Goldman Sachs očekuje pad inflacije u 2023.

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
14.11.2022

AMERIČKI FJUČERSI U MINUSU NAKON KOMENTARA FED-A O INFLACIJI

Američke akcije će se danas otvoriti na nižem nivou, vraćajući neke od naglih dobitaka prethodne nedelje. Dow fjučers ugovor je pao za 75 poena, ili 0,2%, S&P 500 se trgovao za 15 poena, ili 0,4%, niže, a Nasdaq 100 fjučers je pao za 80 poena, ili 0,7%. Cene sirove nafte su u petak naglo porasle, zabeleživši rast od oko 3%. Pored toga, fjučersi na zlato su pali za 0,26% na 1,758,15 USD po unci.
Izvršni direktor Tesla  Inc. (oznaka: TSLA) Elon Musk rekao je da ima previše posla nakon preuzimanja Twittera i da je „sa velikim poteškoćama“ vodio Teslu. Akcije Tesle pale za 1,3 odsto u premarketu.

Biogen (oznaka: BIIB) porastao je za 5,6% nakon što je konkurent Roche (oznaka: ROG) objavio razočaravajuće rezultate studija svog leka za Alchajmerovu bolest. Biogen uporedo sa Roche radi na leku za pacijente koji boluju od Alchajmera, a ove godine je taj lek pokazao pozitivne rezultate kod ljudi sa ovom bolešću. Roche je zabeležio pad od 3.5% u evropskoj trgovačkoj sesiji.

Akcije Coinbase Global (oznaka: COIN) provajder kripto novčanika i Marathon Digital (oznaka: MARA) kripto rudar, ostale su neutralne ovog jutra odražavajući kontinuiranu anksioznost u celom sektoru, čak i nakon ponovnog skoka cene bitkoina ovog jutra.

Akcije  kompanije Advanced Micro Devices (oznaka: AMD) su porasli za 3,1% nakon što su analitička kuća Baird i investiciona banka UBS podigle rejtig akcija. 

Akcije (ADR) Alibabe (oznaka: BABA) porasle su za 1,9%, a JD.com (oznaka: JD) za 3,5%. Singles' Day je najveći "godišnji događaj za kupovinu" u Kini. Obe kompanije su rekle da je prodaja za "Dan samaca", koji se završio u petak, uporediva sa prošlogodišnjim.

Akcije kompanije Tison Foods (oznaka: TSN) porasle su za 1% nakon što je kompanija objavila zaradu koja je ispod očekivanja analitičara. 

Cena akcije Bank of America (oznaka: BAC) oslabila je 0,9% nakon što je investiciona banka Citi (oznaka: C) snizila rejting akcije banke sa "buy na neutral". 

GOLDMAN SACHS OČEKUJE "ZNAČAJAN" PAD INFLACIJE U SAD 2023.

Goldman Sachs je rekao da očekuje "značajan" pad inflacije u SAD sledeće godine zbog ublažavanja ograničenja u lancu snabdevanja i sporijeg rasta plata. Goldman Sachs je u nedelju prognozirao da će osnovni rashodi za ličnu potrošnju (PCE) – preferirana mera inflacije Federalnih rezervi – pasti na 2,9% do decembra 2023. sa trenutnih 5,1%. Prognoza dolazi pošto je guverner FED-a Kristofer Voler tokom vikenda upozorio da bi centralna banka mogla razmotriti usporavanje tempa povećanja stope na svom sledećem sastanku, ali to ne treba posmatrati kao „omekšavanje“ njene posvećenosti smanjenju inflacije. Podaci prošle nedelje pokazali su da se inflacija u SAD ohladila više nego što se očekivalo u oktobru, što je povećalo opklade da bi Fed mogao ublažiti svoj ciklus zaoštravanja nakon četiri uzastopna povećanja od 75 baznih poena ove godine. Rastuća inflacija i borba FED-a da je kontroliše doveli su do porasta prinosa trezora i dolara ove godine, srušivši akcije. S&P 500 je pao za oko 16% do sada ove godine, i na putu je da ostvari najgoru godinu od finansijske krize 2008.

