Gap skočio 19%, da li je sve spremno za "Santa Claus" skok na berzi?

Analitički tim TW24
Foto: Canva
17.11.2023

Gap skočio 19%, za li je sve spremno za "Santa Claus"  skok na berzi?

Akcije su u porastu ovog jutra, a prinosi na obveznice u padu jer novi znaci ekonomskog usporavanja navode investitore da povećaju uloge u smanjenje kamatnih stopa sledeće godine. Ovonedeljni slabi podaci o inflaciji i sa tržišta rada SAD-a su podstakli uverenje da je agresivni ciklus stezanja politike Feda i drugih centralnih banaka konačno završeni. Sentiment na tržištu nafte postao je bearish kako su se cene smanjile za 20% u odnosu na svoje septembarske maksimume.

Akcije Gap Inc. (GAS) su skočile za 19% u trgovini pre otvaranja berze nakon što je kompanija objavila da je dobit u trećem kvartalu premašila prognoze. Akcije kompanije ChargePoint (CHPT) pale su za više od 28% nakon što je provajder mreže za punjenje električnih vozila smanjio procene za prihod u trećem kvartalu u svojim preliminarnim rezultatima i imenovao novog izvršnog direktora. Akcije kompanije Manchester United (MANU) su porasle za 7,7% nakon što je Sky News izvestio da će američki vlasnici ovog poznatog engleskog fudbalskog kluba, porodica Glazer, finalizovati dogovor sa Jimom Ratcliffeom koji će omogućiti britanskom milijarderu da stekne 25% udela. Akcije Eli Lilly-ja (LLY) su porasle za 0,6% nakon što je farmaceutska kompanija saopštila da produžava rok za svoju ponudu za akcije Point Biopharma do 1. decembra, umesto ranijeg datuma 16. novembra. 

Da li je sve spremno za novogodišnji rast na Berzi?

Čini se da investitori na Wall Streetu mogu očekivati poklone ranije ove godine. Rezultati poslovanja kompanija u trećem kvartalu su snažni, a inflacija neprestano opada. Međutim, sa svim dobrim vestima koje su već uračunate u cene, prostor za uobičajeni sezonski skok na berzi može biti smanjen.

Investitori su optimistični nakon što su podaci o inflaciji objavljeni u utorak pokazali niže vrednosti od očekivanih. Samo dan kasnije “meko sletanje" ekonomije, koje su mnogi ekonomisti smatrali nemogućim, je potvrđeno solidnim podacima o potrošnji stanovništva. Pored toga postoje dobri razlozi za nadu u dalji rast. Federalne rezerve su verovatno obavile svoje poslednje povećanje kamatne stope, što je istorijski gotovo uvek dovelo do pada prinosa na obveznice i rasta akcija u narednih 12 meseci. Na kraju, akcije obično dobro prolaze u poslednjem kvartalu godine. Od 1987. godine, MSCI All Country World Index (MSCI) je imao prosečan ukupan povraćaj od 4,4% između oktobra i decembra, što ga čini najboljim tromesečnim periodom za investiranje. Neki analitičari ukazuju da je već sve spremno za "Santa Claus" skok na berzi tokom praznika, dok drugi upozoravaju da je već sve uračunato.

Tržište američkih državnih obveznica beleži pad stranih investicija

Tržište američkih državnih obveznica, temelj globalnih finansija, doživljava značajnu promenu. Tokom protekle decenije, strane investicije u američki državni dug su značajno smanjene sa 43% na 30%. Tradicionalno, zemlje poput Kine i Japana su bile glavni kupci američkih državnih obveznica. Međutim, njihova uloga se značajno smanjila, a snaga dolara je navela mnoge, uključujući i Kini i Japanu, da smanje svoje učešće u američkim obveznicama, koristeći višak novca za podršku svojim valutama. Ovo se poklapa i sa time da je američki trezor izdao nezapamćenu količinu novog duga, ne računajući period pandemije. 

