FED odlučan u stabilizaciji bankarskog sektora

Analitički tim TW 24
Foto: Canva
13.03.2023

BERZE NA NEGATIVNOJ TERITORIJI, FED SPAŠAVA BANKARSKI SEKTOR

Rizik od bankarske krize je naglasio suprostavljenost između napora Federalnih rezervi da ohladi ekonomiju i ukroti inflaciju i rastuće zabrinutosti da će povećanja kamatnih stopa u periodu od godinu dana izazvati recesiju i pad rizičnije imovine. Ekonomisti Goldman Sachs Group Inc. više ne očekuju povećanje koje je veće od 25 baznih poena na sastanku FED-a u martu s obzirom na stres u bankarskom sistemu.

Ključni događaji ove nedelje:

*  Inflacija u SAD-utorak

*  Maloprodaja u Kini, industrijska proizvodnja, srednjoročno kreditiranje, stopa nezaposlenosti- sreda

*  Industrijska proizvodnja evrozone- sreda

*  Poslovne zalihe u SAD, maloprodaja, PPI, proizvodnja - sreda

*  Odluka o stopi evrozone- četvrtak

*  Početni zahtevi za nezaposlene- četvrtak

*  Janet Yellen pojavljuje se pred finansijskim odborom Senata- četvrtak

*  Raspoloženje potrošača (Univerziteta u Mičigenu), industrijska proizvodnja u SAD- petak

KAKO SE FED NOSI SA KOLAPSOM BANKE SILICIJUMSKE DOLINE I KRIZOM BANKARSKOG SEKTORA?

Kolaps banke Silicijumske doline SVB (SIVB) bio je brz i brutalan. Kako je ovo prvo bankrotstvo ove vrste još od 2008. godine i drugo najveće u istoriji SAD-a, celokupna investiciona javnost našla se u panici. Pored toga, SVB je jedina banka kojom se javno trguje, a koja se fokusirala na Silicijumsku dolinu i njene startapove, čime je ovaj kolaps proširio dodatni talas panike i na tehnološku industriju. 

Iznenadna erupcija finansijskih pritisaka u bankarskom sektoru Amerike navela je FED,  Ministarstvo finansija kao i Federalnu korporaciju za osiguranje depozita na niz akcija koje imaju za cilj da zaštite i spreče dalji odliv depozita klijenata, obezbede značajnu likvidnost sektoru i ojačaju poverenje u banke. Detaljnije o svemu u današnjem TW24 Notes.

Šta sve do sada znamo o drugom najvećem kolapsu američke banke u istoriji?

Kako je propala banka Silicijumske doline SVB? 

Matična kompanija banke, SVB Financial Group, (SIVB) objavila je 8. marta da je prodala 21 milijardu hartija od vrednosti iz svog portfelja uz gubitak od 1,8 milijardi dolara i da će prodati dodatnih 2,25 milijardi dolara svojih akcija putem nove emisije, kako bi ojačala finansije. Ovaj potez banke "prestrašio" je postojeće klijente što ih je navelo da povuku svoj novac iz banke. Samo dva dana kasnije, napori da se prikupi novi kapital su bili neuspešni, a SVB je stavljen u stečaj. 

Šta je navelo banku na rasprodaju portfelja? 

SVB je poslednjih nekoliko godina postala izuzetno popularna među kalifornijskim i drugim startapovima. Štampanje para dovelo je do slivanja velike količine novca u startapove, a oni su taj novac stavljali na svoje račune u SVB. Banka je taj novac ulagala u sigurne stvari poput američkih državnih obveznica. Kako su državne obveznice poslednjih meseci naglo izgubile vrednost, SVB je uhvaćena u raskoraku. 

Dotok venture kapitala je stao, a svi ti startapovi počeli su da troše i povlače novac sa svojih računa kod SVB. Suma depozita u SVB-u počela je naglo da pada. U početku, SVB je svoje depozitare isplaćivala gotovinom koju je brzo potrošila, pa je u jednom trenutku morala da prodaje svoja ulaganja sa velikim minusom. Banka nije mogla da čeka da državne obveznice dospeju, a kako je obveznice kupovala prošle godine po višoj ceni, zbog pada kamate, sada je morala da ih prodaje po nižoj.