SAD ĆE SANKCIONISATI VOJNU MREŽU ZA NABACKU KOJA POMAŽE RUSIJI, KAŽE JELEN

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da će Sjedinjene Države uvesti nove sankcije transnacionalnoj mreži pojedinaca i kompanija koje rade na nabavci vojnih tehnologija za ruske ratne napore u Ukrajini. Jelen je rekla novinarima samita G20 na Baliju da će sankcije biti usmerene na 14 pojedinaca i 28 entiteta, uključujući finansijske posrednike, ali je odbila da pruži detalje o kome je reč. Ona je rekla da je saopštenje zakazano za  ponedeljak. „Ovo je deo naših većih napora da prekinemo vojnu operaciju Rusije i uskratimo opremu koja joj je potrebna kroz sankcije i kontrolu izvoza“, rekla je Jelen novinarima. Ona je odbila da pruži detalje o tome na koje tehnologije bi bile usmerene sankcije u pokušaju da se prekinu ruske kupovine. Američko ministarstvo finansija je sankcionisalo velike vojne industrijske firme u Rusiji, a Ministarstvo trgovine je prekinulo izvoz američkih komponenti i američkih tehnologija koje su korišćene u nekim od ruskih vojnih hardvera. Jelen je rekla da to već ima uticaja na bojnom polju u Ukrajini.

IZVRŠNI DIREKTOR BIANCE-A KAŽE DA JE KRIPTO INDUSTRIJI POTREBNA JASNA REGULATIVA

Izvršni direktor dominantne berze kriptovaluta Binance pozvao je na nove, ali stabilne i jasne propise za industriju u svetlu nedavnih dešavanja i učesnika koji „krše pravila igre“. „Mi smo u novoj industriji i videli smo u protekloj nedelji da su stvari poludele“, rekao je Čangpeng Džao skupu lidera G20 na samitu na Baliju. "Potrebni su nam neki propisi, moramo ovo da uradimo kako treba, moramo to da radimo na stabilan način." Njegovi komentari dolaze u trenutku kada kolege iz kripto industrije traže korake za suočavanje sa kolapsom na kriptotržištu koji proizvodi bankrot konkurentske berze FTX. FTX je u petak podneo zahtev za bankrot nedelju dana nakon naglog povlačenja sredstava klijenata i činjenice je Binance odustao od ponude za preuzimanje. „Mislim da industrija kolektivno ima ulogu da zaštiti korisnike, da zaštiti sve. Dakle, nisu samo regulatori. Regulatori imaju određenu ulogu, ali to nije 100% njihova odgovornost“, rekao je Džao. Tokom vikenda, on je tvitovao da je Binance prestao da prihvata depozite FTX-ovog FTT tokena na svojoj platformi i pozvao druge berze da učine isto.

KINESKI "NAJSVEOBUHVATNIJI" PAKET SPASAVANJA SEKTORA NEKRETNINA PODIŽE AKCIJE I OBVEZNICE

Kineske akcije i obveznice su porasle dok je tržište navijalo za „najsveobuhvatnije“ mere podrške Pekinga koje imaju za cilj da povećaju likvidnost u sektoru a u njegovom poslednjem pokušaju da stabilizuje ključni stub druge po veličini svetske ekonomije. Paket, za koji izvori kažu da predviđa višestruke finansijske mere za industriju sa nadostatkom likvidnosti, analitičari su pozdravili kao „prekretnicu“ pri čemu su ga čak opisali kao ekvivalent „kiši posle duge suše“. Kineski sektor nekretnina, koji čini četvrtinu ekonomije, bori se sa neplaćanjem obaveza i zaustavljenim projektima, što je pogodilo poverenje tržišta i otežalo rast. Prethodni napori kreatora politike da pomognu u ublažavanju krize likvidnosti nisu doprineli jačanju tržišta nekretnina. Plan dolazi skoro mesec dana nakon što je kineski predsednik Si Đinping obezbedio svoj treći mandat na čelu vladajuće Komunističke partije u trenutku kada se ekonomija suočava sa nizom prepreka, uključujući kinesku strategiju nulte COVID-19, pad imovine i rizike od globalne recesije.

