Guverner FED-a Waller tvrdi da nema žurbe za smanjenjem stopa

Analitički tim TW24
Foto: Canva
28.03.2024

Guverner Fed-a Waller tvrdi da nema žurbe za smanjenjem stopa

Vrednost obveznica je pala, dok su se cene akcija kretale promenljivo, posle komentara guvernera Federalnih rezervi, Christophera Wallera. Njegove izjave su umanjile očekivanja tržišta o mogućem smanjenju kamatnih stopa. Dolar je zabeležio rast. Dve ključne mere ekonomske aktivnosti u SAD-u - bruto domaći proizvod (BDP) i potrošnja - pokazale su značajan napredak krajem prošle godine, signalizirajući da američka ekonomija nastavlja da raste stabilnim ritmom. Danas je poslednji dan trgovanja u ovom kvartalu, te investitori pozorno prate situaciju, pripremajući se za objavu podataka o inflaciji u petak, kao i za predstojeće izjave predsednika Federalnih rezervi, Jeroma Powella. Treba imati na umu da će većina tržišta sutra biti zatvorena.

U korporativnom svetu, kompanija za opremanje domaćinstva RH (RH) izvestila je o "izuzetnoj" tražnji za svojim novim katalogom proizvoda, a njene akcije porasle su za 9,4%, čak i nakon što su rezultati u četvrtom kvartalu zaostali za očekivanjima. Akcije kompanije Home Depot (HD) porasle su za 0,2% nakon što je lanac objavio planove za kupovinu dobavljača građevinskog materijala SRS Distribution u poslu vrednom 18,25 milijardi $. Akcije kompanije Johnson & Johnson (JNJ) porasle su za 0,1% nakon što je federalni sudija odlučio da će gigant dobiti novu priliku da ospori naučne dokaze koji povezuju njegov lek sa kancerom, potencijalno remeteći više od 53,000 tužbi s kojima se kompanija trenutno suočava. Akcije kompanije GameStop (GME) porasle su za 0,3%, stabilizujući se nakon prethodne sesije pada od 15% zbog slabih rezultata.

Kriza na tržištu nekretnina u Kini potresa velike banke

Tržište nekretnina u Kini se suočava sa ozbiljnom krizom koja direktno pogađa financijsku stabilnost vodećih državnih banaka. Najnoviji izveštaji Bocom i ICBC, dve najveće kineske banke, otkrivaju zabrinjavajući rast broja loših zajmova, uz pad profitabilnosti zbog smanjenja kamatnih marži. 

Specifično, Bocom beleži dramatičan skok loših zajmova za nekretnine sa 2,8% na 4,99% u samo godinu dana. Slično, ICBC se suočava sa porastom loših stambenih hipoteka za 9,6%, ističući sve veće poteškoće u ovom segmentu. Suočene sa ovakvim izazovima, banke su primorane na smanjenje kamatnih stopa kako bi podržale domaću ekonomiju i pomogle u rješavanju problema prezaduženosti u sektoru nekretnina. Međutim, ovaj potez dovelo je do dodatnog pritiska na njihove profitne marže. 

Pad cena nekretnina i usporavanje prodaje dodatno komplikuju situaciju, postavljajući ozbiljne izazove pred kineske vlasti u pokušajima stabilizacije tržišta. Ipak, bankarski sektor tvrdi da su rizici od izloženosti sektoru nekretnina pod kontrolom, sa skromnim rastom ukupnog profita od 3,2% prošle godine. 

Nema žurbe za smanjenje kamatnih stopa, kaže guverner FED-a Waller

U svojim najnovijim izjavama, guverner Federalnih rezervi Christopher Waller istakao je da ne postoji hitnost za smanjenje kamatnih stopa, uprkos očekivanjima za prvo smanjenje već ove godine.

Govoreći pred Ekonomskim klubom u Njujorku, Waller je izrazio potrebu za "bar nekoliko meseci boljih podataka o inflaciji" pre nego što Federalne rezerve preduzmu korake ka smanjenju kamatnih stopa. Naglasio je važnost čekanja kako bi se steklo veće poverenje da je inflacija na putu ka ciljanoj stopi od 2%. 