Promena u dinamici tržišta nije prošla nezapaženo. Nedavne aukcije američkih obveznica su naišle na mlak odziv, zvog čega se trezor sada fokusira na izdavanje duga kraćeg roka, koji je trenutno traženije, a sve u cilju održavanja stabilnosti tržišta. Uprkos opštem padu, evropski investitori, kao i oni iz naftom bogatih regiona poput Latinske Amerike i Bliskog Istoka, povećali su svoje investicije u američke obveznice. Na ovaj način delimično je kompenzovan smanjeni interes kupaca na kratak rok. 

Walmart zabrinut zbog opreznosti potrošača, akcije pale skoro 8% 

Walmart (WMT) je izjavio da američki potrošači postaju oprezniji u trošenju kako se praznična sezona približava, iako je najveći američki maloprodajni trgovac povećao svoju godišnju  prognozu za prodaju i dobit. Akcije kompanije su pale za 7,7% pre otvaranja berze kako su izvršni direktori izjavili da su više kamatne stope i smanjenje štednje domaćinstava učinili prodaju "donekle neujednačenom" u poslednja dva meseca. 

Fokusiranje Walmarta na prehrambene proizvode pružilo mu je zaštitu protiv opšteg usporavanja diskrecionog trošenja, s obzirom na to da više od polovine proizvoda kompanije sada čine hrana i svakodnevne potrepštine. Iako je broj poseta radnjama porastao za 3,5% u trećem kvartalu, kupci su "i dalje veoma izbirljivi" i čekaju promotivne događaje kao što su Crni petak i Cyber ponedeljak, prema kompaniji. 

Potrošnja stanovništva čine otprilike 70% ekonomije SAD-a, a bazna maloprodaja u SAD-u porasla je samo za 0,2% u oktobru zbog rasta troškova zaduživanja i dugotrajnih efekata inflacije. Inflacija u veletrgovini hrane počela je da opada, što ukazuje na moguće olakšanje za potrošače u narednim mesecima.

Applied Materials kršio zabranu izvoza poluprovodnika u Kinu?

Proizvođač opreme za poluprovodnike Applied Materials (AMAT) nalazi se pod istragom američkog pravosuđa zbog mogućeg izbegavanja ograničenja izvoza prema najvećem kineskom proizvođaču čipova SMIC (0981). Naime, ministarstvo pravde istražuje ovog najvećeg američkog proizvođača opreme za poluprovodnike zbog slanja stotina miliona $ vredne opreme SMIC-u bez izvoznih dozvola.

SAD su ograničile isporuke naprednih čipova i opreme za proizvodnju čipova Kini, a Ministarstva pravde i trgovine su ranije ove godine formirali odeljenje za istraživanje i procesovanje kršenja kriminalnih prekršaja izvoznih kontrola. 

Kompanija je proizvodila opremu za poluprovodnike u saveznoj državi Massachusetts, a zatim je ponavljala slanje opreme iz svoje fabrike u Gloucesteru u podružnicu u Južnoj Koreji, izvori upućeni u istragu tvrde. Odatle je oprema išla ka kineskoj kompaniji za proizvodnju čipova - Semiconductor Manufacturing International Corporation. I dalje nije poznato da li je Applied Materials prekršio zakon, i nije jasno da li će istraga rezultirati optužnicama.

Grafik dana: UBS - odvojte svoje investicione od političkih izbora!

Ishod na predstojećim predsedničkim izborima u SAD-u je neizvestan jer su sadašnji predsednik Joe Biden i njegov prethodnik Donald Tramp izjednačeni u mnogim anketama.

Iako većina investitora smatra da bi povratak Trampa na vlast mogao najviše potresti globalni status quo, ne očekuje se da će ni jedan od očekivanih kandidata moći da značajno neutrališe geopolitičku anksioznost.

UBS ukazuje na činjenicu da su, isključujući kolaps iz 2008. godine, akcije na Wall Streetu u proseku ostvarile više od 13% dobitka u godinama predsedničkih izbora od 1928. godine - sa najboljim i najgorim rezultatima u godinama kada su pobedili i demokrate i republikanci.

"Preporučujemo investitorima da izraze svoje političke preferencije na izborima, a ne u svojim portfolijima", navodi se u saopštenju. UBS savetuje investitorima da ne pokušavaju da prilagode svoje investicione portfolije na osnovu političkih promena ili predviđanja i da razmotre načine zaštite svojih investicija tokom ovog turbulentnog perioda.


 

Investiraj odmah