DOLAR RASTE DOK GUVERNER WALLER UPOZORAVA NA INFLACIJU

Američki dolar se stabilizovao usred sve slabijih očekivanja o manje agresivnom povećanju kamatnih stopa Federalnih rezervi nakon što je guverner Waller rekao da centralna banka ne ublažava svoju borbu protiv inflacije. Skromno popuštanje inflacije u SAD u četvrtak je izvršilo pritisak na dolar, koji je pao za skoro 4% za nedelju dana, označavajući svoju najgoru nedelju u više od dve i po godine.  Waller je u nedelju rekao da je inflacija prošle nedelje bila "samo jedan podatak" i da će biti potrebni drugi podaci da bi se ubedljivo pokazalo da inflacija usporava. Waller je, međutim, dodao da bi Fed sada mogao da počne da razmišlja o planinarenju sporijim tempom.   Inflacija u SAD će verovatno ostati visoka i zadržati Fed na svom putu monetarnog pooštravanja. Indeks dolara, koji meri dolar u odnosu na korpu od šest drugih glavnih valuta, uključujući jen, evro i sterling, porastao je za 0,1% na 106,85, premašivši skoro tromesečni najniži nivo od 106,27 ostvaren u petak.

AMERIČKI I KINESKI LIDER LICEM U LICE NA MARGINAMA SAMITA G20.

Američki predsednik Džo Bajden i njegov kineski kolega Si Đinping sastali su se u ponedeljak, u Indoneziji, na marginama samita G20. Obojica lidera pozvali su na smanjenje tenzija između najvećih svetskih ekonomija. Pre sastanka sa Sijem, Bajden je u nedelju razgovarao sa liderima Japana, Južne Koreje i Australije.  S obzirom na to da su odnosi Pekinga i Vašingtona na najnižem niovu u poslednje 3 godine, lideri će održati svoj prvi sastanak licem u lice otkako je Bajden preuzeo dužnost predsednika u januaru 2021. Tajvan je postao najveće žarište sukoba između dve zemlje. Kina je ranije ove godine prekinula mnoge rutinske kontakte sa SAD nakon što je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi prkosila upozorenjima Sijeve vlade i posetila Tajpej. Bajden je više puta obećavao da će SAD braniti Tajvan u slučaju kineskog napada. 

Obraćajući se novinarima u nedelju Kambodži, Bajden je rekao da SAD i Kina imaju vrlo malo nesporazuma. "Moramo samo da shvatimo šta su crvene linije." rekao je Bajden. Za Kinu, Tajvan je očigledno jedna od onih crvenih linija. Peking namerava da reintegriše Tajvan, po mogućnosti mirnim putem. „Zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere“, rekao je Si prošlog meseca na 20. nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine.

GRAFIK DANA: DO KADA ĆE TERMINALNA STOPA FED-A NASTAVITI DA RASTE?

Iako postoji sve veći pritisak na čelnike FED-a da preokrenu kurs monetarne politike, Pauel se ipak ne slaže sa tim. Predsedavajući FED-a ističe da nas istorija "upozorava na prerano popuštanje“ i da će FED „ostati na trenutnom kursu dok posao ne bude obavljen.” Kako ćemo znati da je posao završen?  Odgovor je kada rast plata ponovo nadmaši inflaciju, nešto što nismo videli rekordnih 19 meseci zaredom. Ovaj pad prosperiteta američkog radnika ili erozija kupovne moći glavni je razlog zašto će FED nastaviti da povećava stope.

Investiraj odmah