U svojim napomenama, Waller je četiri puta upotrebio izraz "nema žurbe", ukazujući na oprezan pristup koji Federalne rezerve trenutno zauzimaju. Waller je takođe izjavio da trenutni ekonomski pokazatelji sugerišu da je mudro zadržati kamatne stope na trenutnoj restriktivnoj poziciji možda čak i duže nego što se ranije mislilo. 

Na pitanje o mogućnosti daljeg povećanja kamatnih stopa, Waller je tokom diskusije jasno stavio do znanja da su šanse za takav potez veoma male, osim u slučaju dramatičnih promena na frontu inflacije, za šta trenutno ne vidi znakove. 

Broj M&A transakcija se oporavio u Q12024

Prema najnovijim podacima, broj spajanja i preuzimanja (M&A) se oporavio u prvom kvartalu nakon slabe 2023. godine, zahvaljujući povratku velikih poslova. Ukupni obimi M&A transakcija su globalno porasli za 30% na oko 755,1 milijardu $. Broj transakcija vrednih više od 10 milijardi $ skočio je na 14, u poređenju sa pet tokom istog perioda prošle godine. Investicione banke su rekle da je poverenje u zaključivanje poslova poboljšano zahvaljujući snažnim prihodima, očekivanim smanjenjima kamatnih stopa ove godine i “živahnom” tržištu.

Obimi M&A u SAD-u su porasli za 59% na 431,8 milijardi $. Evropski poslovi su skočili za 64%, dok su obimi u Aziji i Pacifiku opali za 40%. Posrednici u poslovima su rekli da bi potencijalni oporavak tržišta, nakon uspešnih debija kompanija Astera Labs (ALAB) i Reddit (RDDT), mogao dati podstrek za buduće poslove. Obimi otkupa sa leveridžom, koji su u 2023. opali zbog skoka troškova finansiranja, opali su za 7% na 91 milijardu $. Strukturirani poslovi, koji uključuju spin-off-ove, separacije i carve-out transakcije, takođe su porasli. Velike javno kotirane kompanije su sprovele strateške preglede i ili se oslobodile neosnovnih jedinica ili odvojile brzorastuće poslove. 

Estée Lauder lansira svoj brend Clinique na Amazonu

Estée Lauder (EL), vodeća kompanija u kozmetičkoj industriji, donela je odluku da lansira svoj brend Clinique na Amazonovoj (AMZN) platformi. Ova promena strategije predstavlja značajan korak za kompaniju koja je decenijama bila oprezna u vezi sa prisustvom na masovnim maloprodajnim tržištima, poput onih koje nude robne kuće i lance poput Sephore. Umesto toga, fokusirala se na služenje kupcima u robnim kućama.

Estée Lauder planira da otvori posebne prodavnice za nekoliko svojih brendova na Amazonu. Ovo se događa u vreme kada su Amazon i njegova Premium Beauty destinacija postali sve popularniji među potrošačima. Ključna prednost ove strategije leži u tome što će potrošačima biti omogućeno da lako nabave proizvode Estée Lauder-a, uz brzu dostavu na njihove adrese. 

Nekoliko faktora podstaklo je ovu promenu u strategiji. Slaba tražnja tokom praznika, zajedno sa zavisnošću od tradicionalnih robnih kuća, mogla je uticati na odluku kompanije da se proširi na online tržište. Pored toga, trenutni pregovori Macy's-a (M) sa investitorima mogli su dodatno uticati na odluku EL-a da se okrene Amazonu kako bi obezbedio stabilno tržište za svoje brendove.

Grafik dana: Ekosistem kompanija koje doprinose tehnologiji veštačke inteligencije

Grafikon u današnjim vestima otkriva složeni sistem kompanija koje su uključene u razvoj tehnologija veštačke inteligencije. 

Kompanije su podeljene po njihovim ulogama u lancu vrednosti, poput dizajniranja čipova, proizvodnje, kontrole energije i termalnog upravljanja, kao i testiranja i merenja. Među ovim firmama su globalni lideri kao što su TSMC (TSM), Nvidia (NVDA), Intel (INTC), kao i kompanije fokusirane na specifične tehnološke segmente, uključujući ASML (ASML) i Teradyne (TER), što ilustruje integrisanu prirodu industrije poluprovodnika i raznolikost stručnosti koja je potrebna za napredak u AI.

 

Investiraj odmah