Goldman Sachs: Pad tržišta nije završen

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
21.11.2022

FJUČERSI NA INDEKSE U PADU, KINA PONOVO POOŠTRAVA POLITIKU NULTOG COVID-A

Američka tržišta bi trebalo da se otvore na nižem nivou danas. Loše vesti iz Kine ovog jutra kao i odsustvo želje Federalnih rezervi da pošalju bilo kakav signal koji bi se mogao protumačiti kao zaokret ka blažoj monetarnoj politici, doveo je do pada cena fjučersa na berzanske indekse širom sveta. 

Rastuće Covid-19 infekcije prete da preplave neke od najvećih i najvažnijih gradova u Kini. Tri smrtna slučaja od Covida u glavnom gradu Pekinga, prva su u više od šest meseci. Jedva da je prošlo nedelju dana od kada je stupila "blaža" varijanta politike nultog kovida, a pred kineskim liderima našla se odluka da li da prihvate sve veći broj slučajeva ili da se vrate isprobanim merama kontrole koje su "ugušile" kinesku i svetsku privredu. Najveći problem je u tome što se od lokalnih zvaničnika traži da postignu dva kontradiktorna cilja, sa malo uputstava o tome kako. Vodeće novine državnih medija u ponedeljak su objavile da Kina mora da okonča svoj "preterano strog" pristup, istovremeno izbegavajući neodgovorno ponašanje ljudi. Postoje rane naznake povratka u pristup stroge nulte tolerancije u teško pogođenim oblastima, pošto lokalni zvaničnici paniče zbog porasta broja slučajeva, posebno kada se približava hladno vreme.

Cene sirove nafte (CL) pale su ispod 80 dolara po barelu. Strah od ponovnog zatvaranja Kine usled rekordnog rasta novih slučajeva Covid 19 i očekivanja pada tražnje koje proizilazi iz izveštaja da i Evropa i Kina trenutno imaju više nafte nego što im je potrebno, oborili su cenu nafte. 

Akcije u fokusu

Walt Disney (DIS): Upravni odbor kompanije u nedelju uveče smenio je izvršnog direktora Bob Chapek-a. Za novog CEO postavljen je Robert Iger, bivšim izvršni direktot koji je kompaniju napustio krajem prošle godine. Diznijeve akcije skočile su za 9% u premarket sesiji.

Carvana (CVNA): Jedan od lidera pandemijskog buma na berzi, Carvana, je u petak otpustila oko 1.500 ljudi. Kako su se uslovi poslovanja radikalno pogoršali sa padom cene polovnjaka u Americi, prodavac polovnih automobila prinuđen je da napravi uštede u svom poslovanju otpuštanjem 1500 zaposlenih. 

Silvergate Capital (SI): Akcije kripto banke su prepolovljene ovog meseca i sada su u padu 90% od novembarskog vrha iz 2021. godine. 

Zoom Video Technologies (ZM) i Dell Technologies (DELL) su među kompanijama koje prijavljuju Q3 zaradu danas.

STRATEZI GOLDMAN SACHS-A: RECESIONO (BEAR) TRŽIŠTE ĆE TRAJATI U 2023.

Investitori koji se nadaju boljoj 2023. godini biće razočarani jer stratezi Goldman Sachs grupe navode da faza recesionog tržišta još nije završena.  Stratezi Peter Oppenheimer i Sharon Bell su u belešci ovog jutra naveli da su zakrivljenje krive terminalne stope Fed-a i niže vrednosti koje odražavaju recesiju neophodne pre nego što se može desiti održivi oporavak berze. Oni procenjuju da će S&P 500 završiti 2023. na 4.000 indeksnih poena, samo 0,9% više od zatvaranja u petak, dok će evropski referentni Stoxx Europe 600 indeks završiti sledeće godine za oko 4% više, na 450 indeksnih poena. Komentari dolaze nakon nedavnog snažnog rasta podstaknutog blažim podacima o inflaciji u SAD i vestima o ublažavanju ograničenja Covid-a u Kini. Goldmanovi stratezi kažu da ovi dobici nisu održivi, te da će kratkoročni put za tržišta akcija verovatno biti dalji pad. Mišljenje se podudara sa izjavama Michael Wilson iz Morgan Stanley-a, koji je danas ponovio da će američke akcije završiti 2023. godinu gotovo nepromenjene u odnosu na njihov sadašnji nivo, uključujući veliki pad u prvom kvartalu. Prema njegovoj belešci S&P 500 bi mogao da padne na čak 3.000 poena u prva tri meseca sledeće godine, što je pad od 24% u odnosu na zatvaranje u petak.

