poseta podvlači značaj rusko-kineskog 'prijateljstva', koje Rusiji omogućava da izdrži teške međunarodne sankcije nametnute od strane SAD-a i njenih saveznika.

Grafik dana: Korelacija između prinosa na 10-godišnje američke državne zapise i cene WTI nafte

Nedavni trendovi na tržištu ukazuju na zanimljivu povezanost između prinosa na 10-godišnje američke državne zapise (ZN) i cene sirove nafte tipa West Texas Intermediate (MCL). Analizom grafikona uočava se da su oba pokazatelja tokom 2023. i početka 2024. godine imala slične fluktuacije.

Veći deo posmatranog perioda, prinosi na državne zapise i cene nafte kretali su se u sinhronizovanom ritmu. Međutim, oktobar 2023. godine donosi značajan preokret. Došlo je do naglog pada cena nafte, koji je usledio pre pada prinosa na državne zapise. Ovo sugeriše da pad cena nafte može delovati kao ključni indikator za smanjenje prinosa na državne instrumente duga, a samim tim i za smanjenje kamatnih stopa u budućnosti.

Ponovni pad cena nafte krajem aprila 2024. godine potencijalno signalizira buduće smanjenje prinosa na državne instrumente duga, što može implicirati i pad kamatnih stopa u skorom periodu.

 

Investiraj odmah