Kako je FED reagovao?

Prošlo-nedeljni događaji u bankarskom sektoru SAD-a naveli su FED na niz akcija u cilju sprečavanja panike. FED će omogućiti bankama zalaganje instrumenata u zamenu za gotovinu na period od godinu dana. Regulatori su se takođe obavezali da će u potpunosti zaštititi sve, čak i neosigurane depozite u SVB-u i olakšati uslove za kreditiranje ugroženih banaka. Te mere bi trebalo da obezbede značajnu likvidnost sektoru koje se suočavaju sa odlivom depozita i padom poverenja.

Hoće li se zaraza proširiti na druge banke? 

Nakon pada SVB-a, akcije brojnih drugih regionalnih banaka SAD-a su naglo pale zbog panike i straha. Visoki zvaničnik Ministarstva finansija upozorio je da su i druge banke u sličnoj situaciji kao SVB, dok su analitičari saglasni da je scenario iz 2008. godine malo verovatan. 

Šta se desilo sa Silvergate-om, Signature-om i FRC-om? 

Ovih dana, sličnu sudbinu SVB delila su i drugi zajmodavci u SAD. Silvergate Capital Corp (SI) i Signature Bank (SBNY) koje su na kraju bile žrtve svojih veza sa kripto svetom, dok su akcije First Republic Bank (FRC) pale za 68% ovog jutra uprkos naporima regulatora da uveri investitore u bančinu likvidnost.

Šta se sada dešava sa SVB-om? 

Nakon što je postala druga najveća američka banka koja je propala u istoriji, imovinu SVB-a je stavljena na aukciju od strane regulatora. Aukcija se završava u nedelju i još nije poznato ko su svi ponuđači. HSBC Holdings će kupiti SVB-ovu ekspozituru u Velikoj Britaniji.

Šta je FED-ov naredni korak? 

Manje od nedelju dana nakon što je predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel otvorio vrata za ponovno ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa u svom dvodnevnom svedočenju u Kongresu, ta vrata su ponovo zatvorena. Tržišta sada očekuju povećanje referentne stope FED-a za nula ili četvrtinu poena, na narednom sastanku. Investitori vide maksimalnu stopu FED-a na 5,1% za šest meseci od sada. Takođe, tržišta sada očekuju i dva samanjena stope do kraja godine.

CENA NAFTE PALE PREKO 4% USLED STRAHA OD NOVE FINANSIJSKE KRIZE

Cene nafte pale su oko 4 dolara po barelu zajedno sa akcijama jer je kolaps banke Silicijumske doline (SVB) izazvao strah od nove finansijske krize, bez obzira na oporavak kineske tražnje koja je pružila izvesnu podršku cenama nafte. Fjučersi na naftu tipa Brent oslabili su 3.96 dolara, ili 4.8%, na 78.82 dolara po barelu. Fjučersi američke sirove nafte WTI oslabili su za 3.86 dolara, ili 5 odsto, na 72.82 dolara po barelu. Brent je dostigao najniže nivoe od početka januara, dok je WTI dotakao cene koje nisu viđene od početka decembra.

Strahovi od domino efekta zbog propasti banke Silicijumske doline (SVB) doveli su do rasprodaje akcija i ostale rizične imovine krajem prošle nedelje što je povuklo i cene nafte. Iz srednjoročne i dugoročne perspektive snabdevanja, kompanija za energetske usluge ,Baker Hughes Co, saopštila je u petak da su američke energetske kompanije prošle nedelje smanjile broj platformi za naftu i prirodni gas prvi put od jula 2020. Cene akcija naftnih kompanija su takođe pale i to: Shell (SHEL) preko 3%, Exxon Mobil preko 2.50%, Chevron preko 2%.

GRAFIK DANA: AMERIČKE BANKE VREDE MANJE OD SVOJIH BILANSA

Panična rasprodaja na berzi od petka dovela je do pada vrednosti akcija vodećih američkih banaka nešto ispod njihove knjigovodstvene vrednosti.  Uprkos naglom širenju panike u bankarskom sektoru SAD-a, situacija još uvek nije uporediva sa onom iz 2008. godine.  Da li je to signal da investitori veruju da će država, FED i drugi regulatori spasiti banke po svaku cenu?

Investiraj odmah