DOLAR RASTE I OPET JE SIGURNO UTOČIŠTE, BAR ZA SADA

Američki dolar je ojačao u ranoj evropskoj trgovini, jer je zabrinutost da će eskalacija COVID-a u Kini usporiti globalni ekonomski oporavak i dalje prisutna. Dolar indeks, koji prati dolar u odnosu na korpu od šest drugih valuta, porastao je 0,5% na 107,365, blizu najvišeg nivoa od 11. novembra. Ipak, uprkos ovim dobicima dolara, Goldman Sachs misli da bi snaga dolara u odnosu na azijske valute sada mogla biti kratkotrajna. „Određivanje vremena vrhunca dolara nije jednostavno, i dolar će porasti kada bude više jasnoće o terminalnim stopama Fed-a, za otprilike 3 do 6 meseci od sada“, napisali su analitičari Goldmana u napomeni u nedelju. Federalne rezerve će objaviti zapisnik sa sastanka u novembru u sredu, a to bi moglo dati više naznaka o tome da li kreatori politike sada možda razmišljaju o usporavanju procesa pooštravanja. EUR/USD je pao za 0,5% na 1,0272, blizu najnižeg nivoa od 14. novembra, nakon što su nemačke proizvođačke cene neočekivano pale u oktobru. GBP/USD je pao 0,5% na 1,1826, USD/JPY je porastao 0,3% na 140,80, dok je AUD/USD pao 0,5% na 0,6637.

CENE NEMAČKIH NEKRETNINA PADAJU ZA 3,5% SLEDEĆE GODINE?

Cene nemačkih nekretnina će pasti za 3,5 odsto sledeće godine jer kriza troškova života i rastući troškovi zaduživanja pogađaju potrošače, ali su šanse za potpuni krah male, prema Rojtersovoj anketi stručnjaka za tržište nekretnina. Harmonizovana inflacija potrošačkih cena u najvećoj evropskoj ekonomiji iznosila je 11,6% prošlog meseca, a Evropska centralna banka je podigla kamatne stope baš u trenutku kada je blok verovatno krenuo u recesiju, stavljajući intenzivan pritisak na kućne budžete. Prosečne cene kuća u Nemačkoj će pasti za 3,5% 2023. godine, predviđa anketa od 8. do 18. novembra od 12 posmatrača tržišta, što je oštar preokret u odnosu na povećanje od 0,5% predviđeno u avgustovskoj anketi. 2024. će pasti za 0,5%, ali će potom porasti za 1,0% 2025. Ali kada su upitani o šansama za krah na tržištu tokom naredne godine, 11 ispitanika je reklo da su niske, a jedan je rekao da su veoma niske. Samo jedan je rekao da je visoko. Ipak, srednji odgovor na pitanje koliko će cene pasti od najvišeg do najnižeg nivoa bio je 10,0%, pri čemu je najveći pad dat od 17,5%.

MUSK UKIDA ZABRANU TWITTER-A DONALDU TRAMPU

Novi vlasnik Twitter-a Elon Musk vratio je nalog 45. američkog predsednika Donalda Trampa, nakon ankete u kojoj su korisnici Twitter-a tesnom većinom podržali taj potez.  „Ljudi su progovorili“, twitovao je Musk, rekavši da je 51,8 odsto od više od 15 miliona korisnika Twitter-a glasalo za ukidanje zabrane. Trampov nalog je suspendovan samo nekoliko dana nakon što su njegove pristalice upale u američki Kapitol u Vašingtonu 6. januara 2021. godine. Nalog je suspendovan zbog rizika od podsticanja nasilja. Nekoliko meseci kasnije, Tramp je pokrenuo  sopstvenu platformu društvenih medija, Truth Social. Ranije ove nedelje, republikanac je najavio da će se ponovo kandidovati za predsednika SAD 2024. godine.  Bivši predsednik se nije oglašavao na nalogu i ostaje nejasno da li će se uopšte vratiti na ovu društvenu platformu.

BERKSHIRE POVEĆAVA UDELE U PET NAJVEĆIH JAPANSKIH KOMPANIJA

Berkshire Hathaway Inc, koju vodi milijarder Voren Bafet, povećala je svoje udele u svakoj od pet najvećih japanskih trgovinskih kuća za najmanje 1 procentni poen na više od 6%, pokazuju izveštaji regulatornim organima. Ovaj potez je u skladu sa izjavom ove kompanije iz 2020. da su njene investicije u japanske kompanije bile dugoročne i da bi ulozi mogli porasti na 9,9%. Berkshire-ov udeo je povećan na 6,59% sa 5,04% u Mitsubishi Corp, na 6,62% sa 5,03% u Mitsui & Co Ltd, na 6,21% sa 5,02% u Itochu Corp, na 6,75% sa 5,06% i sa Marubeni Corp.57 5,04% u Sumitomo Corp. Ova vest je povećala akcije pomenutih kompanija, predvođenih Micubišijem i Marubenijem, koje su porasle za oko 2% u odnosu na Nikkei indeks. Povećana ulaganja Berkshirea u japanske kompanije dolaze pošto je ovog meseca kupio više od 4,1 milijardu dolara akcija u Tajvanskoj proizvodnji poluprovodnika, što je redak ali značajan prodor ovog konglomerata u tehnološki sektor.

KINA PORUČUJE BANKAMA DA POJAČAJU KREDITNU PODRŠKU PRIVREDI

Kineske banke trebalo bi da pojačaju kreditnu podršku privredi, uključujući proširenje srednjoročnih i dugoročnih zajmova za podršku investicijama u infrastrukturu, saopštili su u ponedeljak centralna banka i regulatorno telo za bankarstvo i osiguranje. Usporena ograničenjima COVID-19 i naglim padom imovine, kineska ekonomija se bori da stane na noge, čak i nakon niza vladinih mera ove godine za jačanje domaće tražnje. Novi bankarski krediti u Kini pali su više nego što se očekivalo u oktobru u odnosu na prethodni mesec, dok je kreditni rast usporen.  Vlasti su dozvolile političkim bankama da izdaju 300 milijardi juana (41,86 milijardi dolara) u obveznicama za povećanje kapitala ključnih infrastrukturnih projekata, i dale su političkim bankama 800 biliona juana u novim kreditnim kvotama za finansiranje takvih projekata. Nacionalne komercijalne banke, koje uključuju velike državne zajmodavce, trebalo bi da preuzmu vođstvo u širenju kredita za podršku privredi, uključujući mala preduzeća, samozaposlena preduzeća i da podrže tražnju za kreditima proizvođača i uslužnih firmi.

GRAFIK DANA: AMERIČKI INDEKS CENA VEŠTAČKIH ĐUBRIVA U PADU 39% OD MARTOVSKOG VRHA

​​Cene veštačkih đubriva zabeležile su pad od 39% sa martovskog vrha ove godine.  Trenutne cene se nalaze na najnižem nivou od septembra 2021. godine.  S obzirom na njihovu visoku korelaciju sa cenama hrane, ovo je odlična vest za inflaciju.  

Investiraj odmah